Nieuws

Stel je robotmaaier anders in bij droog weer

12 juli 2022
robotmaaier in de zon

Veel mensen laten hun robotmaaier dagelijks zijn werk doen, maar als het lang droog blijft, zal dit je gazon niet ten goede komen.

Robotmaaiers zijn erg populair. Ze besparen je heel wat werk en zorgen ervoor dat je gazon er piekfijn bij ligt. Maar nu het zo warm en droog is, laat je je robot het best anders werken.

Hoogte aanpassen

Als het erg warm en droog is, heeft een kort afgemaaide grasmat het bijzonder moeilijk. Dat bleek al in de vorige periodes van droogte en werd ook onder de aandacht gebracht door campagnes als “Maai mei niet”. “Als je je gras kort afmaait, wordt de bodem veel meer blootgesteld aan warmte en zonnestraling dan wanneer het gras hoger staat, en droogt die dus sneller uit”, zegt onze expert Wim Billiet.

In een periode zonder neerslag laat je je gras het best dus wat langer staan. “De meeste robotmaaier kunnen worden ingesteld op een hoogte tussen 20 en 60 mm”, aldus Billiet. “Bij droog weer is het een goed idee om hem niet op pakweg 30 mm te laten maaien, maar de hoogte aan te passen naar 50 of 55 mm. Ook dan heb je nog steeds een verzorgd gazon.”

Minder vaak van stal

Het is ook een goed idee om de robotmaaier niet dagelijks zijn ronde te laten doen. “Bij de meeste mensen maait de robot elke dag een deel van het gazon, zodat elk stuk om de twee à drie dagen aan de beurt komt”, zegt onze expert. “Maar bij droogte laat je beter wat meer tijd tussen de maaibeurten. Dan krijgt het gras meer tijd om zich te herstellen en wordt het weerbaarder. Het kan echt geen kwaad om het toestel eens een week op stal te houden. Bij dit weer groeit het gras toch niet snel.”

Ben je op zoek naar een robotmaaier? Kijk dan eerst in onze koopwijzer welke toestellen het best presteerden in onze test.

Naar de koopwijzer robotmaaiers