Robotmaaier

Hoe kies je een robotmaaier?

Welk model je het best kiest, hangt vooral af van de grootte van je tuin, het soort van gazon (lang gras, hobbelige of hellende ondergrond, aantal obstakels) en je budget.

Stap-voor-stap gids

Je gazon

Alle grasperken zijn verschillend. Welk type van robotmaaier je kiest, zal in de eerste plaats afhangen van het soort van gazon dat moet worden gemaaid. Staat er voornamelijk gras van normale lengte, dan is zo goed als elk type van robotmaaier geschikt. Alle machines in onze koopwijzer trekken zich op dat terrein goed uit de slag. Voor het maaien van nat of hoog gras lopen de prestaties wel uiteen.

Is het maaioppervlak hobbelig of staan er obstakels in de weg (een vijver, bloemperken …), let dan op dat je een robotmaaier kiest die daar goed mee om kan. Ook de grootte van het terrein is een bepalende factor. Sommige machines zijn geschikt voor gazons tot 250 m², terwijl andere moeiteloos terreinen tot 2 200 m² aankunnen.

Terug naar boven

De prijs

De prijzen van de robotmaaiers die we hebben getest, variëren van € 500 tot € 2 700. Daar komt eventueel nog een kleine vergoeding bij voor de installatie en programmatie van de machine, een service die meer en meer winkels aanbieden. Gelet op de tijd die daar inkruipt, is dat een kleine luxe die je jezelf best wel mag gunnen.

Een blik op onze  koopwijzer volstaat om te zien dat je ook met een klein budget al een goede robotmaaier kunt aanschaffen. Er zijn modellen van € 500 die goed scoren en perfect geschikt zijn voor een niet al te grote tuin. Om het energieverbruik hoef je je geen zorgen te maken. Een robotmaaier kost maximaal € 35 per jaar aan elektriciteit.

De prijs loopt hoger op als je opteert voor een model met internetverbinding. Er zijn toestellen die uitgerust zijn met geavanceerde technologieën. Sommige kun je bedienen via een app en laten bewegen zoals in een videogame, iets wat de technologiefanaten wellicht zal aanspreken.

Terug naar boven