Dossier

Centrale verwarming: wat je moet begrijpen

02 maart 2018
guide achat chauffage

Heb je zoals de meeste Belgen centrale verwarming of wil je overschakelen naar dat systeem? Dan moet je weten waar het precies om gaat en welke installatie het meest gepast is voor jou! Informeer je om de beste keuze te maken tijdens de vergelijking van de installatie- of renovatiekosten van je systeem.

De verwarmingselementen

De verwarmingselementen van de installatie kunnen bestaan uit radiatoren, convectors of verwarmingsleidingen die in de vloer worden ingewerkt. De keuze hangt af van het gewenste comfort, de isolatie van de woning en de aanblik.

Convectors warmen de lucht snel op. Radiatoren komen wat trager op gang, maar stralen ook warmte af op de personen die in de kamer vertoeven, wat iets comfortabeler aanvoelt. Met vloerverwarming kan je plaats winnen, omdat er geen radiatoren of convectors zijn. Dat soort verwarming werkt hoofdzakelijk op basis van straling, wat op zich een comfortelement is. Maar het systeem reageert traag. Na het starten van het systeem kan het meerdere uren duren alvorens het lokaal opnieuw op de gewenste temperatuur is gebracht. En als de woning zeer goed geïsoleerd is, kan het gebeuren dat het er vaak te warm wordt als de zonnestralen extra warmte geven of als de buitentemperatuur wisselt. Het systeem haalt ook volop profijt uit de condensatieketels, maar de plaatsing ervan kost makkelijk een paar duizend euro’s meer dan een klassieke installatie.

Het is ook mogelijk een gemengde installatie te verwezenlijken, om de voordelen van vloerverwarming, radiatoren en convectors te combineren.

Het is de taak van jouw verwarmingstechnicus of jouw architect om verwarmingselementen met correcte afmetingen te kiezen in functie van elk lokaal en de mate waarin dat geïsoleerd is.