Dossier

Sneller warm water uit de keukenkraan

14 april 2021
doorstromer keuken elektrisch water opwarmen

Ben je het beu om telkens weer te wachten tot er warm water uit de keukenkraan komt? De oorzaak van de lange wachttijd is een te lange afstand tussen kraan en boiler. Testaankoop geeft je advies om kraantjeswater sneller op te warmen, zodat je minder energie verbruikt.

Warm water binnen handbereik

Op het internet vind je allemaal trucjes om het water uit de kraan sneller te verwarmen, maar pas op voor valse informatie! Er bestaan geen mirakeloplossingen. We verdiepten ons jullie vragen over het verwarmen van kraantjeswater:

Waarom duurt water opwarmen in de keuken zo lang?

Als de kraan op minder dan 5 meter van het toestel staat dat voor het warm water zorgt, dan zou het water uit de keukenkraan snel moet opwarmen. Als de afstand tussen kraan en boiler (warmwaterproductiesysteem) oploopt tot 8 à 10 meter en meer, dan kan je verwarmings- en energieproblemen ondervinden.

Hoeveel water verspil ik door te wachten op warm water?

Doordat je te lang moet wachten op warm water, gaat er te veel (koud) water verloren en stijgt je waterverbruik nodeloos. Hoeveel water er exact verspild wordt in jouw huishouden, kan je berekenen aan de hand van onze tabel.

Ook het resterende opgewarmde water dat achterblijft in de leidingen, zal weer afkoelen en voor energieverlies zorgen.

Kunnen elektrische doorstromers kraantjeswater sneller opwarmen?

Op online fora met huis-, tuin- en keukenoplossingen wordt het opwarmen van het water uit de keukenkraan vaak besproken. Een bekende oplossing is het gebruiken van de kleine elektrische doorstromers die je onder de gootsteen plaatst om enkel je handen mee te wassen. Het zijn handige en goedkope toestellen dankzij:

  • Een vermogen van 3 tot 6 kW
  • Een redelijke prijs (rond € 170)
  • Een beperkte omvang

Deze elektrische doorstromers zijn absoluut niet bedoeld voor een intensief gebruik in de keuken en ze kunnen in zo’n context zelfs gevaarlijk worden. Lees in dat verband ook onze newsflash “Kleine elektrische doorstromers: niet gemaakt voor gebruik in de keuken”.

Hoe kan je kraantjeswater sneller opwarmen?

Er zijn twee manieren om het water uit je keukenkraan sneller op te warmen:

  1. Met een warmwaterkring en circulatiepomp beperk je de afstand tussen de kraan en het waterverwarmingssysteem.
  2. Je kan een boiler onder je gootsteen plaatsen met een waterreservoir van ongeveer 10 liter.

Is een vaatwasser voordeliger dan afwassen met de hand?

Als je warm water in de keuken nodig hebt omdat je liever met de hand afwast, wil je misschien toch overwegen om een vaatwasser aan te schaffen. Met een vaatwasser kun je namelijk zo’n 70 % aan energie en 85 % aan water besparen, doordat je in een keer het equivalent van verschillende afwasbeurten met de hand kan uitvoeren. Zo minder je je energieverbruik voor het opwarmen van water. Bovendien bespaar je de verliezen uit die zich anders voordoen in de waterleidingen (die een impact hebben op het water- en energieverbruik).