Dossier

Verwacht geen mirakels van elektrische verwarming

11 oktober 2019
elektrische verwarming

Sommige verkopers beloven je buitengewone besparingen met elektrische verwarmingssystemen zoals infraroodverwarming of verwarming met lage inertie. Je doet er goed aan om hen niet op hun woord te geloven.

De basisprincipes

Als consument ben je maar beter gewaarschuwd: sommige verkopers prijzen - vaak peperdure - toestellen aan die zoals elke gewone elektrische verwarming werken. Ondanks de beloofde besparingen zijn zij de enigen die echt winst maken.

Altijd een maximale productie

Qua prestaties lijken alle elektrische verwarmingen op elkaar. Met een elektrische weerstand wordt alle elektriciteit in warmte omgezet. Ongeacht de technologie die erin steekt of de vorm ervan zullen alle radiatoren, convectors of verwarmingsketels die gebruikmaken van elektriciteit een identiek en maximaal productierendement hebben. Er blijft dus maar weinig marge over om een elektrische verwarming te hebben die veel efficiënter is dan een andere: men kan hooguit proberen om te winnen op de emissie- en regelingsverliezen.

Emissie- en regelingsverliezen voorkomen

De prestaties van een verwarmingssysteem kunnen een beetje worden verbeterd als ervoor gezorgd kan worden dat de warmte precies daarheen gaat waar dat nodig is en wanneer dat nodig is.

Er zijn warmteverliezen als de warmte bijvoorbeeld door de muren achter een radiator gaat, als warmere lucht tegen het plafond blijft hangen of als er oververhitting optreedt op bepaalde uren.

Deze verliezen liggen voor klassieke verwarmingen rond 5 tot 10%, of zelfs 20% in de meest ongunstige situaties. Om deze verliezen te verminderen, bestaan er enkele doeltreffende strategieën. Men kan de muren achter de radiatoren isoleren, de warmte naar de te verwarmen personen richten of een goede thermostaat plaatsen.

Verkopers van "ultraperformante" elektrische verwarming beweren vaak dat hun systemen deze verliezen sterk zullen verminderen. Maar zij zullen u nooit 30 of 50% laten winnen ten opzichte van een goede klassieke verwarming of een concurrerende elektrische verwarming, die ook hun verliezen kunnen beperken. De winst zal hooguit enkele procenten bedragen.

In dit dossier ontkrachten wij de argumenten voor twee specifieke gevallen van elektrische verwarming: infraroodverwarming en inertieverwarming.

Wij wekken uw kritische zin ten aanzien van de verkopers en leggen je uit hoe je wel besparingen kan doen.
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

19 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/03/2020

De warmtepomp lijkt dus toch de ideale oplossing voor duurzaam gebruik, zeker als je het kan combineren met bijvoorbeeld zonnepanelen. Maar dan is het wel nodig dat de verborgen (milieu)kosten van fossiele brandstoffen correct worden aangerekend. Dat begrijp ik tenminste uit dit artikel.Ik zou wel eens willen zien over welke cijfers wij dan spreken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/02/2016

In Nederland worden wijken aangelegd met alleen elektrische verwarming voor de zuivere lucht.

Hier worden schoorstenen dichtgemetst en gooit men de uitlaatgassen op straat.
In België moeten we maar aan de kust gaan wonen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/01/2016

batirad lijkt een gelijkaardig systeem te hebben iemand daar ervaring mee

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/01/2016

ook iemand over de vloer had deze avond en vond alles prachtig, prachtige uitleg enkel die offerte amai 12.800 euro voor 5kamers te verwarmen dus 5 verwarmingen deze vond ik er iets of wat over
gaan deze dus echt niet doen is me iets of wat te duur

ook raad ik niemand aan om per direct te tekenen want ook bij mij, als ik zei dat prijs wel wat hoog lag in vergelijking met heen we voorzien hadden  deed hij opeens 1.700 euro van de prijs wat toch veel geld is hij kam met mooi excuus af van ja als je nu tekent kan je via mij het via fabriek aan korting krijgen (hoopje zever)
als ik daarop zei dat het nog om serieus bedrag ging en dat we het onder elkaar eerst gingen bespreken blijf hij aandringen om dat maar helft te doen van kamers of zelfs ma 1tje te kopen zo gezegd stonden we dan in bestand en gingen e later nog die korting krijgen

dus pas beetje op voor die verkopers

ook wij hebben hem te lopen gestuurd

weet niet of er mensen zijn die goede ervaring hebben met een ander bedrif beetje zelfde qwa confort van verwarming en regeling maar wat lager in prijs klasse hoor ik het graag

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/10/2015

Ik heb vandaag iemand over de vloer gehad van Aterno.  Bij radiators die opgehangen worden zou een btw komen van 6%, bij mobiele 21%.

Een radiator van 1800 W zou mij dus ong 2000 euro kosten en 500 KW verbruiken op jaarbasis.
Gezien er bij mij zonnepanelen liggen die niet mijn eigendom zijn (maar waar ik wel de nieuwe belasting zou moeten op betalen) overweeg ik toch om één of twee dergelijke radiatoren aan te schaffen.  De installatie produceert op jaarbasis 2000 kw te veel, dus ga ik ook meer elektriciteit moeten verbruiken.


Meld je aan om toegang te krijgen.

21/09/2015

Dit weekend iemand over de vloer gehad met soortgelijk systeem. Alternatief zou zijn LHZ verwarmingselementen. Zelfde principe als Alterno.

Is iets goedkoper en van Duitse makelij. 15 jaar fabriekswaarborg op de elementen.
Voorstel is van een bestaande oude accumulatiekachel van 6KW in de living te vervangen door 2 LHZ's met samen 3.8 KW. Electriciteits besparing tussen 30-40% wordt ons verteld. (Isolatiewaarde huis: 4.0)
Heeft iemand met dit systeem al ervaring ?
Alvast bedankt

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/09/2015

Ik verwarm nu met accumulatiekachels 5000W+4000W voor living, 4000W keuken, 3000W berging, 3000W hall, doordat mijn woning bouwjaar 1992 rechtstreeks op betonplateau staat zonder kruipkelder zijn we genoodzaakt om over te schakelen op accumulatieradiatoren , ook omdat deexcl nachttarief verdwijnt en de btw op Electriciteit verhoogt naar 21% btw. Ik kreeg ook het bezoek van Aterno , omdat ik iemand ken die de installatie al 1,5 jaar heeft en door middel van de draadloze thermostaten zijnverbruik met de accumulatieradiatoren kan zelf bepalen in daluren en zijn Kwh tot 1/3 heeft herleid, ben ik overtuigd door het systeem van Aterno, door het feit dat de radiatoren van slechts 11cm breedte opladen op 1u en 4 uren warmte opleveren, en je zelf kan bepalen wanneer je verbruikt vind ik pluspunt, de installatie van het systeem voor mijn volledige woning kost de helft van andere verwarmingsbronnen, geen breekwerken, voor elke ruimte ga ik een thermostaat hebben en een totaal van 3000W+1800W voor living, 1800W voor keuken, 1800W voor berging, 1800W voor hall, 1800W voor badkamer, ik betaal nu 255€ per maand Electriciteit, met nieuwe systeem bereken ik aan 170€ per maand, alleen Electrabel geen reactie van HOME dokter, Electriciteit wordt altijd omschreven als duur, maar als je berekend omgaat is dat helemaal niet waar, het is proper en vraagt geen onderhoud, misschien kan test-aankoop dit eens onderzoeken, waarom wordt Electriciteit altijd tegengewerkt als verwarming als er een goed systeem bestaat, dit is een beetje principe van een speksteenkachel he.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/09/2020
, Gereageerd:

dag Marc
heb jij uiteindelijk verder gegaan met Aterno en is je verbruik dan inderdaad ook verminderd? graag uw ervaringen aub

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/04/2015

Elektrisch verwarmen is altijd duur. Ter vergelijking: uit 1 liter stookolie komt evenveel warmte voort als uit 7,14 kW elektriciteit.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/04/2015

Nadat ik online om een informatiebrochure had gevraagd werd ik telefonisch gecontacteerd (Frans telefoonnummer). Ik heb duidelijk gemaakt dat ik niet geïnteresseerd was in hun producten. Desalniettemin word ik nog steeds regelmatig telefonisch gecontacteerd. Ik heb verschillende malen gevraagd om mijn persoonlijke gegevens te verwijderen uit hun klantenbestand maar tevergeefs. Ik heb ondertussen het telefoonnummer +33368710202 geblokkeerd maar hun oproepen belanden nu steevast op mijn voicemail. Wat kan ik doen om deze ongewenste oproepen definitief te doen stoppen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/02/2015

We hebben zelf nog geen onderzoek gepubliceerd over Aterno, maar onze collega's van Que Choisir in Frankrijk publiceerden wel reeds een studie over de kwaliteit van hun produkten. 

Het gaat over elektrische verwarmingssystemen die aan een heel hoge prijs verkocht worden via deur- aan deurverkoop. De verbruikskosten liggen ook hoog, dus dit is geen goed alternatief om te besparen. 
Met vriendelijke groeten,
Test-Aankoop

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2015

Zijn er nog andere alternatieven gekend naast Alterno.

Heb de vertegenwoordiger over de vloer gehad, maar lijkt mij raar dat dit product geen concurrentie kent.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/01/2015

Mijn ervaring met de verkoper van Aterno was zeer positief. Beleefd ,correcte informatie, helemaal niet opdringerig,grondige kennis van verwarmings producten. Na een bespreking van het product, opmeting plaatsen,en een voorstelling met een model radiator en kamerthermostaat die een tijd aangesloten werd op het elec net, volgde de prijsberekening. Inderdaad niet goedkoop, maar wel prijs all in. Mij en mijn bovenbuur heeft hij in ieder geval overtuigd, met degelijke argumenten en een professionele uitleg. Bij ons ging het wel over 1 radiator die we bij plaatsen bij 2 bestaande accumulatie kachels. Dit om een betere verdeling van warmte te bekomen, na vergroting van de te verwarmen ruimte. Er werd helemaal niet aangedrongen op snel tekenen bestelbon. Stelde zelf voor er is over na te denken, vóór beslissen. 

Nog ter info: is een Frans bedrijf met zetel in de Elzas. Een succes in Frankrijk waar de electriciteit wel 35% goedkoper is dan bij ons, en er meer elec verwarmd word. Ik vond dit een positieve ervaring, en heb er een goed gevoel bij. Hou jullie verder op de hoogte ivm verbruik en warmte. Ben woonachtig in het Antwerpse, en de verkoper voor deze regio kent zijn vak.


Meld je aan om toegang te krijgen.

27/11/2014

Wij hebben ook dit probleem wij worden ook constant opgebeld door een Frans nummer.

Wij horen helemaal niks op de achtergrond en bij het vragen "wie is het" krijgen wij nog niet eens een antwoord.
We beginnen dit echt beu te worden en als dit zijn blijft dienen wij een klacht in.
Dit is op dezelfde manier wat Dhr. Wim vanuit Brugge meegemaakt heeft door online een folder aan te vragen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/11/2014

Een paar maanden terug heb ik online "enkel" een folder besteld.  Als gevolg daarvan werd mijn vrouw bijna dagelijks gedurende minstens een maand lastig gevallen via haar gsm door een Frans telefoonnummer.  Telkens je opneemt, blijft het even stil voor iemand het woord neemt.  Neem je niet op, krijg je een voicemail waarop echter geen bericht wordt nagelaten.  Toen ze toch even in gesprek kwam met de persoon heeft ze die onmiddellijk duidelijk gemaakt dat hij daarmee moet stoppen.  Echter, om de zoveel tijd belt hij weer.  Dit is zelfs geen hard selling meer te noemen, maar gewoon stalken.  We overwegen een klacht in te dienen bij de politie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/08/2012

Na bezoek van een vertegenwoordiger van Aterno blijkt het systeem een besparing een besparing op de energiefactuur op te leveren van bijna de helft. Maar de kostprijs van de toestellen is bijna het dubbele van gewone accumulatoren. De vraag is dus of deze belofte inderdaad met het systeem gerealiseerd wordt? Is er iemand die Aterno in huis heeft en dit kan bevestigen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/05/2012

Vandaag een technicus van Aterno zijn uitleg laten doen. Nadien heb ik een aantal berekeningen gemaakt aan de hand van elektriciteitsrekeningen van vorige jaren. Het element van de verkoper dat doorslaggevend zou moeten zijn, luidde dat, gezien de huidige prijzen van piek-, dal- en uitsluitend nachttarief, de balans toch zou overhellen in het voordeel van Aterno. Een verdere berekening leert mij dat wij de investering zouden terug verdienen op 22 jaar. Een wat lange periode voor +60'ers!
Graag had ik wat reacties gekregen van mensen die het systeem gebruiken.
Stan Elst

Laatste wijziging op 18/05/2012 17:10

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/12/2011

Bedankt voor je antwoord.
ik had een slecht gevoel door hun telefonische aanpak. Sterk aandringen, verplicht de eega erbij te hebben,met als doel de emoties los te krijgen en snel te laten tekenen. Misschien is hun product technisch in orde, maar de methode is niet goed en ze hebben geen echte vaste stek in belgië. Verkoop en wegwezen gevoel. Niet voor mij en heb ze wandelen gestuurd.
grt
Th

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/12/2011

Ik verwarm met elektriciteit op basis van accumulatie in het enkelvoudig nachttarief.
Deze manier van verwarmen is volgens mij niet duur... ik betaal maandelijks 90euro elektriciteit voor verwarming, warm water en het andere verbruik (voor een HOB -bwjr 1986- met 1 persoon).

Omdat het systeem wat van jaren is heb ik een verkoper van Aterno laten langskomen.

Hun radiator neemt maximaal om 5 min stroom en verwarmt daarmee lucht maar ook accumulatiestenen. Die warmte wordt dan gedurende de volgende 20min -of langer- afgegeven.
Zij leggen dat uit alsof de elektriciteit 2 à 3 keer rendeert (contact, convectie en straling). Dat is niet waar natuurlijk. 1kWu aan elektriciteit levert altijd 1kWu aan warmte op.
Wel is het zo dat hun systeem zeer gericht kan inspelen op de vraag. Als het warm genoeg is dan staat het spul af, is het te koud dan slaat het aan.
Bij nachtaccumulatie zal er steeds een teveel aan warmte opgeslagen worden (want te weinig is zeker niet leuk). Het teveel aan warmte komt natuurlijk wel in je huis terecht... de nachtaccumulatie is moeilijker stuurbaar en zeker niet zo flexibel als Aterno systemen.

Dag-nacht tarief is ongeveer 3 keer zo duur als het enkelvoudig nachttarief... en een kWh warmte is een kWh warmte... Daar kunnen ze nooit omheen.
Aterno zo ongeveer 2 keer duurder geweest zijn in verbruik (ze zullen effectief minder verbruiken). Maar uiteindelijk moet er toch een gelijkaardige hoeveelheid warmte in je huis gepompt worden. Daar kan je geen factor 3 mee goedmaken...

Ik denk wel dat hun systeem zeer goed is voor ruimtes die je niet constant verwarmt (slaapkamers, badkamer, ...) en het is ook een snelle manier om een degelijke verwarming te plaatsen. Er is nauwelijks onderhoud aan. CO en schouwbrand zijn geen onderwerpen...

Het grote nadeel is dat hun toestellen duur zijn.
Hun systeem zou mij ruim 6000euro gekost hebben, een nieuw accumulatiesysteem ongeveer 4000.
In vergelijking met een centrale verwarming is dat natuurlijk nog steeds weinig... Maar toch voor een veredelde weerstand is dat toch veel geld...

Verder zetten zij bij het huisbezoek bijzonder veel druk om direct te tekenen (kortingen van meer dan 1500euro bv). Maar je hebt natuurlijk nog steeds de 7 werkdagen bedenktijd...