Dossier

Snel warm water in de keuken

14 april 2021
doorstromer keuken elektrisch water opwarmen

Ben je het beu om telkens weer te wachten tot er warm water uit de keukenkraan komt? Laat je dan niet verleiden door de vele schijnoplossingen die je op het internet vindt. Kies voor een aanpak die op jouw situatie is afgestemd.

Warm water binnen handbereik

Alles is oké zolang je warm water binnen handbereik hebt, d.w.z. als de kraan op minder dan zo’n 5 m van het toestel staat dat voor het warm water zorgt. Maar als die afstand oploopt tot 8 à 10 m en meer, worden de zaken ingewikkelder. Regelmatig krijgen we vragen van abonnees die worstelen met een probleem van warm water in de keuken omdat hun kraan te ver af staat van het warmwaterproductiesysteem. Ze moeten te lang wachten en er gaat te veel water verloren alvorens er warm water uit de kraan komt. En doordat het water dat in de leidingen ongebruikt achterblijft en opnieuw afkoelt, is er ook sprake van energieverlies.

Geen mirakeloplossingen

Op fora met huis-, tuin- en keukenoplossingen komt dit item geregeld aan bod. De kleine elektrische doorstromers die je onder de gootsteen plaatst, en die oorspronkelijk bedoeld waren om enkel je handen te wassen, komen soms als de ideale oplossing naar voren. Met een vermogen van 3 tot 6 kW bieden ze troeven, zoals hun redelijke prijs (rond € 170), hun beperkte omvang en een beloofde snelle levering van warm water op eenvoudige vraag.

Maar deze toestellen zijn absoluut niet bedoeld voor een intensief gebruik in de keuken en ze kunnen in zo’n context zelfs gevaarlijk worden. Lees in dat verband ook onze newsflash “Kleine elektrische doorstromers: niet gemaakt voor gebruik in de keuken”.

Vaatwasser voordeliger dan afwas met de hand

Als je warm water in de keuken nodig hebt omdat je liever met de hand afwast, in de waan dat dit voordeliger uitvalt dan een afwasbeurt in de vaatwasser, vergis je je. Met een vaatwasser kun je in een keer het equivalent van verschillende afwasbeurten met de hand uitvoeren, en daarbij zul je minder water gebruiken en opwarmen. Bovendien bespaar je de verliezen uit die zich anders voordoen in de waterleidingen (die een impact hebben op het water- en energieverbruik). Met een vaatwasser kun je zo’n 70 % aan energie en 85 % aan water besparen.

Mogelijke oplossingen volgens jouw situatie

Hierna kun je zien hoeveel je verliest aan water en energie door een te lange afstand tussen de kraan en het warmwatersysteem. En wat je dat kost.

Je zult merken dat die kosten doorgaans niet zo hoog uitvallen. Maar dat zal weinig troost bieden als je te lang op warm water in de keuken moet wachten.

In dit dossier vertellen we welke oplossingen zin hebben in elke specifieke situatie.

Wachttijden op water en verlies van water
Energieverliezen
Een warmwaterkring met circulatiepomp
Een elektrische boiler van 10 l onder de gootsteen