Tips

Correct en veilig snoeien met de takkenschaar

04 april 2023
veilig takken snoeien met de takkenschaar

Met een takkenschaar kun je dunne takken van struiken en bomen in je tuin snoeien. Lees hier hoe je veilig en correct te werk gaat.

Klaar om de struiken en bomen in je tuin een snoeibeurt te geven met de takkenschaar? Hier zijn onze tips om goed voorbereid aan de slag te gaan en het beste snoeiresultaat te verkrijgen zonder risico op ongevallen.

Correct snoeien met de takkenschaar

Door op de juiste manier te snoeien met de takkenschaar hou je de struiken en bomen in je tuin gezond en mooi in vorm. Ga als volgt te werk:

Takkenschaar in topconditie

Zorg ervoor dat je takkenschaar proper is en dat de messen vlijmscherp geslepen zijn. Hoe scherper, hoe makkelijker je door het hout gaat en een gave, egale snede verkrijgt.

Controleer of de bout goed vastzit en het scharnier ingeolied is.

Krachtig knippen in één beweging

Open de takkenschaar en duw de tak diep in de messen, dat geeft de beste hefboomwerking en maakt de kans op uitglijden kleiner.

Knip de tak in één vloeiende beweging door.

Snij verticale takken een schuin af, zodat het sap uit de “wonde” kan lopen. Zo voorkom je ook dat er regenwater op het snijvlak blijft staan waardoor het hout kan gaan rotten.

Geen te dikke takken snoeien

Probeer geen te dikke takken (50 mm en meer) af te snijden met de takkenschaar, want daardoor kan ze beschadigd raken. Vanaf een takdikte van 40 à 50 mm haal je beter de hand- of kettingzaag boven.

Veilig snoeien met de takkenschaar

Dit is waarop je moet letten om je snoeiwerk veilig te laten verlopen:

Bescherm je lichaam

Trek tuinhandschoenen aan, zeker als je tussen stekelige struiken werkt.
Draag kleding die niet blijft haken aan takken en stevig schoeisel met antislipzool.
Let ook extra op als je boven je hoofd snoeit. Zet een veiligheidsbril en eventueel een helm op om je ogen en hoofd te beschermen tegen vallende takken en rondvliegende splinters.

Niet op een ladder

Blijf tijdens het snoeien stevig met beide voeten op de grond staan. Een takkenschaar hanteren terwijl je op een ladder staat te balanceren, is gevaarlijk.
Met een uitschuifbare takkenschaar kun je van op de begane grond hoger hangende takken bereiken. Hou er wel rekening mee dat ze volledig uitgetrokken minder uitgebalanceerd is.

Voorzichtig hanteren

Houd de takkenschaar het liefst met beide handen vast.
Houd de handgrepen van de takkenschaar gesloten als je ermee rondloopt in de tuin.

Dit zijn de beste takkenscharen volgens onze experts

Op zoek naar een goede takkenschaar om de bomen en struiken in je tuin onder handen te nemen? Check de testresultaten van de takkenscharen in onze vergelijker.

68 Goede
kwaliteit
Takkenscharen
vanaf  20,49
79 Topkwaliteit
Beste van
de test
Beste
koop
Takkenscharen
vanaf  23,96
50 Redelijke
kwaliteit
Takkenscharen
vanaf  26,70