Antwoord van expert

Wat je moet weten over milieuvriendelijke vaatwasmiddelen

09 augustus 2023
milieuvriendelijk vaatwasmiddel

Een milieuvriendelijk vaatwasmiddel moet zo efficiënt mogelijk de afwas doen, en tegelijkertijd zo min mogelijk schadelijke impact hebben op het milieu. Onze detergentenexpert Damiano Kiss vertelt je over de beste geteste milieuvriendelijke vaatwasmiddelen en hoe je zelf ecologisch verantwoord afwasmiddel kunt maken. 
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Damiano Kiss
Expert detergenten
Om een milieuvriendelijk vaatwasmiddel te kiezen, kun je best een aantal ingrediënten vermijden. Voor een ecologisch verantwoorde keuze, kun je ook je eigen vaatwasmiddel maken.

De uitdagingen van ecologische vaatwasmiddelen

Ongeacht het soort vaatwasmiddel is het moeilijk deze als "groen" of ecologisch te beschouwen. Dat komt door de overmaat aan verpakkingsmateriaal en omdat hun formules niet vrij zijn van schadelijke stoffen

Tips voor milieuvriendelijker vaatwasmiddel

Onze detergentenexpert Damiano Kiss legt uit welke ingrediënten in je vaatwasmiddel niet erg milieuvriendelijk zijn: “Geurstoffen zoals limoneen en hexylcinnamal kun je best vermijden, aangezien zij de doeltreffendheid van het product niet bevorderen en zeer giftig zijn voor het milieu”.

Ook kun je vervuilende ingrediënten zoals polycarboxylaten (gebruikt om kalkaanslag in waswater te neutraliseren) beter achterwege laten. Kiss: “Vervang deze door minder schadelijke verbindingen zoals citraten, deze zullen dezelfde taak even goed vervullen, maar wel milieuvriendelijker zijn”. 

Over het algemeen laten de meeste commerciële detergenten ecologisch te wensen over door hun samenstelling.

Welke vaatwasmiddelen zijn het milieuvriendelijkst? 

Met ons label "Groene Keuze" kun je producten kiezen die aan onze milieucriteria voldoen en blijk geven van goede efficiëntie. In onze recente test, waren deze vaatwasmiddelen het meest milieuvriendelijk: 

54 Redelijke
kwaliteit
Gemiddelde marktprijs  0,08 / dosis
65 Goede
kwaliteit
Groene
Keuze
Gemiddelde marktprijs  0,13 / dosis
63 Goede
kwaliteit
Groene
Keuze
Gemiddelde marktprijs  0,14 / dosis

Zelf je afwasmiddel maken is goed voor het milieu 

Zelfgemaakt afwasmiddel is weinig belastend voor het milieu, omdat het geen overtollige verpakkingen heeft en de ingrediënten minder schadelijk zijn voor het milieu dan de ingrediënten die je gewoonlijk in commerciële vaatwasmiddelen aantreft” legt Damiano Kiss uit.

Een nadeel van zelfgemaakt afwasmiddel is echter dat het wasrendement lager is dan dat van commerciële producten, met name voor de verwijdering van zetmeel- en eiwitresten, door het ontbreken van enzymen. 

Recept om zelf afwasmiddel te maken

Als je op zoek gaat naar recepten om je eigen vaatwasmiddel te maken, zul je verschillende formules vinden. Wij hebben er meerdere getest en tonen je hier ons "huisrecept" waarmee we in het laboratorium de beste resultaten bereikten. 

Ingrediënten: 

De volgende ingrediënten kun je terugvinden in supermarkten of drogisterijen: 

  • 175 gram natriumcarbonaat (ook wel: soda) 
  • 175 gram citroenzuur 
  • 125 gram natriumpercarbonaat 
  • 25 gram natriumbicarbonaat 

Weeg de ingrediënten af en meng ze in een kom. Vervolgens kun je het mengsel op een koele, droge plek bewaren. Let op: het is aangeraden handschoenen te dragen omdat sommige ingrediënten, zoals natriumpercarbonaat, de huid kunnen irriteren.

Als je het zelfgemaakte vaatwasmiddel wilt gebruiken, doe je hier één lepel van in het daarvoor bestemde vaatwasmiddelbakje. Het is belangrijk te weten dat je zelf nog regenereerzout en spoelmiddel aan de afwasmachine moet toevoegen, aangezien zelfgemaakt afwasmiddel deze ingrediënten niet bevat. Je kunt daarnaast een klein beetje azijn toevoegen om kalkafzetting te voorkomen, maar niet te veel want dat kan dan weer schadelijk zijn voor je vaatwasser

Vergelijk vaatwasmiddelen