Dossier

Centrale verwarming: wat je moet begrijpen

02 maart 2018
guide achat chauffage

Heb je zoals de meeste Belgen centrale verwarming of wil je overschakelen naar dat systeem? Dan moet je weten waar het precies om gaat en welke installatie het meest gepast is voor jou! Informeer je om de beste keuze te maken tijdens de vergelijking van de installatie- of renovatiekosten van je systeem.

De regeling

De regeling is als een dirigent voor jouw verwarmingsinstallatie. Ze moet ervoor zorgen dat je een comfortabele temperatuur hebt waar je dat wenst, wanneer je dat wenst, en dat zonder meer brandstof te verbruiken dan nodig.

Kamerthermostaat of buitensonde?

Er bestaan twee grote types van regeling: met een kamerthermostaat of met een buitensonde. De kamerthermostaat meet de temperatuur in de kamer waar die thermostaat is geplaatst (doorgaans in het belangrijkste vertrek) en doet de ketel aanslaan zodra de temperatuur er lager ligt dan gevraagd. Het is te verkiezen dat de kamerthermostaat direct de brander aanstuurt en niet de circulatiepomp, omdat dat anders voor meer lawaai en meer verbruik zou zorgen. De buitensonde stuurt de ketel aan in functie van de temperatuur die ze buiten meet. Dat systeem vraagt van de verwarmingstechnicus wel een regeling van de verwarmingscurve: hij moet de werking van de ketel programmeren volgens het type woning. Bij een zelfde buitentemperatuur zal een goed geïsoleerde woning, immers minder verwarming vragen dan een slecht geïsoleerde woning. Het voordeel van het systeem is dat de temperatuur van de ketel lager kan zijn. We merken op dat de meest verfijnde systemen ook de binnentemperatuur in de woning meten via een of andere kamerthermostaat, en de werking van de ketel aanpassen om in alle omstandigheden een maximum aan comfort te bieden.

Programmeermogelijkheden

Elke goede regeling moet ook programmeerbaar zijn zodat het systeem op een lager pitje werkt tijdens de nacht en gedurende uw afwezigheden. Anders dan wat nog vaak wordt beweerd, is het zeer nuttig om de temperatuur 's nachts of tijdens uw afwezigheid te laten zakken. Bij het opnieuw aanzetten van de verwarming zal er weliswaar iets meer brandstof worden verbruikt, maar dat zal nooit de besparing tenietdoen die je hebt verwezenlijkt door het systeem op een lager pitje te laten draaien.

Thermostatische kranen

Of je nu voor een kamerthermostaat of voor een buitensonde hebt geopteerd, steeds is het voor jouw comfort alsook voor de energiebesparing sterk aangewezen om thermostatische kranen te plaatsen op de radiatoren of de convectors om de temperatuur lokaal per lokaal te regelen. De enige plek waar je er geen moet plaatsen, is het vertrek waar de kamerthermostaat zich bevindt.