Dossier

Centrale verwarming: wat je moet begrijpen

02 maart 2018
guide achat chauffage

Heb je zoals de meeste Belgen centrale verwarming of wil je overschakelen naar dat systeem? Dan moet je weten waar het precies om gaat en welke installatie het meest gepast is voor jou! Informeer je om de beste keuze te maken tijdens de vergelijking van de installatie- of renovatiekosten van je systeem.

De leidingen

Het warm water voor de radiatoren of convectors circuleert door leidingen. Dat leidingennet moet je zo kort mogelijk houden om de kosten voor de installatie en de warmteverliezen in het gebruik te beperken.

Veel nieuwe installaties worden aangelegd met kunststof buizen (doorgaans polyethyleen) volgens een buis-in-buissysteem dat in de vloer of de muur wordt ingewerkt. In nieuwbouwwoningen is het makkelijk om dergelijke systemen te plaatsen, gaat het ook sneller en kost het minder dan een traditioneel systeem met metalen leidingen. Maar in een bestaande woning is zo’n buis-in-buissysteem minder geschikt omdat het niet bedoeld is om zichtbaar te blijven. We stippen aan dat het absoluut noodzakelijk is om speciale zuurstofdichte kunststofbuizen te gebruiken. Een lijst van producten die voor dit gebruik zijn erkend, vindt u terug op www.butgb.be.