Dossier

Vervanging van de gasketel: de aandachtspunten

22 december 2020
gasketel vervanging

We hebben de offertes uitgespit die 3 van onze abonnees elk in hun gewest verzamelden met het oog op de vervanging van hun gasketel. We haalden er heel wat nuttige info uit, die van pas kan komen als je zelf toe bent aan de vervanging van jouw verwarmingsketel.

Offertes onder de loep

Zelfs met een goede isolatie en een zachter klimaat kunnen we er niet onderuit. We moeten onze woningen doorgaans 6 tot 8 maanden op een jaar verwarmen. Een verwarmingsketel aankopen blijft echter een forse investering. Dus maak je beter geen fouten bij de keuze.

Analyse van een twintigtal offertes

We hebben aan drie abonnees uit de drie verschillende gewesten, die eraan dachten om hun gasketel te vervangen, gevraagd om aan ons onderzoek mee te werken, zonder dat daarbij de naam van Test Aankoop viel. We hebben met hen de voorstellen en offertes van verwarmingstechniekers bekeken. Dat leverde soms verrassende resultaten op.

Huis 1: een koude douche verzekerd

In deze rijwoning van 175 m², met ook een op het noorden gerichte kleine studio, verwarmt de ruim 25 jaar oude ketel zowel de eigenlijke woning als de studio. Het warm water voor sanitair gebruik is afkomstig van een boiler die in de verwarmingsketel is geïntegreerd.

Uiteindelijk bezorgden 6 installateurs effectief offertes, of wat daarvoor moet doorgaan. Hun prijzen variëren van € 4 800 tot € 9 500. Qua vermogen van de verwarmingsketel, schommelden de voorstellen tussen 20 en 37 kW, terwijl een vermogen van 20 kW al ruimschoots voldoende was.

We stonden versteld van de soms overdreven vermogens en prijsverschillen, maar ook van de oplossingen waarmee twee installateurs kwamen aandraven voor het sanitair warm water. De ene stelde een direct warmwatersysteem voor, terwijl de andere op de proppen kwam met een kleine ingebouwde boiler van 42 liter, terwijl die je een douche van amper… 6 minuten kan bezorgen. Aangezien de woning over twee badkamers beschikt die tegelijkertijd kunnen worden gebruikt, is een grotere boiler hier aangewezen.

In geen enkele offerte werd er gerept over de isolatie van de leidingen.

Met ook een elektronische bescherming tegen corrosie van de boiler, een klimaatregeling en isolatie van de leidingen liep het bedrag van het bestek op tot € 5 431.


Huis 2: vermogen van de ketel mag lager

In deze typisch stedelijke rijwoning van 235 m² staat een verwarmingsketel van 40 kW die dateert van 1980 en louter voor de verwarming instaat. Sinds de aankoop van de woning in 2015 werden grote isolatiewerken uitgevoerd, waardoor het vermogen van de verwarmingsketel drastisch lager kan. Wij ramen het benodigde vermogen voor de door 12 radiatoren verwarmde oppervlakte van 235 m² op 15 kW. Welnu, al bij al stelden tien installateurs een nieuwe ketel met een vermogen variërend van 15 tot 35 kW voor. De offertes schommelden tussen € 4200 en € 7200, plaatsing inbegrepen.

Een van hen stuurde een offerte op, zonder zelfs ter plaatse te zijn gekomen. Hij baseerde zich op informatie uit een mail die hem was opgestuurd (met onder meer een foto van de oude ketel). Uiteraard had hij zo geen weet van de renovatiewerken die in de woning waren uitgevoerd, en miste hij de kans om een ketel met een lager vermogen voor te stellen.

4 van de 9 installateurs die ter plaatse een kijkje kwamen nemen, blijken professioneel bezig te zijn. 3 offertes onderscheidden zich van de rest, al hebben ze ook elk hun minpunten: de ene stelt een iets te krachtige ketel voor, de andere vergeet de buitensonde en de meest complete prijsofferte is meteen ook de duurste.

Uiteindelijk is de goedkoopste van de drie offertes de winnaar, namelijk die van € 5 200 (met een ketel van 20 kW), met nog € 150 extra voor de integratie van een internetgeconnecteerde thermostaat ter aanvulling van de sonde die in het oorspronkelijke voorstel ontbreekt.


Huis 3: offerte of bedrog?

In deze vrijstaande woning met een open atmosferische ketel uit 2004 die ook direct sanitair warm water levert, heeft de verwarmingsketel een nuttig verwarmend vermogen van 14 kW, dat oploopt tot 24 kW voor warm water. De 7 radiatoren verwarmen in totaal 130 m².

In dit geval is een verhoging van het vermogen van de ketel aangewezen. Een eerste offerte is gewoon prutswerk waar je niets aan hebt, maar waarvoor wel kosten worden aangerekend! Een tweede, min of meer complete offerte, van de enige installateur die blijk geeft van vakmanschap, voldoet evenmin. Hij beveelt een vermogen aan van 30 tot 35 kW voor de verwarmingsketel, wat duidelijk overdreven is. Meer offertes opvragen is de boodschap.


Onze aanbevelingen op basis van dit onderzoek

Uit de offertes die we in handen kregen, konden we heel wat nuttige informatie distilleren. We bekijken hierna de aandachtspunten voor wie zijn ketel wil vervangen. Kwestie van teleurstellingen te vermijden.

Een nieuwe ketel: ben je zeker?
Kies je installateur zorgvuldig
Welke keuzes moet je maken voor de verwarmingsketel?
Wat met het warm water voor het sanitair?
Hoe zit met de regeling en andere accessoires?
Welke administratieve vragen verdienen aandacht?