Dossier

Welke toestellen brengen verkoeling in huis?

20 mei 2020
verkoeling ventilator vernevelaar airco

Als het met de klassieke middelen niet lukt om jouw woning koel te houden, kunnen airconditioners soelaas bieden. Het zijn echter vaak lawaaierige stroomvreters. Wat te denken van een ventilator of een vernevelaar? En is een omkeerbare warmtepomp geen optie?

Je kunt een aantal ingrepen uitvoeren op het vlak van isolatie, zonwering, dakbedekking enz. om oververhitting in huis te voorkomen. Maar die vergen doorgaans een investering in geld en tijd. Met een plotse opstoot van de temperaturen ben je soms genoopt om snel te handelen.

Met zonwering kun je je al voor een groot stuk beschutten. Het spreekt vanzelf dat een buitenzonwering het meest efficiënt is, maar ook zonwering langs de binnenkant kan al een zeker effect genereren.

Denk er ook aan om de woning sterk te verluchten op het ogenblik dat de temperatuur buiten lager ligt dan binnen, en dus vooral ‘s nachts. Vergis je niet: het volstaat niet dat je wat tocht voelt om meteen de ramen open te zwieren. Ga desnoods met een thermometer na of de temperatuur buiten wel degelijk lager ligt dan die binnen.
Zet dan zo mogelijk ramen open die zich in tegenovergestelde gevels bevinden. Eventueel kun je de hoogte van de woning benutten door ramen op de bovenste verdieping of zelfs op zolder open te zetten. Op die manier kun je een soort trek creëren die de warmte sneller afvoert.

Deze en tal van andere raadgevingen vind je in ons dossier Oververhitting voorkomen in 10 stappen.

Naar ons dossier Oververhitting voorkomen in huis 

Maar als de temperaturen toch de hoogte in schieten en je er niet in slaagt om het koel te houden in huis, kun je toch geneigd zijn om tijdelijk naar andere oplossingen te grijpen om je leefcomfort te verhogen, bv. met een ventilator of zelfs een aircotoestel. Hoe maak je dan je keuze?

1. Een ventilator

Je hebt een zeer brede keuze aan ventilatoren: van een klein bureaumodel over een kolomventilator tot zelfs een plafondventilator. Alle hebben ze gemeen dat ze op zich niet zorgen voor een lagere temperatuur; ze werken vooral in op het gevoel.

In de buurt van een ventilator daalt de gevoelstemperatuur effectief door de luchtverplaatsing. Door die luchtverplaatsing over de huid verdampt het zweet en koelt het menselijk lichaam af. Zodra je de ventilator uitschakelt, verdwijnt het effect ervan.

Als de ventilatie wordt gecombineerd met verneveling, bv. met behulp van een ventilator die is uitgerust met een waterreservoir, neemt de verdamping van het water warmte op waardoor de luchttemperatuur enigszins daalt, zij het in beperkte mate. Hou er ook rekening mee dat als de lucht heel vochtig wordt, het bijkomende vocht niet meer zal kunnen verdampen en de verneveling aan efficiëntie zal inboeten. Het komt er dan op aan om het desbetreffende lokaal te verluchten, op een ogenblik dat de temperatuur buiten lager ligt dan binnen wel te verstaan.

Je kunt ook een laken of doek vochtig of nat maken en die voor een gewone ventilator aanbrengen. Met een plastic fles met water die je invriest en daarna voor de ventilator plaatst kun je zelfs hetzelfde effect verkrijgen.  Uiteraard zul je geregeld het doek opnieuw moeten bevochtigen of een andere fles uit de diepvriezer moeten halen.

2. Een airco

Een airco slaagt er wel in om de temperatuur in huis te doen zakken. Een airco werkt volgens het principe van een koelkast: een vloeistof die in een gesloten circuit vloeit, neemt warmte uit de lucht van het desbetreffende lokaal weg om die buiten af te voeren.

Monoblok of split?

Bij een monobloktoestel wordt lucht uit het lokaal opgezogen, gekoeld en ontvochtigd, en vervolgens opnieuw aan het lokaal afgegeven. De eigenlijke warmte wordt naar buiten afgevoerd via een flexibele slang van zo’n 12 à 15 cm diameter. Veelal wordt die door een raam in kipstand gehangen (zoals soms bij een droogkast).
Verse buitenlucht moet de afgevoerde binnenlucht vervangen, maar die buitenlucht is doorgaans warmer dan die binnen. Die extra warme lucht moet op zijn beurt worden gekoeld, waardoor de airco aan efficiëntie inboet - het zal langer duren om de lucht af te koelen tot de gewenste temperatuur, als dat al lukt - en ook extra zal kosten in verbruik. Dat het raam open staat, kan al evenzeer een storende factor zijn als er bv. veel lawaai in de omgeving is.

Monobloc-toestellen zijn meestal mobiele apparaten. Het voordeel hiervan is dat je ze in verschillende lokalen kunt gebruiken, althans op verschillende tijdstippen: overdag in de woonkamer, ’s avonds in de slaapkamer enz. Je hoeft ook geen installatiekosten te voorzien; gewoon de stekker in het stopcontact en het koelen kan beginnen.
Die mobiele toestellen zijn doorgaans wel vrij zwaar en omvangrijk; 30 kg is geen uitzondering. Doorgaans kun je ze verrijden op wieltjes, maar het wordt een vervelende klus als je ze naar een andere verdieping moet verhuizen.
Een monobloc-toestel kost € 200 tot € 800 en meer.

Bekijk hier de resultaten van onze meest recente test van mobiele airco's.

Naar onze koopwijzer airco

 

Een splittoestel bestaat uit twee delen – één voor binnen, één voor buiten – die met elkaar verbonden zijn. In de koppeling tussen beide zitten leidingen waarin de koelvloeistof en het condenswater circuleren. Die koppeling is veel smaller dan de buis van een monobloktoestel, wat het makkelijker maakt om het lokaal luchtdicht te houden. Dat komt de efficiëntie van het systeem ten goede.

De meeste splittoestellen zijn vaste exemplaren met veelal een hoger koelvermogen dan dat van een mobiel exemplaar. Je kunt zo’n vast toestel doorgaans ook makkelijker tegen een wand of het plafond aanbrengen, zodat het niet in je weg staat. Je moet wel rekenen op bijkomende installatiekosten. Dat geldt des te meer bij de zgn. multisplittoestellen, waarmee je meerdere lokalen tegelijk kunt koelen. Dan worden verschillende binnenunits aan een en dezelfde buitenunit gekoppeld.
Een splittoestel kost al gauw € 600 tot € 1 200 en meer.

Hoeveel plaats nodig?

Monobloktoestellen nemen veel plaats in. In het gebruik moet je bovendien een grote buis door het raam hangen. 
Bij de splitmodellen moet je buiten plaats voor een unit voorzien, wat visueel wel eens minder aantrekkelijk oogt.

Luidruchtig?

Airco’s zijn doorgaans erg lawaaierig. Zoiets in je slaapkamer hebben, is geen evidentie. Dat is zeker het geval als de compressor binnen zit, zoals bij de monobloc-toestellen.
Sommige toestellen hebben echter een nachtfunctie of een stille modus: de ventilator draait dan trager om zo minder herrie te maken. Vaak kun je ’s nachts ook het licht van het display afzwakken.
Je kunt de toestellen veelal ook programmeren: na een bepaalde tijd laten uitschakelen, in- en uitschakelen voor bepaalde periodes of een combinatie van beide.
Het aantal dB dat het toestel produceert, vind je terug op de informatie bij het toestel.

Wil je weten welke criteria je keuze kunnen bepalen, lees dan onze koopgids van airco's.

Naar onze koopgids airco

3. Een omkeerbare warmtepomp

Warmtepompen worden gepromoot als zeer efficiënte toestellen om een goed geïsoleerde woning te verwarmen, al speelt de hoge stroomprijs hen parten om vanuit financieel oogpunt de strijd met een verwarmingssysteem op gas of stookolie te kunnen winnen. Warmtepompen kunnen soms ook omgekeerd werken om te koelen (net zoals sommige airco’s omgekeerd kunnen instaan voor verwarming). Vaste aircotoestellen, veelal dus splitmodellen, zijn trouwens eigenlijk niets anders dan lucht-luchtwarmtepompen.


User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

29 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/01/2022

Waarom wordt er zo weinig gezegd over het verwarmend vermogen in de winter. Een directe vergelijking tussen een elektrische bijverwarming en een mobile warmtepomp? Een standaard element van 2000W die veel mensen bezitten, is dat te vervangen door een mobiele warmtepomp?

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/07/2021

beste deelnemers , het verwonderd mij dat er hier geen sprake is van het systeem MONOBLOCK - WARMTEPOMP- INVERTER - WARM OF KOUD ? ( vast toestel )

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/07/2021

@An, moderator. Beste, ik lees hieronder heel wat vragen ivm. een derde mogelijkheid, namelijk "vaste monoblocsystemen" vele van die vragen dateren van midden 2020 en begin 2021. Ik begrijp dan ook niet goed dat deze types in een artikel van 26-05-21 gewoon niet vermeld/getest worden. Te meer omdat er m.i. niet zoveel fabrikanten zijn. Izicool wordt veel vermeld maar is enkel leverancier en geen fabrikant. De inspanning om enkele modellen te testen is m.i. dan ook niet bijzonder groot. Verschillende abonnees waaronder ikzelf blijven echt wel op onze honger zitten, want de enkele aangeleverde linken bieden echt geen soelaas. Counteren deze modellen de nadelen van mobiele airco zoals de reclame aangeeft ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/06/2021

Heb de beste koop goedkoper gevonden dan jullie hem zeggen.Toch 60€ goedkoper.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/06/2021
, Gereageerd:

Goed voor jou, Natascha, de prijzen kunnen inderdaad snel veranderen, het is een kwestie van vraag en aanbod. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/06/2021

Er bestaan blijkbaar ook vaste air-cool systemen zonder buiten element (zoals bvb bij Energy Protect zie bvb www.energyprotect.be/.../ ). Zij beweren dat hun systemen systemen de energie label A+ hebben.
Dergelijke vaste systemen komen niet voor in de vergelijkingstabellen. Is voor dergelijke systemen een beoordeling beschikbaar?

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/06/2021
, Gereageerd:

Beste René en Frans, ook onze experten hebben airco's getest (zowel vaste als mobiele). Meer info vind je hier: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/koopgids/airco ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/07/2021
, Gereageerd:

Beste An, bij de geteste toestellen is er GEEN compact toestel, alles in één omkasting, bij. Deze worden toch al enkele jaren aangeboden. Wij hebben zo'n toestel vorig jaar laten installeren en zijn er tevreden over. Is toch een gemiste kans.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/05/2021

In october 2019 hebben wij 2 binnenunits en 1 buitenunit van Daikin op het dak laten plaatsen. Zo hebben wij nu koeling in de living en de slaapkamer. Vorig jaar hebben wij er veel gebruik van kunnen maken en enkele weken geleden hebben we een onderhoud laten uitvoeren. Daikin is misschien niet het goedkoopste merk, maar de service is fantastisch. De plaatsing en het onderhoud wordt met veel zorg uitgevoerd. Van lawaai hebben wij ook helemaal geen last, waarschijnlijk omdat de unit op het dak staat. Tijdens de koeling heb je nooit het gevoel dat de lucht vochtig is, wat ik wel heb ervaren met een mobiel toestel destijds op mijn werk. Vermits wij op een dakappartement wonen dat ook volledig zuidgericht is, was dit een zeer goede beslissing.

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/06/2021
, Gereageerd:

Dag Gustaaf, heb je een idee hoeveel geluid het maakt voor jouw buren? en staat het element in volle zon, of heb je een schaduwplaatsje gevonden?
mvg Kathleen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/05/2021

Jullie zeggen zelf dat het rendement van een mobiele airco veel minder is dan van een vaste met buitenunit. Maar publiceren alleen koopwijzer voor mobiele airco's? Wanneer testen jullie vast airco's?

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/06/2021
, Gereageerd:

Euhm Anna, de laatste 2 woorden van hun tekst is een link naar vaste airco's...

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/06/2021
, Gereageerd:

Beste Anna en Linus, graag geef ik de link door naar onze vaste airco's: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/vergelijk-en-kies/koopwijzer-vaste-airco en uiteraard ook naar ons dossier: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/koopgids/airco Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/04/2021

Zou een binnen airco willen aanschaffen ( via IZICOOL of Iso protect ) Toestel heet innova maar vind nergens een referentie van het toestel of tevredenheid

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/04/2021
, Gereageerd:

Beste Florent, we hebben helaas geen vast units getest, er is dus ook geen koopwijzer, wel kan je onze artikels hierover raadplegen via deze links :

https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/koopgids/airco
https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/koopgids/airco/keuzecriteria

^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/04/2021

We hebben interesse in Izicool. Echter geen enkele review over het product en de plaatsing. Heeft iemand ervaring?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/01/2021

Beste
wij willen een airco laten plaatsen zonder buiten unit van izicool
we willen het plaatsen in slaapkamer en heb nog geen reviews ivm airco van izicool
kunnen jullie misschien meer vertellen ivm lawaai of het een goed product is prijs kwaliteit ?
alvast bedankt

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/03/2021
, Gereageerd:

Beste, ik zou hier ook graag meer info over willen. Het zou voor ons een ideaal systeem zijn, maar ik vind maar weinig informatie

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/02/2021
, Gereageerd:

Zou ook graag weten heb al prijsofferte maar vind het prijzige maar nog niemand kunnen vinden die er ervaring mee heeft
Mvg karina

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/08/2020

Beste,
Is er ook een dossier omtrent vaste airco's?

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/08/2020

We hebben reclame gekregen van een toestel die CoolAir heet, een kleine kubus die als AC werkt met batterij en overal makkelijk kan meenemen. Hebben jullie hier ervaring mee? Klachten ontvangen? Het lijkt te mooi om waar te zijn. Je kan ze nu krijgen aan halve prijs wat een beetje raar is aangezien de hoge vraag naar AC...

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/08/2020
, Gereageerd:

Hallo Johan, dit merk hebben we jammer genoeg niet getest. In onze klachtenbox heb ik wel een aantal klachten teruggevonden (ivm oa ontbrekende onderdelen) dus zoals je zelf aangeeft : als het te mooi is om waar te zijn ...  Meer info over mobiele airco's kan je vinden in ons dossier via volgende link: https://bit.ly/2CrAeC8 . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/08/2020

Mijn interesse gaat vooral naar een monoblok met twee van die afvoerbuizen, ttz één afvoerbuis en één inzuigbuis. Die zijn efficiënter, zowel voor koeling als voor energieverbruik. Ze zijn sedert kort echter nergens meer te vinden. Kan iemand me zeggen waarom?

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/06/2020

Zijn er ook testgegevens van een vaste airco met twee buizen,vermoedelijk een in-en uitlaat,ik zou die twee dan in onze ongebruikte schouw(open haard kunnen aanbrengen).

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/08/2020
, Gereageerd:

Dag Rony, jammer genoeg hebben onze experts zulke modellen niet getest, er bestaat dus geen koopwijzer van. Toch kan je via volgende link op onze site meer into hieromtrent vinden : https://bit.ly/3fzAD2S  . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/08/2020
, Gereageerd:

Daar ben ik ook naar op zoek. Maar het is voorlopig nog een vergeefse zoektocht... ze zijn een stuk beter. Maar voor een onverklaarbare reden niet meer verkrijgbaar. Mysterie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/06/2020

toestellen beste uit de test zijn blijkbaar geen recente toestellen want nog nauwelijks te koop te vinden. en niet door out of stock maar gewoon "nooit meer leverbaar "

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/08/2020
, Gereageerd:

Beste Luc, onze experten hebben de mobiele airco's uit onze koopwijzer niet zo lang geleden getest, het gaat dus wel degelijk om 'recente modellen' die we zelf aangekocht (en gevonden) hebben in de handel. Nu heb ik zelf even gekeken en de beste uit de test (de AEG AXP26U558HW) is nog leverbaar bij een bepaalde winkelketen. Uiteraard speelt hier ook vraag en aanbod mee zodat het inderdaad kan zijn dat bepaalde modellen wegens groot succes of een update van de modellen niet of nooit meer leverbaar zijn. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/08/2020
, Gereageerd:

beste ,een antwoordje na meer dan anderhalve maand is wel een beetje laat eerlijk gezegd

Community

Woning & energie

Gerelateerde discussies