Dossier

Het onderhoud van je gazon? Zo pak je het aan

24 oktober 2022
Onderhoud gazon

Om je gazon mooi te houden, is er wel wat onderhoud nodig. Je moet het gras maaien, bemesten, kalk toevoegen, af en toe verticuteren ... Maar door dit geregeld en op de juiste manier te doen, houd je het werk binnen de perken en geniet je altijd van een groene grasmat.

 

Welk gazontype?

Als je een tuin hebt, dan maakt een gazon daar vaak deel van uit. Ideaal voor als je kinderen of huisdieren hebt, mooi om naar te kijken. Maar om die grasmat mooi te houden, moet je er wel wat tijd in steken. Wat je allemaal moet doen, vind je in dit dossier.

Engels of sportiever?

Wat je moet doen om je gazon te onderhouden, hangt ook af van het type grasmat dat je hebt. De befaamde Engelse gazons bestaan uit fijne, kwetsbare grassen die niet geschikt zijn om te worden platgelopen. Ze vergen onophoudelijk verzorging en moeten zeer vaak en zeer kort worden gemaaid. Dergelijke gazons zijn niet geschikt als je kinderen hebt of vaak in de tuin wilt barbecuen.

In onze contreien vind je daarom meestal een zogenaamd sportgrasperk met grovere, sterkere grassoorten, eventueel aangevuld met klaver. Dit type gras kan er beter tegen dat er over wordt gelopen. De tips in het vervolg van dit dossier gaan dan ook vooral over dit soort gras.

Wil je meteen aan de slag? Hier vind je een overzicht van koopwijzers om buiten aan de slag te gaan, met onder meer de grasmaaiers, robotmaaiers en grastrimmers.

Naar de koopwijzers