Nieuws

Geld besparen op de beste scheermessen voor mannen: duurder is niet altijd beter

24 maart 2023
cartridge razor gilette

Het kiezen van het juiste scheermesje is belangrijk omdat het verkeerde scheermesje kan leiden tot huidirritatie, snijwonden en ingegroeide haartjes. Met behulp van het juiste scheermesje kan je niet alleen zorgen voor een gladde scheerbeurt zonder irritaties, maar kan je ook geld besparen. 

Introductie

Wij hebben 12 scheermesjes getest en daaruit blijk dat de duurste exemplaren niet altijd de beste zijn. Sterker nog: een van de goedkoopste scheermesjes scoren zéér goed in onze test. Lees hoe je kunt besparen op de beste scheermessen voor mannen.  

Hoe hebben we de scheermesjes getest?  

Het grootste deel van de evaluatie is gebaseerd op een onderzoek met twee panels. De twee panelgroepen bestonden uit 23 en 24 proefpersonen die ofwel hun gezicht elke dag scheren of eens per 3 dagen. De panelleden van beide groepen beoordeelden direct na het scheren de scheerkwaliteit, het huidcomfort en de hantering van het scheermes. Ook werd de scheerkwaliteit, mogelijke snijwonden, roodheid en irritaties van de huid beoordeeld door onze experts. 

Daarnaast hebben onze experts de scheermessen getest op een aantal technische aspecten: de scherpte van het mes (voor en na het scheren), de prestaties tijdens het scheren en de weerstand.

Resultaten van onze test 

De 12 geteste scheermesjes

Voor deze test hebben we 12 scheermessen (safety razors) getest, waarvan 11 met cartridges (vervangbare scheerkoppen). Eén van de geteste scheermessen was een double edged safety razor.

De scheermesjes die we hebben getest:

 • AH Care Men (€ 3,99)
 • BONI (COLRUYT) Skin Comfort (€ 3,59)
 • CIEN (LIDL) Men (€ 3,99)
 • GILLETTE Fusion5 (€ 22,58)
 • GILLETTE Mach3 (€ 13,96)
 • GILLETTE ProGlide Flexball (€ 18,53)
 • HEMA 11700206 (€ 8,00)
 • KING C GILLETTE Double Edge Safety Razor (€ 16,01)
 • KRUIDVAT Men (€ 5,99)
 • MAN BY BIOCURA (ALDI) Delta 4 sensitive (€ 3,99)
 • WILKINSON Hydro 5 Regular (€ 10,03)
 • WILKINSON Hydro Comfort (€ 10,05)

Wegwerpscheermesjes worden niet als duurzaam beschouwd en hebben we daarom niet in onze test opgenomen.  

Goedkoopste scheermesjes met de beste prestaties

Een goed scheermesje hoeft niet duur te zijn. In onze test kreeg een goedkoop scheermesje een zeer hoge score en ontvangt daarmee het label “Beste Koop”. 
Dit scheermes ontving een hoge waardering van zowel het testpanel als van onze deskundigen. De deskundigen gaven bv. een perfecte score voor de technische eigenschappen van dit scheermesje. Door dit scheermesje aan te schaffen hou je de prijs laag, zonder in te leveren op kwaliteit.

Benieuwd welk goedkope scheermesje zo goed presteerde in onze test? Bekijk de testresultaten.

78 Goede
kwaliteit
Beste
koop
Scheermessen
Referentieprijs  3,59
77 Goede
kwaliteit
Scheermessen
Referentieprijs  3,99
74 Goede
kwaliteit
Scheermessen
Referentieprijs  3,99

King C. Gillette Double Edge Safety Razor: een duur scheermesje met gemiddelde prestaties

Het scheermes King C. van Gilette (€ 16,01) is de enige double edge safety razor in onze test. Dit scheermesje onderscheidt zich van de andere geteste modellen, omdat het gebruik maakt van een ouderwetse technologie. De meer moderne cartridge safety razors hebben namelijk meerdere mesjes (in de scheerkop), een smeerstrip en een bewegelijke scheerkop.

Daarnaast kan bij een cartridge safety razor de volledige scheerkop vervangen worden, bij een double edge razor enkel het mesje.
Dit vintage scheermesje van Gilette krijgt de laagste score in onze test en ontving de laagste waardering van het testpanel. Daarnaast gaven zij aan dit ze dit scheermes waarschijnlijk niet opnieuw zouden kopen. 

Onze tips om geld te besparen op scheermesjes

1. Koop scheermesjes met veel cartrigdes 

Sommige geteste scheermesjes bevatten veel cartridges (vervangbare scheerkoppen). De scheermesjes van Kruidvat bevatten maar liefst 25 cartridges en die van Hema 20 cartridges. Je kunt dus vaak de scheerkop vervangen bij dit scheermesje, waardoor je veel geld bespaart.

2. Let op de kwaliteit van het scheermes

De scheermessen met veel cartridges krijgen helaas niet de beste resultaten in onze test. Onze experts raden je daarom aan om niet alleen naar de hoeveelheid cartridges te kijken. 

Het scheermes dat als Beste Koop naar voren kwam uit onze test is goedkoop én van goede kwaliteit. Voor een goede scheerbeurt bekijk je daarom best onze testresultaten om zeker te zijn dat de kwaliteit van je scheermesje goed is. 

78 Goede
kwaliteit
Beste
koop
Scheermessen
Referentieprijs  3,59
77 Goede
kwaliteit
Scheermessen
Referentieprijs  3,99
74 Goede
kwaliteit
Scheermessen
Referentieprijs  3,99

Conclusie: Dure scheermessen zijn niet altijd beter 

 • Van de 12 geteste scheermesjes krijgt een van de goedkoopste scheermesjes een zeer hoge score in onze test. Slechts één ander scheermes scoort hoger dan deze Beste Koop. 

 • Om geld te besparen kun je scheermesjes van Hema of Kruidvat kopen met veel extra cartridges (scheerkoppen). Dat wil niet zeggen dat deze scheermessen de beste van de test zijn.

 • Het blijft aangeraden om de testresultaten te bekijken in onze koopwijzer. Dure scheermesjes zijn namelijk niet altijd beter dan goedkope scheermesjes.