Nieuws

Koele lucht nodig? Gebruik je airco zo zuinig mogelijk met deze tips

09 augustus 2022
close-up van vaste airconditioner met temperatuur 28 graden in led-letters erop

Bij warm weer kan het al gauw verleidelijk zijn de airco aan te zetten. Alleen met de huidige energieprijzen hou je natuurlijk liefst ook rekening met het energieverbruik van je airconditioning. Houd daarom goed het verbruik van je airco in de gaten met ons advies. 

De beste betaalbare airco

Midden in de zomer de airconditioning op volle toeren te laten draaien, doet je elektriciteitsfactuur waarschijnlijk niet ten goede. Als je nog geen airconditioner hebt maar er wel eentje wilt kopen, is het allereerst belangrijk om een goede keuze te maken. Let daarbij vooral op het energielabel: kies bij voorkeur een airconditioner met het energielabel A++. Deze zijn het efficiëntst en hebben een relatief laag energieverbruik.

Daarnaast wil je natuurlijk ook een airco die goed werkt. Gebruik daarvoor onze vergelijkingstool om de best geteste airco´s te vergelijken.


Vergelijk vaste airco´s

Vergelijk mobiele airco´s


Tips voor een zuinig gebruik van de airco

Als je al een airconditioner hebt, volg dan deze gebruikstips om ervoor te zorgen dat hij zo min mogelijk energie (en geld) slurpt.

 1. Stel je toestel in op ongeveer 8°C lager dan de buitentemperatuur. Als het buiten bijvoorbeeld 33°C is, probeer dan genoegen te nemen met 25°C in plaats van de temperatuur in de kamer meteen te verlagen tot 18°C. Overschakelen van 20°C naar 24°C levert een aanzienlijke besparing op. Elke graad koeler (of warmer in de winter) die je instelt, levert 10% extra kosten op voor de werking van de apparatuur.

 2. Maak gebruik van de invertertechnologie, deze is in bijna alle huidige airco´s aanwezig. Het beste is om de gewenste temperatuur in de kamer in te stellen (zoals in de vorige tip) en het apparaat zijn werk te laten doen. Als je bij warm weer de thermostaat te laag zet wanneer je thuiskomt, vervolgens stopt omdat je het koud hebt en na een tijdje het toestel weer opnieuw op vol vermogen aanzet, dwing je het toestel om altijd op 100% te werken en zal het meer verbruiken.

 3. Onderhoud je apparatuur regelmatig en zorg ervoor dat het filter altijd schoon is.

 4. Investeer in een "slimme" airco met een app voor op je smartphone of tablet om het apparaat op afstand uit te schakelen als je dit vergeten bent.

 5. Gebruik de eco-functie als je airconditioningsysteem er een heeft. Met de eco-modus kan ongeveer 30% op het energieverbruik worden bespaard.

 6. Op zeer warme dagen is het goed om de airconditioning vroeg op de dag aan te zetten, in plaats van te wachten tot het huis al erg warm is (dan zou de airconditioning harder moeten werken).

 7. Als je airconditioning met leidingen of meer dan één unit hebt, gebruik dan koeling in zones zodat het systeem alleen werkt in de ruimtes die je werkelijk gebruikt. Als dit niet mogelijk is, houd dan de deuren gesloten zodat de lucht alleen circuleert in de gebruikte zones.

 8. In de ochtend is het vaak nog koel, dus stel je airconditioner zo in dat deze uitschakelt wanneer je slaapt.

 9. Houd je huis koel en schaduwrijk zodat de airconditioner niet extra hard hoeft te werken.

 10. Plaats een plafondventilator om de koele lucht te helpen verplaatsen.

 11. Gebruik de functie om te ontvochtigen als de luchtvochtigheid hoog is. De lucht wordt daardoor comfortabeler en hoef je de koelmodus misschien niet eens te gebruiken.

 12. Richt de koude luchtstroom niet rechtstreeks op mensen. Het is niet aangenaam en bovendien schadelijk voor de gezondheid. De toestellen bieden meestal de mogelijkheid om de stand van de ventilator met de afstandsbediening manueel in te stellen, zowel verticaal als horizontaal.

 13. Blokkeer de buitenunit niet. Vermijd ook het afdekken van de luchtinlaat en -uitlaat van de spleten, zodat deze niet overmatig werken.

 14. Let op het elektrisch verbruik en de hoeveelheid koelmiddel. Als je onregelmatigheden opmerkt, bel dan een vakman om de koelvloeistof te controleren. Drukveranderingen, lekken of defecten kunnen de efficiëntie van het toestel beïnvloeden.

 15. In de maanden dat je het apparaat niet gebruikt of als je het huis voor enkele uren verlaat, schakel je best de airco volledig uit om sluipverbruik te voorkomen.

 16. Vergeet niet dat airconditioning geen vervanging is voor ventilatie in huis. Pandemie of geen pandemie, ons advies is altijd hetzelfde: ventileer je huis elke dag. Doe dit op de warmste dagen tijdens de uren met de minste warmte, zodat de lucht regelmatig wordt ververst.