Dossier

Oververhitting voorkomen in 10 stappen

15 juli 2022
verkoeling in huis, hittegolf, oververhitting in huis

In steeds meer woningen (met veel glas) wordt het moeilijk om de warmte eens die binnen zit, nog weg te krijgen. Voorkomen is dus het devies. Welke zonwering houdt de meeste warmte buiten? Wat zijn de voor- en nadelen van zonwerend glas? Is een veranda een goed idee?

Wat is de g-waarde?

De hoofdschuldige voor oververhitting in de woning is de zon. De zonnewarmte dringt door glas via hoofdzakelijk rechtstreekse transmissie. Het glas absorbeert ook zonnestralen, waarvan een deeltje naar binnen wordt uitgestraald. De stralen die in een gebouw binnendringen, vallen op de wanden, de vloer en de meubelen die ze gedeeltelijk opnemen en zo opwarmen. Op hun beurt gaan ze die energie vervolgens afgeven in de vorm van warme infraroodstraling met een grote golflengte. Glas laat die echter nagenoeg niet (opnieuw) door naar buiten, zodat de warmte in de woning opgesloten raakt en de binnentemperatuur geleidelijk stijgt.

Het cijfer dat de verhouding weergeeft tussen de hoeveelheid zonne-energie die door glas heen gaat ten opzichte van de totale invallende zonne-energie op dat glas, is de g-waarde of zontoetredingsfactor. Terwijl de g-waarde bij enkel glas draait rond 87 %, zakt die bij hoogrendementsglas naar zo’n 65 % en bij drievoudige beglazing naar 50 %. Bij speciaal zonwerend hoogrendementsglas situeert de g-waarde zich zelfs onder de 40 % (tussen 18 en 40 %).

Laat de zon niet via de ramen binnen

Elk soort glas laat dus een zekere hoeveelheid zon binnen. Moet je dan speciaal zonwerend hoogrendementsglas kiezen? Of kan zonwerende raamfolie de oplossing bieden? Het antwoord lees je hier.

Zonwering aanbrengen

Zonwering is ongetwijfeld een deel van de oplossing. Maar de aanpak zal voor elke gevel anders zijn. Zo zit het grootste gevaar voor oververhitting hem in het westen. De zon heeft de woning dan al de hele dag kunnen opwarmen en als er 's avonds dan nog extra warmte bij komt, kan dat de druppel te veel zijn. Maar hoe hou je warmte dan het best buiten? Lees het hier.

's Nachts volop verluchten

De warmte die zich binnen heeft opgehoopt, kun je 's nachts laten verdwijnen door ramen open te zetten. Maar hoe gaat je het meest efficiënt te werk? Je leest het hier.

Nog andere maatregelen?

Er zijn nog mogelijkheden om de woning te helpen koel houden.