Hoe wij testen

Achter de schermen bij onze test van robotmaaiers

03 maart 2021
robotmaaiers

Kijk mee hoe wij robotmaaiers testen. We kijken niet alleen naar hun maaiprestaties, maar gaan ook na of ze veilig zijn.

Wij hebben de robotmaaiers getest op proefgazons. Onze aandacht ging in het bijzonder naar de gelijkmatigheid van het maairesultaat, het vermogen om obstakels te ontwijken, de veiligheid, de mulching, het gebruiksgemak en het lawaai.

De maaiproef

Voor onze recentste test lieten we alle robotmaaiers 4 weken lang gedurende 5 dagen per week hun gang gaan. Om hun basisprestaties te beoordelen, lieten we ze droog gras van normale lengte maaien. De eerste week was de maaihoogte 50 mm, de tweede week 40 mm, de derde 30 mm en de vierde 20 mm. Op het gazon hadden we telkens een aantal obstakels geplaatst. 

Onze experts keken vooral of de robots het hele gazon gelijkmatig maaiden. Daarnaast gingen ze na hoe goed ze met obstakels omgaan en mulchen en of ze het maaisel niet over het grasperk uitstrooien.

Onze test op droog gras van normale lengte weegt het meest door. Niettemin hebben we de robots ook in andere omstandigheden getest, namelijk op lang gras, vochtig gras, een hobbelig gazon en een hellend gazon.

 

De schoentest

Dit is een vrij aparte test met een sportschoen bevestigd aan een houten stok. Als de robotmaaier niet stopt zodra hij tegen de schoen stoot, bestaat er een reëel veiligheidsprobleem.
We werken voor onze tests altijd met erkende labo’s en volgen telkens de in Europa geldende normen en voorschriften. We houden bij het testen echter ook rekening met de manier waarop de consumenten de toestellen in hun dagelijkse leefomgeving gebruiken. Zo komen we geregeld problemen op het spoor die buiten het gebied vallen dat door officiële normen wordt gereglementeerd, en kunnen we er bij de bevoegde overheden op nationaal en Europees niveau op aandringen de normen bij te stellen.

De schoentest is zo een van die praktische proeven waaraan wij toestellen soms onderwerpen in ons streven om de normen dichter te doen aansluiten bij het werkelijke gebruik ervan in de dagelijkse context.

Onze methodologie

Alle producten of diensten die wij testen kopen we anoniem aan in de handel. De merken worden geselecteerd op basis van marktonderzoek uitgevoerd door onze analisten, waarbij gepeild wordt naar de behoeften en koopgewoonten van de consument. Wij hebben geen banden met de fabrikanten, leveranciers of verdelers van de geteste producten of diensten. En we aanvaarden ook geen gratis stalen.

Onze experts stellen de testprotocols op om de eigenschappen en kwaliteiten te beoordelen en eventuele gevaren of tekortkomingen in producten, toestellen of diensten op te sporen. Onze organisatie werkt met wereldwijd erkende labo’s die op hun beurt onafhankelijk en zonder druk van fabrikanten opereren.

De beoordeelde producten en diensten worden vervolgens gerangschikt volgens de resultaten behaald op de diverse tests. De weging bepaalt voor welk percentage elk onderdeel of testcriterium meetelt in de eindscore: prestaties, verbruik, betrouwbaarheid, gebruiksgemak, eventueel praktijktest door een gebruikerspanel …

Naar de koopwijzer robotmaaiers