Dossier

Centrale verwarming: wat je moet begrijpen

02 maart 2018
guide achat chauffage

Heb je zoals de meeste Belgen centrale verwarming of wil je overschakelen naar dat systeem? Dan moet je weten waar het precies om gaat en welke installatie het meest gepast is voor jou! Informeer je om de beste keuze te maken tijdens de vergelijking van de installatie- of renovatiekosten van je systeem.

De verwarmingsinstallatie

In België beschikken zowat 4 op de 5 de woningen over centrale verwarming. Hier overlopen we kort de onderdelen van het meest gangbare systeem, waarbij warm water circuleert in een net van radiatoren, convectors of leidingen die in de vloer zijn ingewerkt.

Het hart van de installatie is de verwarmingsketel. Meestal werkt die op stookolie of gas, maar er bestaan er ook die werken op hout (pellets of houtblokken). Het water dat door de verwarmingsketel wordt opgewarmd, wordt in beweging gehouden door een circulatiepomp. Die doet het water circuleren via een net van leidingen die naar verwarmingselementen lopen (radiatoren, convectors of leidingen die in de vloer worden ingewerkt). Om te vermijden dat er drukverschillen optreden wegens temperatuurwisselingen in het circulerende water, bevat de installatie een expansievat.