Hoe kies je een snoeischaar?
Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om de beste snoeischaar te vinden? In onze koopgids vind je meer uitleg en advies.
Welk type snoeischaar
Wil je uitbundig bloeiende planten en een overvloedige oogst aan je fruitstruiken, dan is snoeien het sleutelwoord. Maak niet de fout om met één snoeischaar alles in je tuin te snoeien. De schaar kan beschadigd raken als je er te dikke takken mee probeert door te snijden. Voor elk type snoeiwerk is er specifiek gereedschap.
Een bypass-snoeischaar of papegaaienbek heeft net als een gewone schaar twee messen die langs elkaar heen snijden, met dit verschil dat ze gebogen zijn, waardoor ze gemakkelijker en krachtiger knippen.
Dit type snoeischaar is geschikt voor het courante lichte werk: stengels en groene en dorre takken tot een dikte van 1,5 à 2 cm. Naarmate de dikte van de takken toeneemt, moet je meer kracht zetten en wordt het met sommige modellen moeilijk om een egaal en gaaf snijvlak te verkrijgen. Een snijdiameter van 2 cm is voor de meeste bypass-snoeischaren een brug te ver.
Ander snoeigereedschap
Voor dikkere takken van stug en hard hout gebruik je beter een aambeeldschaar. Die heeft één mesblad en een stomp blok of aambeeld waartegen de takken worden aangedrukt en afgesneden. Minder nauwkeurig, maar je kunt er meer kracht mee zetten.
Voor nog dikkere of moeilijk te bereiken takken heb je een takkenschaar nodig. De lange armen zorgen ervoor dat je verder kunt reiken en bieden een grotere hefboom om extra veel kracht uit te oefenen.
Lukt het daarmee niet, dan is er nog de snoeizaag.
Voor vormsnoei of grote verticale vlakken als een haag gebruik je het best een heggenschaar.
Voor het knippen van snijbloemen bestaan er speciale fijne bloemenscharen.
Snijprestaties
Een goede snoeischaar heeft voldoende scherpe messen die met een minimum aan inspanning door het hout snijden.
Op bypass-snoeischaren staat aangegeven welke dikte van stengels, twijgen en takken je ermee kunt doorsnijden. Er worden snijdiameters tot wel 26 mm beloofd, maar in werkelijkheid is een takdikte van 1,5 cm meestal het absolute maximum. Dikkere takken doorsnijden is voor de meeste snoeischaren een hachelijke bedoening of lukt gewoonweg niet.
Gebruikscomfort
Naast snijprestaties moet je vooral letten op gebruiksgemak.
Een snoeimes mag niet te licht of te zwaar zijn, want dat maakt van snoeien een vermoeiende bezigheid waar je een verkrampte hand aan overhoudt.
De handvatten moeten aangenaam in de hand liggen en mogen geen randjes hebben die bij langdurig snoeien blaren kunnen veroorzaken.
De schaar moet stevig zijn, zodat je niet te veel kracht moet zetten om takken door te snijden.
Ben je linkshandig, let dan op dat je het blokkeringsmechanisme langs weerszijden of van boven kunt bedienen. Bij sommige modellen zit het slot voor linkshandigen langs de “verkeerde” kant.
Sommige snoeischaren hebben een knop om in te stellen hoe ver de hendels opengaan: een beetje open voor fijn knipwerk, breder om dikkere stelen en takken te snoeien.
Handvatten in een felle kleur hebben als voordeel dat je de snoeischaar goed ziet liggen als ze op de grond of tussen het snoeisel belandt.
Om de messen vlijmscherp te houden zul je ze na verloop van tijd moeten slijpen met een wetsteen. De messen moeten vlot demonteerbaar en gemakkelijk te slijpen zijn.
Zie je op tegen het slijpwerk, dan kun je het laten doen in je tuincentrum. Bij sommige scharen kun je de messen vervangen als ze versleten zijn.
Duurzaamheid
Een snoeischaar moet solide genoeg zijn om een val te overleven.
De messen moeten hun scherpte zo lang mogelijk behouden. In onze duurzaamheidstest werd de helft van de snoeischaren gaandeweg botter, waardoor je meer kracht moet gebruiken en het moeilijk wordt om een cleane snede te maken.