scheermessen icoon

Hoe kies je een scheermes?

Een goed scheermesje zorgt voor een gladde scheerbeurt. In deze koopgids lees je meer over de verschillende soorten scheermessen op de markt.

Stap-voor-stap gids

Welke soorten scheermessen bestaan er?

Cartridge safety razor 

cartridge safety razor

Cartridge safety razors hebben meerdere mesjes (in de scheerkop), een smeerstrip en een bewegelijke scheerkop. Daarnaast kan de volledige scheerkop vervangen worden. Safety razors met vervangbare mesjes zijn duurzamer dan wegwerpscheermesjes. 

Hoe is een cartridge safety razor opgebouwd? 

Voorste draaipunt: Door de bewegelijke scheerkop zou de scheerbelasting gelijkmatig over de huid moeten worden verdeeld. Hierdoor kan het scheermes ook moeilijker te bereiken stukken van het gezicht bereiken, zoals onder de neus, de kin en onder de kaaklijn. 

Bladveren: Sommige scheermessen zijn uitgerust met miniatuur plastic bladveren waarop de messen rusten. Dit helpt te voorkomen dat de mesjes te zwaar worden belast, waardoor de huid zou kunnen worden beschadigd.

Smeerstrip: Smeerstrips bevinden zich gewoonlijk aan de achterkant van de cartridge, na de mesjes. De smeerstrips op het scheermes laten tijdens het scheren een laagje op de huid achter om de weerstand te verminderen en het scheercomfort te verhogen. De ingrediëntenlijst op de verpakking vermeldt de verschillende stoffen in de smeerstrip.

Beschermende strip: Een rubberachtig materiaal aan de voorkant van de cartridge zorgt voor rek van de huid. Bij sommige topmodellen zit naast deze bescherming ook een microkammetje om te haartjes van elkaar te scheiden. 

Double edge safety razor 

double edge safety razor

Bij een double edge safety razor wordt gebruik gemaakt van een ouderwetse technologie. In tegenstelling tot de cartridge razors, kan bij de double edge safety razors niet de volledige scheerkop vervangen worden, maar enkel het mesje. Dit scheermes heeft ook geen beweeglijke scheerkop en smeerstrip. Het voordeel van een double edge safety razor is echter de lage kost van de vervangbare mesjes. Het vervangen van de mesjes is niet zo duur als bij cartridges en deze zijn universeel te gebruiken. 

Het scheermes King C. Double Edge van Gilette (€ 16,01) was de enige double edge safety razor in onze test.

Wegwerpscheermesje 

wegwerpscheermesje

Wegwerpscheermesjes zijn scheermessen die je na een paar keer gebruiken weggooit. Deze worden niet als duurzaam beschouwd en hebben we daarom niet in onze test opgenomen.  

Open scheermes 

open scheermes

Een traditioneel open scheermes, ook wel bekend als een straight razor, is een scheermes met een metalen lemmet. In tegenstelling tot moderne scheermessen met verwisselbare mesjes, wordt het lemmet van een open scheermes niet vervangen, maar moet deze regelmatig worden geslepen om de scherpte te behouden. Dit scheermes hebben we niet getest, omdat dit scheermes minder vaak gebruikt wordt voor scheerbeurten thuis.

Terug naar boven

Wat is belangrijk bij een goed scheermes?

Als je een scheermes koopt, wil je dat deze lang scherp blijft en je het scheermesje zo lang mogelijk kunt gebruiken. We hebben de scheermessen daarom op de volgende technische aspecten getest: 

Scherpte 
In onze test waren minimale verschillen in scherpte meetbaar, maar dit verschil is zo klein dat je dit zelf niet merkt bij gebruik van het scheermes. De mesjes bereiken overigens pas hun optimale scherpte nadat de eerste snedes gemaakt zijn en de coating is gereduceerd.  

Behoud scherpte 
Het behoud van de scherpte geeft aan hoe goed de afzonderlijke messen hun scherpte kunnen behouden tijdens de slijtagetest. Bij een goed prestatieniveau wordt de scherpte zo lang mogelijk behouden en slijten de afzonderlijke messen langzaam.

Weerstand
De weerstand van de afzonderlijke bladen hangt o.a. af van het bladmateriaal, de coating en de constructie van de afzonderlijke mesjes. Het is belangrijk dat de afzonderlijke messen flexibel zijn en tijdens het scheren “meebewegen”, daardoor zijn ze langer bestand tegen snijspanning. 

Terug naar boven

Veelgestelde vragen

We beantwoorden je vragen over de aankoop van scheermesjes voor mannen.

Wat is de impact van het aantal mesjes in een scheermes?

Een cartridge safety razor heeft vaak meer dan 1 mesje in de scheerkop, omdat meer mesjes leiden tot een gelijkmatige verdeling van de scheerbelasting op de huid. Voor de beste resultaten is een systeem nodig met dicht bij elkaar geplaatste mesjes, waardoor wrijving met de huid beperkt wordt. Maar er moet ook voldoende ruimte tussen de mesjes zijn om de scheerresten weg te kunnen spoelen. 

Een hoog aantal mesjes in het scheermes, betekent niet per se een hoge score. Het AH Care Men scheermesje uit onze test heeft bv. maar liefst 6 afzonderlijke mesjes, maar was niet de Beste van de Test.

Terug naar boven