Dossier

Verwacht geen mirakels van elektrische verwarming

11 oktober 2019
elektrische verwarming

Sommige verkopers beloven je buitengewone besparingen met elektrische verwarmingssystemen zoals infraroodverwarming of verwarming met lage inertie. Je doet er goed aan om hen niet op hun woord te geloven.

De basisprincipes

Als consument ben je maar beter gewaarschuwd: sommige verkopers prijzen - vaak peperdure - toestellen aan die zoals elke gewone elektrische verwarming werken. Ondanks de beloofde besparingen zijn zij de enigen die echt winst maken.

Altijd een maximale productie

Qua prestaties lijken alle elektrische verwarmingen op elkaar. Met een elektrische weerstand wordt alle elektriciteit in warmte omgezet. Ongeacht de technologie die erin steekt of de vorm ervan zullen alle radiatoren, convectors of verwarmingsketels die gebruikmaken van elektriciteit een identiek en maximaal productierendement hebben. Er blijft dus maar weinig marge over om een elektrische verwarming te hebben die veel efficiënter is dan een andere: men kan hooguit proberen om te winnen op de emissie- en regelingsverliezen.

Emissie- en regelingsverliezen voorkomen

De prestaties van een verwarmingssysteem kunnen een beetje worden verbeterd als ervoor gezorgd kan worden dat de warmte precies daarheen gaat waar dat nodig is en wanneer dat nodig is.

Er zijn warmteverliezen als de warmte bijvoorbeeld door de muren achter een radiator gaat, als warmere lucht tegen het plafond blijft hangen of als er oververhitting optreedt op bepaalde uren.

Deze verliezen liggen voor klassieke verwarmingen rond 5 tot 10%, of zelfs 20% in de meest ongunstige situaties. Om deze verliezen te verminderen, bestaan er enkele doeltreffende strategieën. Men kan de muren achter de radiatoren isoleren, de warmte naar de te verwarmen personen richten of een goede thermostaat plaatsen.

Verkopers van "ultraperformante" elektrische verwarming beweren vaak dat hun systemen deze verliezen sterk zullen verminderen. Maar zij zullen u nooit 30 of 50% laten winnen ten opzichte van een goede klassieke verwarming of een concurrerende elektrische verwarming, die ook hun verliezen kunnen beperken. De winst zal hooguit enkele procenten bedragen.

In dit dossier ontkrachten wij de argumenten voor twee specifieke gevallen van elektrische verwarming: infraroodverwarming en inertieverwarming.

Wij wekken uw kritische zin ten aanzien van de verkopers en leggen je uit hoe je wel besparingen kan doen.