Dossier

Verwacht geen mirakels van elektrische verwarming

11 oktober 2019
elektrische verwarming

Sommige verkopers beloven je buitengewone besparingen met elektrische verwarmingssystemen zoals infraroodverwarming of verwarming met lage inertie. Je doet er goed aan om hen niet op hun woord te geloven.

Hoe te besparen

Om jouw elektrische verwarming te verbeteren

Je kan beter investeren in goede programmeerbare thermostaten die gescheiden zijn van de toestellen. Elektrische verwarmingsinstallaties zijn niet altijd optimaal op dit punt: de regeling wordt soms alleen uitgevoerd door een mechanische thermostaat op het toestel, terwijl het beter zou zijn om elders in de kamer een elektronische thermostaat te plaatsen.

De plaatsing van een echte accumulator die gebruikmaakt van het nachttarief kan de factuur ook verlagen. Maar nogmaals, neem klassiek materiaal en vraag meerdere offertes aan: neem geen genoegen met de praatjes van een verkoper die jou peperduur materiaal verkoopt.

Een warmtepomp installeren

Voor degenen die elektriciteit willen gebruiken om zich te verwarmen, bestaat er alsnog een echt efficiënt verwarmingssysteem: de warmtepomp. Je kan het energieverbruik door drie delen, maar dit soort verwarming moet buiten warmte putten uit een grote hoeveelheid lucht, in de bodem of water. Dat betekent dat een grote installatie noodzakelijk is, met leidingen en elementen in contact met buiten, maar de impact op jouw factuur zal reëel zijn.