Dossier

Een warmtepomp aan een klassieke verwarming koppelen: een goed idee?

28 september 2020
hybride verwarming

Je wilt jouw verwarmingsfactuur drukken en tegelijk jouw impact op het milieu verkleinen? Overweeg je aan een zogenaamd hybride verwarmingssysteem? Onze expert beoordeelt dit soort systemen en geeft concreet advies.

Een hybride of gemengd verwarmingssysteem

Het concept van de hybride auto is je ongetwijfeld bekend. Zo’n auto beschikt over twee motoren: een verbrandingsmotor en een elektrische, om zo het meeste voordeel te halen uit elk van beide naargelang van het afgelegde traject om uiteindelijk zo weinig mogelijk uitstoot te hebben.

Op het vlak van verwarming is de idee vergelijkbaar. De hybride oplossing bestaat erin om een warmtepomp te koppelen aan een klassiek verwarmingssysteem (op stookolie, gas of elektrisch) om het totale rendement van het systeem te verhogen, de kosten te verminderen en de uitstoot van broeikasgassen in te dijken.

Het grote voordeel is dat je een warmtepomp aan gelijk welk verwarmingssysteem kunt toevoegen zonder dat je de elementen voor de warmteafgifte - veelal gaat het om radiatoren - moet aanpassen. Wel halen de warmtepompen waarvan hier sprake is, hun warmte van buiten de woning en bijgevolg is een buitenunit vereist.

Elektrisch verwarmen met behulp van een warmtepomp kan niet alleen minder vervuilend blijken, maar ook minder duur in het verbruik dan een klassiek verwarmingssysteem. Zij het alleen onder bepaalde voorwaarden.

Een centraal of decentraal hybride systeem: wat is het en wat kost het?
Wat is de impact van de buitentemperatuur op het rendement?
Welke besparing in energie en geld mag je verwachten?
Is de besparing qua verbruik de investering waard?
Wat is de balans voor het milieu?
Wat zijn de aandachtspunten?
 
Laten we dit samen bekijken.