Kies de beste takkenschaar voor je tuin
Een takkenschaar komt van pas voor het afknippen van takken tot enkele centimeters dik. Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om de beste takkenschaar te vinden? In onze koopgids vind je meer uitleg en advies.
Waarvoor heb je een takkenschaar nodig?
Met een takkenschaar kun je houtige takken tot 3 à 4 cm dik van struiken en bomen afknippen.
Voordelen van het gebruik van een takkenschaar
De bek van een takkenschaar gaat verder open dan die van een snoeischaar, zodat je er dikkere takken mee kunt afsnijden. De lange armen zorgen ervoor dat je verder kunt reiken en bieden een grotere hefboom, waardoor je meer kracht kunt uitoefenen.
Bij een telescopische of uitschuifbare takkenschaar kun je de armen langer makenom van op de begane grond ook hoger hangende takken te bereiken.
Voor elk type snoeiwerk is er specifiek gereedschap
Maak niet de fout om met een takkenschaar alle struiken en bomen in je tuin te snoeien. De schaar kan beschadigd raken als je er te dikke takken mee probeert door te snijden. Voor elk type snoeiwerk is er specifiek gereedschap:
- Een snoeischaar is geschikt voor het courante lichte snoeiwerk. Met een snoeischaar met papegaaienbek of bypass-snoeischaar knip je groene en dorre takken tot een dikte van 1,5 à 2 cm. Voor takken van stug en hard hout met een diameter tot 1,5 tot 2 cm gebruik je beter een snoeischaar met aambeeld.
- Voor takken die te dik zijn voor een takkenschaar is er de snoeizaag.
- Voor nog zwaarder snoeiwerk moet je de kettingzaag bovenhalen of een beroep doen op een professional.
- Voor vormsnoei of grote verticale vlakken als een haag gebruik je het best een heggenschaar. Er zijn manuele haagscharen en elektrisch of accu-aangedreven modellen, al dan niet telescopisch.
Welke soort van takkenschaar kiezen?
Je kunt kiezen uit twee soorten van takkenscharen:
- De bypass-takkenschaar of papegaaienbek is het meest courante type van takkenschaar. Ze heeft net als een gewone schaar twee messen die langs elkaar heen snijden, met dit verschil dat ze gebogen zijn, waardoor ze gemakkelijker en krachtiger knippen. Dit type is het best geschikt om levend hout te snoeien en om een zo mooi mogelijke snede te verkrijgen die mooi zal genezen na het snoeien.
- Een aambeeldschaar heeft één mesblad en een stomp blok of aambeeld waartegen de takken worden aangedrukt en afgesneden. Dit type is eerder geschikt voor hard en dood hout. Het snijdt minder nauwkeurig dan een bypass-model, maar je kunt er meer kracht mee zetten. Broze en groene takken knip je beter niet af met een aambeeldmodel van takkenschaar, want dit type heeft de neiging de vezels eerder te pletten en af te scheuren dan netjes door te snijden.
Waarop letten bij het kiezen van een takkenschaar?
Bij het kopen van een takkenschaar zijn er enkele belangrijke punten waarop je zeker moet letten, zoals het snijvermogen van de messen, het gewicht en de handgrepen van de schaar enz. De belangrijkste aandachtspunten op een rijtje:
Snijvermogen van de takkenschaar
Een goede takkenschaar heeft voldoende scherpe messen die met een minimum aan inspanning door het hout snijden.
Op de takkenschaar staat aangegeven welke dikte van takken je ermee kunt doorsnijden. Er worden snijdiameters tot wel 50 mm beloofd, maar onze test wijst uit dat een takdikte van 30 mm vaak het maximum is. Dikkere takken doorsnijden is voor de meeste takkenscharen hachelijk of gewoon onmogelijk.
Om correct te snoeien moet de takkenschaar in één vloeiende beweging een gave, egale snede kunnen maken. In onze vergelijker zie je hoe geteste takkenscharen presteren bij het doorsnijden van takken van 5 tot 50 mm, waarbij vooral het resultaat op takken van 30 mm richtinggevend is.
Messen van de takkenschaar
De messen, zelfs al zijn ze van hoogkwalitatief staal, verliezen gaandeweg hun scherpte. Naarmate ze botter worden, moet je meer kracht gebruiken en wordt het moeilijk om cleane snedes te maken. Je zult de messen dus na verloop van tijd moeten (laten) slijpen.
Een snijblad kun je echter niet eeuwig blijven bijslijpen. Daarom is het interessant te opteren voor een takkenschaar met afzonderlijk verkrijgbare messen. Dan hoef je enkel de bot geworden messen te vervangen en kun je de takkenschaar verder blijven gebruiken.
Gebruikscomfort van de takkenschaar
Takken snoeien is een inspannend karwei. Kies dus een takkenschaar die handig en aangenaam is om te hanteren. Let op de volgende punten:
- Het gewicht van takkenscharen varieert van bijna 1 kg tot bijna het dubbele. Kies je takkenschaar niet te zwaar, want dan krijg je pijn in je handen of onderarmen wanneer je een tijdlang aan het snoeien bent. De schaar moet wel stevig genoeg zijn, zodat je niet te veel kracht moet zetten om takken door te snijden
- Let op het comfort van de handgrepen. De handigste takkenscharen hebben ergonomische, zachte, rubberen handgrepen, waardoor je ze gedurende langere tijd kunt gebruiken. Gladde handvatten volledig in plastic bieden te weinig grip. Er mogen ook geen randjes aan de handvatten zijn, want die kunnen bij langdurig snoeien blaren veroorzaken.
- Als je takken moet snoeien die hoog hangen, is het zeker een optie om voor een telescopisch model te kiezen. Dat is veel veiliger dan een takkenschaar te gebruiken op een ladder, wat we afraden. Hou er wel rekening mee dat ze volledig uitgetrokken minder uitgebalanceerd zijn. Ze zijn iets moeilijker te hanteren en je kunt er minder kracht mee zetten.
- Sommige takkenscharen zijn voorzien van een mechanisme dat zorgt voor een zachte sluiting bij het knippen. Daardoor voel je minder schokken bij het snoeien, wat het comfortabeler maakt om ze langere tijd te gebruiken.
- Een takkenschaar in een felle kleur heeft het voordeel dat je ze goed ziet liggen als ze tussen het kreupelhout belandt.
Veelgestelde vragen
Kom hier het antwoord te weten op enkele veelgestelde vragen over takkenscharen.
Hoe dikke takken snoeien?
Alle takkenscharen uit onze test kunnen takken tot 3 cm dik afknippen. De betere kunnen ook takdiktes tot 4 cm aan, enkele ook takken van 5cm, al gaat dat moeizaam en is de snede niet meer gaaf. Voor het snoeien van takken van 5 cm diameter en meer is een hand- of kettingzaag aangewezen.
Hoe houd ik mijn takkenschaar in goede staat?
Zorg dat je takkenschaar goed is ingevet om zuivere en precieze snedes te kunnen maken. Verwijder na gebruik sap en plantenresten en berg de schaar droog op.