Tips

Zo onderhoud je je takkenschaar

04 april 2023
takkenschaar goed onderhouden en opbergen

Een goed onderhouden takkenschaar snijdt vlotter door het hout en verslijt minder snel. Pas onze tips toe om je takkenschaar in topvorm te houden.
Hoe vlot je takkenschaar door het hout gaat en hoelang ze meegaat, hangt voor een groot stuk af van hoe goed je ze verzorgt. Door je takkenschaar schoon te maken na elke snoeibeurt, in te vetten, te slijpen en juist te bewaren hou je ze langer in topconditie.

De takkenschaar reinigen na gebruik

Na elke snoeibeurt moet je sap, hars en plantresten van de messen verwijderen met water en zeep. Het vuil kan de messen aantasten en ertoe leiden dat de messen niet meer correct langs elkaar glijden, waardoor je ongelijke snedes krijgt.

Met een grondige reiniging vermijd je ook dat achtergebleven sappen eventuele ziekten overbrengen op de volgende planten en bomen die je snoeit.

Zorg dat de messen helemaal droog zijn vooraleer je ze invet en opbergt.

De takkenschaar invetten met olie

De snijbladen invetten met speciale gereedschapsolie of huishoudolie houdt ze in optimale staat en voorkomt roestvorming. Dat is vooral belangrijk als je de takkenschaar voor langere tijd opbergt.

Het scharnier af en toe smeren met kruipolie zorgt voor vlotte knipbewegingen.

De messen van de takkenschaar slijpen

Zelfs messen in hoogkwalitatief staal verliezen gaandeweg hun scherpte. Je zult de messen dus na verloop van tijd moeten slijpen. Gebruik daarvoor een wetsteen. Je hoeft de schaar niet uit elkaar te halen, al is dat natuurlijk wel het makkelijkst.

Werk gelijkmatig en houd de slijpsteen steeds in dezelfde hoek, anders dreigt het mes net botter te worden. Je kunt de messen ook laten slijpen in je tuincentrum.

Een mes kun je niet eeuwig blijven bijslijpen. Bij een takkenschaar met afzonderlijk verkrijgbare messen kun je de messen vervangen als ze versleten zijn.

De takkenschaar droog opbergen

Berg je takkenschaar op in een droge, goed geventileerde ruimte. Bewaar ze niet op de grond, want daar kan vocht de messen aantasten.