Dossier

Verwacht geen mirakels van elektrische verwarming

11 oktober 2019
elektrische verwarming

Sommige verkopers beloven je buitengewone besparingen met elektrische verwarmingssystemen zoals infraroodverwarming of verwarming met lage inertie. Je doet er goed aan om hen niet op hun woord te geloven.

De basisprincipes

Als consument ben je maar beter gewaarschuwd: sommige verkopers prijzen - vaak peperdure - toestellen aan die zoals elke gewone elektrische verwarming werken. Ondanks de beloofde besparingen zijn zij de enigen die echt winst maken.

Altijd een maximale productie

Qua prestaties lijken alle elektrische verwarmingen op elkaar. Met een elektrische weerstand wordt alle elektriciteit in warmte omgezet. Ongeacht de technologie die erin steekt of de vorm ervan zullen alle radiatoren, convectors of verwarmingsketels die gebruikmaken van elektriciteit een identiek en maximaal productierendement hebben. Er blijft dus maar weinig marge over om een elektrische verwarming te hebben die veel efficiënter is dan een andere: men kan hooguit proberen om te winnen op de emissie- en regelingsverliezen.

Emissie- en regelingsverliezen voorkomen

De prestaties van een verwarmingssysteem kunnen een beetje worden verbeterd als ervoor gezorgd kan worden dat de warmte precies daarheen gaat waar dat nodig is en wanneer dat nodig is.

Er zijn warmteverliezen als de warmte bijvoorbeeld door de muren achter een radiator gaat, als warmere lucht tegen het plafond blijft hangen of als er oververhitting optreedt op bepaalde uren.

Deze verliezen liggen voor klassieke verwarmingen rond 5 tot 10%, of zelfs 20% in de meest ongunstige situaties. Om deze verliezen te verminderen, bestaan er enkele doeltreffende strategieën. Men kan de muren achter de radiatoren isoleren, de warmte naar de te verwarmen personen richten of een goede thermostaat plaatsen.

Verkopers van "ultraperformante" elektrische verwarming beweren vaak dat hun systemen deze verliezen sterk zullen verminderen. Maar zij zullen u nooit 30 of 50% laten winnen ten opzichte van een goede klassieke verwarming of een concurrerende elektrische verwarming, die ook hun verliezen kunnen beperken. De winst zal hooguit enkele procenten bedragen.

In dit dossier ontkrachten wij de argumenten voor twee specifieke gevallen van elektrische verwarming: infraroodverwarming en inertieverwarming.

Wij wekken uw kritische zin ten aanzien van de verkopers en leggen je uit hoe je wel besparingen kan doen.
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

41 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/06/2021

wij verwarmen nu met accumulatoren die voor 1/1/2021 werden opgeladen `s nachts en voordelig waren door het exclusief nachttarief. Wat is het alternatief, ik lees nieuwere en kleinere accumulatoren die beduidend minder verbruiken, is dat daadwerkelijk zo?

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/06/2021
, Gereageerd:

Beste Daniel, eigenaars van accumulatieverwarming komen er inderdaad niet zo goed vanaf met de recente wijziging in het nachttarief ... Wij pleiten er bij de autoriteiten voor dat eigenaars van elektrische kachels niet worden vergeten en worden gesteund.

Aan de andere kant zou je kunnen overwegen om te gaan voor een ander verwarmingssysteem. 

Het is interessant om bijvoorbeeld de installatie van een lucht-lucht warmtepomp (airco) te overwegen. Die zal je verwarmingsfactuur verlichten. De terugverdientijd is snel in 2 tot 5 jaar vooral wanneer het nachttarief er niet meer is om de rekening te drukken.

Zie : https://www.test-aankoop.be/woning-energie/gas-elektriciteit-mazout-pellets/nieuws/hogere-stroomfactuur-voor-accumulatieverwarming

Je moet daarbij niet alleen kijken naar de terugverdientijd van de investering. De investering zal onmiddellijk de waarde van je eigendom doen stijgen.

Meer info over verwarming vind je nog via deze link: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/dossier/warmtepompen-voor-uw-verwarming ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/02/2021

Zijn er recentere studies inmiddels ivm Aterno. ik heb geen alternatief en zal dus een appartement van 1970 elektrisch verwarmen. Mogelijk bij een andere leverancier. Wat zijn de zaken waar ik op moet letten ivm elektrische verwarming?

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/05/2021
, Gereageerd:

Er zijn nu nieuwere accumulatie radiatoren die de helft minder verbruiken dan de vorige accumultieradiatoren te verkrijgen bij Ayrton het verbruik van verwarming wordt tot de helft teruggebracht mooie radiators kleiner en rendabel voor 50%minder aan verbruik daar nachttarief niet meer helft is het duur geworden te verwarmen met de accumulatieradiatoren van vroeger die aan nachttarief opladen ik heb me nieuwe accumulatie aangeschaft anders is het niet meer te betalen

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/08/2021
, Gereageerd:

Beste Christine, wij zijn ook op zoek om onze oude accumulatiekachels te vervangen; kan u mij wat meer info (contactadres eventueel) voor dit nieuwe systeem van Ayrton; Dankjewel

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/04/2021
, Gereageerd:

Dag Vera,

Laat je niet inpakken door de reclame en PR. Het maakt niet uit, om de warmte van een steen van het ene merk of het andere met 1 graad C te laten stijgen heb je eenzelfde hoeveelheid energie nodig. Of die elektronen kwamen door nachttarief of dagtarief zonnepaneel of wat dan ook, het zijn er evenveel. En dat het snel opwarmt en langer uitstraalt maakt niets uit. De hoeveelheid energie om die warmte op te wekken (=kWh) blijft dezelfde.
Dat het snel opwarmt kan fijn zijn op het moment dat je de warmte wenst, maar als de stroom wegvalt,..

Bekijk het als een elektrisch fornuis, als je de knop uit draait blijft de plaat nog best lang warm, maar je beafsteak er nog op bakken gaat niet meer. Als je meer wil moet je terug elektronen toevoegen.

Zelf heb ik bewust maar 1 energievorm in huis, elektriciteit, en sinds 1984 accumulatieverwarming en blijf er bij, elektronen zijn nog altijd DE energievorm van de toekomst. (Enkel hoe ze gemaakt worden doet er toe).

En voor wat betreft Aterno en de gelijken, het is maar een PR praatje. Ze doen krak hetzelfde maar zitten in een ander doosje met een ander kleurtje. De ene kan echt niet meer dan de andere. Ga na wie de beste voorwaarden kan geven van prijs/service en vooral waar ze die service bieden en gebruik die informatie. Als de service vanuit Frankrijk of Duitsland moet komen ben je "gesjareld". Ga dit echt na!

Ik heb een elektronica/elektriciteit opleiding genoten en weet best wel hoe om te gaan met elektrische energie.

Veel geluk,
Luc

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/04/2021
, Gereageerd:

oh ja vergat te vermelden dat ik het Aterno systeem van dichtbij heb bekeken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/07/2021
, Gereageerd:

Bedankt voor de reactie. En ik volg inderdaad je stelling gebaseerd op wetenschap. Inmiddels heb ik gekozen voor een pelletkachel omdat ik geen zonnepanelen kan laten plaatsen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/03/2021
, Gereageerd:

www.test-aankoop.be/.../voorbeelden.
Hier wordt een onderzoek naar Aterno aangekaart

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/03/2021
, Gereageerd:

Welk type hoofdzekering heb je - monofasig 230V of driefasig 400V. Hoe oud is uw appartement en welk is de kwaliteit van de ramen en het glas. Doe zelf al 30jaar elektrische verwarming en heb duizenden tevreden klanten - zelfs waar ik niks heb geleverd maar wel goede raad en tips heb gegeven- zij tevreden - ik tevreden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/04/2021
, Gereageerd:

Alle soort gelijke systemen zijn maar relatief kleine vermogens en zijn allemaal wel monofasig. Dus een afzekering met 16-20A is voldoende.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/04/2021
, Gereageerd:

Dit soort toestellen zijn doorgaans beperkt in vermogen en geschikt voor een monofasig net. =2 draden (+ aarding!!!)
Afzekering met 16 of 20A is ok. Zorg enkel dat de draadsectie van de zekeringen wel 2,5 mm2 is en vermijd ten alle verlengdraden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/01/2021

Elektrische verwarming is nog steeds de groenste energie waarom wordt dit als luxe produkt behandeld met 21 % . En waarom is het transport zo duur want elektriciteit zelf is niet duur.
We worden gedwongen om te vervuilen meet pelletkachels en andere waarom is hier een achterliggende reden

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/04/2021
, Gereageerd:

het ene is meetbaar en dus belastbaar??

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/03/2020

De warmtepomp lijkt dus toch de ideale oplossing voor duurzaam gebruik, zeker als je het kan combineren met bijvoorbeeld zonnepanelen. Maar dan is het wel nodig dat de verborgen (milieu)kosten van fossiele brandstoffen correct worden aangerekend. Dat begrijp ik tenminste uit dit artikel.Ik zou wel eens willen zien over welke cijfers wij dan spreken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/02/2016

In Nederland worden wijken aangelegd met alleen elektrische verwarming voor de zuivere lucht.

Hier worden schoorstenen dichtgemetst en gooit men de uitlaatgassen op straat.
In België moeten we maar aan de kust gaan wonen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/01/2016

batirad lijkt een gelijkaardig systeem te hebben iemand daar ervaring mee

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/01/2016

ook iemand over de vloer had deze avond en vond alles prachtig, prachtige uitleg enkel die offerte amai 12.800 euro voor 5kamers te verwarmen dus 5 verwarmingen deze vond ik er iets of wat over
gaan deze dus echt niet doen is me iets of wat te duur

ook raad ik niemand aan om per direct te tekenen want ook bij mij, als ik zei dat prijs wel wat hoog lag in vergelijking met heen we voorzien hadden  deed hij opeens 1.700 euro van de prijs wat toch veel geld is hij kam met mooi excuus af van ja als je nu tekent kan je via mij het via fabriek aan korting krijgen (hoopje zever)
als ik daarop zei dat het nog om serieus bedrag ging en dat we het onder elkaar eerst gingen bespreken blijf hij aandringen om dat maar helft te doen van kamers of zelfs ma 1tje te kopen zo gezegd stonden we dan in bestand en gingen e later nog die korting krijgen

dus pas beetje op voor die verkopers

ook wij hebben hem te lopen gestuurd

weet niet of er mensen zijn die goede ervaring hebben met een ander bedrif beetje zelfde qwa confort van verwarming en regeling maar wat lager in prijs klasse hoor ik het graag

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/10/2015

Ik heb vandaag iemand over de vloer gehad van Aterno.  Bij radiators die opgehangen worden zou een btw komen van 6%, bij mobiele 21%.

Een radiator van 1800 W zou mij dus ong 2000 euro kosten en 500 KW verbruiken op jaarbasis.
Gezien er bij mij zonnepanelen liggen die niet mijn eigendom zijn (maar waar ik wel de nieuwe belasting zou moeten op betalen) overweeg ik toch om één of twee dergelijke radiatoren aan te schaffen.  De installatie produceert op jaarbasis 2000 kw te veel, dus ga ik ook meer elektriciteit moeten verbruiken.


Meld je aan om toegang te krijgen.

19/09/2015

Ik verwarm nu met accumulatiekachels 5000W+4000W voor living, 4000W keuken, 3000W berging, 3000W hall, doordat mijn woning bouwjaar 1992 rechtstreeks op betonplateau staat zonder kruipkelder zijn we genoodzaakt om over te schakelen op accumulatieradiatoren , ook omdat deexcl nachttarief verdwijnt en de btw op Electriciteit verhoogt naar 21% btw. Ik kreeg ook het bezoek van Aterno , omdat ik iemand ken die de installatie al 1,5 jaar heeft en door middel van de draadloze thermostaten zijnverbruik met de accumulatieradiatoren kan zelf bepalen in daluren en zijn Kwh tot 1/3 heeft herleid, ben ik overtuigd door het systeem van Aterno, door het feit dat de radiatoren van slechts 11cm breedte opladen op 1u en 4 uren warmte opleveren, en je zelf kan bepalen wanneer je verbruikt vind ik pluspunt, de installatie van het systeem voor mijn volledige woning kost de helft van andere verwarmingsbronnen, geen breekwerken, voor elke ruimte ga ik een thermostaat hebben en een totaal van 3000W+1800W voor living, 1800W voor keuken, 1800W voor berging, 1800W voor hall, 1800W voor badkamer, ik betaal nu 255€ per maand Electriciteit, met nieuwe systeem bereken ik aan 170€ per maand, alleen Electrabel geen reactie van HOME dokter, Electriciteit wordt altijd omschreven als duur, maar als je berekend omgaat is dat helemaal niet waar, het is proper en vraagt geen onderhoud, misschien kan test-aankoop dit eens onderzoeken, waarom wordt Electriciteit altijd tegengewerkt als verwarming als er een goed systeem bestaat, dit is een beetje principe van een speksteenkachel he.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/04/2021
, Gereageerd:

Dag Marc,

Heb gelijkaardige situatie. 2x4000 + 1x5000W. Bouwjaar 1984. Gebruik Engie Easy3. Ga nu voor gemiddelde van €170 per maand x12.

Opmerking. Ik volg sterk de prijsschommelingen en vernieuw steeds contract als ik een lagere prijs kan krijgen. Vast betekent per definitie dat de elektronenprijs niet kan stijgen, maar met een simpel telefoontje naar de helpdesk kan je vragen naar de beste prijs van het moment en die krijg je dan direct toegekend. Ofwel ga je via de website en neem je een nieuw contract met de beste prijs. In de periode 2017-2019 heb ik zelfs 3 keer (verlaagd) een nieuw contract gemaakt. En nu zie ik de prijzen alleen maar stijgen en sta ik voor 3 jaar met een laag tarief.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/03/2021
, Gereageerd:

Nee. Het is geen eerlijk verhaal. Opnieuw met Aterno gesproken einde 2020. Zelfde verhaal. Veel kortingen. We hebben wel een gesloten haard geinstallerd in 2019.Deze is een duo en op volle kracht geeft hij directe warmte af rond omgezet 6-8 kWh. Dit betekent dat ik twee accumulatoren (6 kWh + 4 kWh)/2 = 5 kWh kan uitschakelen. Slechts bij extreme koude (-8, -10 *C) wordt de propaan-duo-brander gulzig en is het beter om electrisch te verwarmen. (1200 liter propaangas/jaar) ipv 6.000 lWh electriciteit nachstroom/jaar. Haard ook gebruikt als comfort in living!.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/12/2020
, Gereageerd:

Beste Marc, graag zou ik ook willen weten dat je uiteindelijk met Aterno in ze bent gegaan. Ik heb ongeveer dezelfde situatie als jij en bij mij zijn de voorgestelde KW per kamer nog lager dan bij jou. Ik ben bang dat ik kou ga lijden. Eddy

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/06/2021
, Gereageerd:

Nog even melden, al deze convectoren van de nieuwe generatie noemen ze dat dan.
Deze zijn zo gemaakt dat ze de opgeladen energie iets langer kunnen vasthouden maar niet zoals ze beloven , we hebben die testen allemaal gedaan tussen de gewone convector met gewone weerstand in lucht en de nieuwe generatie waarbij de weerstanden in een massablok is verwerkt , de nieuwe convectoren zijn nog geen 10% zuiniger tov de gewone , ze houden de warmte iets langer vast maar het duurt langer voor ze opgewarmd zijn , geloof de fabeltjes niet dat ze maar 25% van de tijd energie verbruiken, niemand zet dat op papier en ze zijn duur in aankoop , Aterno is dan wel super duur en voor snelle beslissers kan er dan plots een serieuze korting af want ze hebben u vast , onlangs heeft nog een vriend hem laten vangen door de mooie beloften , het verbruik valt tegen en heeft spijt dat hij zijn accu heeft weggedaan.
Een goede raad , als je een woning of app toch elektrisch wil verwarmen ga dan voor de slaapkamers die je maar sporadisch verwarmd voor een gewone simpele convector maar met electronische thermostaat en voor de leefruimten een nieuwe generatie convector maar ook met een nauwkeurige electronische thermostaat liefst op de muur , dat is zeer belangrijk. En al deze nieuwe generatie convectoren zoals Aterno , LHZ , Elkatherm , AeroFlow , Thermotec , Jawo zijn allemaal hetzelfde principe maar in een ander jasje gestoken.
Elektrische verwarming is zeker niet slecht hoor en zeker comfortabel maar het blijft wel duur .
Nog even dit , de 8 uren accumulatoren die ontworpen zijn om gedurende 8 uren op te laden tijdens de nacht zou ik zeker niet meer aanbevelen omdat de elektriciteits maatschappij het uitsluitend nachttarief wil afschaffen op termijn wat een finaciele ramp is voor de mensen met een accumulatie verwarming en accumulatievloerverwarming , we spreken hier dan snel over een geinstalleerd vermogen van rond de 20 kW en meer , denk maar aan grote villa,s , betaal dat verbruik maar eens aan het dagtarief.
ik ben actief in de elektrische verwarming sinds 1976 en heb op dat gebied veel waterkes doorzwommen!

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/09/2020
, Gereageerd:

dag Marc
heb jij uiteindelijk verder gegaan met Aterno en is je verbruik dan inderdaad ook verminderd? graag uw ervaringen aub

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/04/2015

Elektrisch verwarmen is altijd duur. Ter vergelijking: uit 1 liter stookolie komt evenveel warmte voort als uit 7,14 kW elektriciteit.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/04/2015

Nadat ik online om een informatiebrochure had gevraagd werd ik telefonisch gecontacteerd (Frans telefoonnummer). Ik heb duidelijk gemaakt dat ik niet geïnteresseerd was in hun producten. Desalniettemin word ik nog steeds regelmatig telefonisch gecontacteerd. Ik heb verschillende malen gevraagd om mijn persoonlijke gegevens te verwijderen uit hun klantenbestand maar tevergeefs. Ik heb ondertussen het telefoonnummer +33368710202 geblokkeerd maar hun oproepen belanden nu steevast op mijn voicemail. Wat kan ik doen om deze ongewenste oproepen definitief te doen stoppen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/06/2021
, Gereageerd:

Aterno is altijd opdringerig tewerk gegaan en zullen dat blijven doen, gewoon afwimpelen is het enige wat je kan doen , het materiaal is niet slecht maar peperduur voor wat het is en al die zogezegde zuinige convectoren zijn allemaal het zelfde concept maar in een ander omhulsel , en geen enkele constructeur zal zwart op wit garanderen dat ze zo veel minder verbruiken als ze beweren.
ik kan het weten omdat ik 46jaar in de elektrische verwarming actief ben.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/04/2021
, Gereageerd:

Beste, was bij mij hetzelfde, heb na enkele keren klaar en zonder omwegen gezegd dat niets ga kopen. Dat heeft het dan gedaan. Geen telefoontjes meer nu. Weg kort en krachtig zijn. Veel geluk ermee

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/02/2015

We hebben zelf nog geen onderzoek gepubliceerd over Aterno, maar onze collega's van Que Choisir in Frankrijk publiceerden wel reeds een studie over de kwaliteit van hun produkten. 

Het gaat over elektrische verwarmingssystemen die aan een heel hoge prijs verkocht worden via deur- aan deurverkoop. De verbruikskosten liggen ook hoog, dus dit is geen goed alternatief om te besparen. 
Met vriendelijke groeten,
Test-Aankoop

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2015

Zijn er nog andere alternatieven gekend naast Alterno.

Heb de vertegenwoordiger over de vloer gehad, maar lijkt mij raar dat dit product geen concurrentie kent.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/01/2021
, Gereageerd:

Klassieke accumulatie - vraag raad bij een elektricien.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/01/2015

Mijn ervaring met de verkoper van Aterno was zeer positief. Beleefd ,correcte informatie, helemaal niet opdringerig,grondige kennis van verwarmings producten. Na een bespreking van het product, opmeting plaatsen,en een voorstelling met een model radiator en kamerthermostaat die een tijd aangesloten werd op het elec net, volgde de prijsberekening. Inderdaad niet goedkoop, maar wel prijs all in. Mij en mijn bovenbuur heeft hij in ieder geval overtuigd, met degelijke argumenten en een professionele uitleg. Bij ons ging het wel over 1 radiator die we bij plaatsen bij 2 bestaande accumulatie kachels. Dit om een betere verdeling van warmte te bekomen, na vergroting van de te verwarmen ruimte. Er werd helemaal niet aangedrongen op snel tekenen bestelbon. Stelde zelf voor er is over na te denken, vóór beslissen. 

Nog ter info: is een Frans bedrijf met zetel in de Elzas. Een succes in Frankrijk waar de electriciteit wel 35% goedkoper is dan bij ons, en er meer elec verwarmd word. Ik vond dit een positieve ervaring, en heb er een goed gevoel bij. Hou jullie verder op de hoogte ivm verbruik en warmte. Ben woonachtig in het Antwerpse, en de verkoper voor deze regio kent zijn vak.


Meld je aan om toegang te krijgen.

27/11/2014

Wij hebben ook dit probleem wij worden ook constant opgebeld door een Frans nummer.

Wij horen helemaal niks op de achtergrond en bij het vragen "wie is het" krijgen wij nog niet eens een antwoord.
We beginnen dit echt beu te worden en als dit zijn blijft dienen wij een klacht in.
Dit is op dezelfde manier wat Dhr. Wim vanuit Brugge meegemaakt heeft door online een folder aan te vragen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/11/2014

Een paar maanden terug heb ik online "enkel" een folder besteld.  Als gevolg daarvan werd mijn vrouw bijna dagelijks gedurende minstens een maand lastig gevallen via haar gsm door een Frans telefoonnummer.  Telkens je opneemt, blijft het even stil voor iemand het woord neemt.  Neem je niet op, krijg je een voicemail waarop echter geen bericht wordt nagelaten.  Toen ze toch even in gesprek kwam met de persoon heeft ze die onmiddellijk duidelijk gemaakt dat hij daarmee moet stoppen.  Echter, om de zoveel tijd belt hij weer.  Dit is zelfs geen hard selling meer te noemen, maar gewoon stalken.  We overwegen een klacht in te dienen bij de politie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/08/2012

Na bezoek van een vertegenwoordiger van Aterno blijkt het systeem een besparing een besparing op de energiefactuur op te leveren van bijna de helft. Maar de kostprijs van de toestellen is bijna het dubbele van gewone accumulatoren. De vraag is dus of deze belofte inderdaad met het systeem gerealiseerd wordt? Is er iemand die Aterno in huis heeft en dit kan bevestigen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/05/2012

Vandaag een technicus van Aterno zijn uitleg laten doen. Nadien heb ik een aantal berekeningen gemaakt aan de hand van elektriciteitsrekeningen van vorige jaren. Het element van de verkoper dat doorslaggevend zou moeten zijn, luidde dat, gezien de huidige prijzen van piek-, dal- en uitsluitend nachttarief, de balans toch zou overhellen in het voordeel van Aterno. Een verdere berekening leert mij dat wij de investering zouden terug verdienen op 22 jaar. Een wat lange periode voor +60'ers!
Graag had ik wat reacties gekregen van mensen die het systeem gebruiken.
Stan Elst

Laatste wijziging op 18/05/2012 17:10

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/12/2011

Bedankt voor je antwoord.
ik had een slecht gevoel door hun telefonische aanpak. Sterk aandringen, verplicht de eega erbij te hebben,met als doel de emoties los te krijgen en snel te laten tekenen. Misschien is hun product technisch in orde, maar de methode is niet goed en ze hebben geen echte vaste stek in belgië. Verkoop en wegwezen gevoel. Niet voor mij en heb ze wandelen gestuurd.
grt
Th