Nieuws

Potgrond is milieuvriendelijker zonder turf

01 maart 2022

Turf is een belangrijk bestanddeel van potgrond, maar de winning ervan veroorzaakt veel schade aan de natuur. Helaas is turfvrije potgrond moeilijk te vinden.

Met de lente in aantocht beginnen je groene vingers misschien al te jeuken. Als je nog geen potgrond hebt gekocht, dan kun je eventueel op zoek gaan naar turfvrije potgrond, wat een milieubewuster alternatief is.

Ontginning turf is desastreus voor natuurgebieden

Turf is een erg belangrijke organische component van veel potgrond. Turf ontstaat als organisch materiaal zich ophoopt, maar niet begint te rotten omdat het van de lucht wordt afgesloten door water of door zand. Anders dus dan bij compost, waarvoor net lucht nodig is. De turf stapelt zich op in verschillende lagen: bruin veen bovenaan en hoe dieper je gaat, hoe lichter. Wit veen heeft de beste kwaliteit. Vaak vind je tuinturf in potgrond, wat bestaat uit zwart veen.

Maar turf vind je niet overal en bovendien is het een eindige grondstof die niet zomaar terug aangroeit. Het wordt ontgonnen, vooral in Noord-Europa en in de Baltische staten. Vaak ligt het in natuurgebieden die daarvoor worden afgegraven en nooit meer in hun oorspronkelijke staat herstellen. De ontginning is dus erg slecht voor deze ecosystemen.

Verantwoorde ontginning met het RPP-label

Sinds enkele jaren zien we dat het bewustzijn rond de negatieve impact van turfwinning groeit, ook bij fabrikanten. Daarom heeft de Foundation Responably Produced Peat (verantwoord ontgonnen turf) het RPP-label ontwikkeld. Om dit label te behalen, moet een fabrikant er bijvoorbeeld voor zorgen dat er zo veel mogelijk turf in één gebied wordt ontgonnen, om andere gebieden te vrijwaren en moet het gebied na de turfwinning zo veel mogelijk worden hersteld. Turfwinning in gebieden van grote waarde wordt ook verboden.

In onze test hebben we vier producten opgenomen die het RPP-label dragen: Central Park potgrond universeel en universeel bio, Compo Sana potgrond universeel en Aro universele potgrond.

Compost is beste alternatief

Een minder schadelijke basis voor je potgrond is compost. Die ontstaat door vertering van plantaardige resten door bacteriën, en heeft daardoor prima eigenschappen als substraat. Doordat het lokaal wordt geproduceerd, gemaakt wordt van tuin- en groenafval en quasi onuitputtelijk is, is de milieu-impact van compost veel lager dan die van turf. De producten die meer compost gebruiken en daardoor minder turf, zijn dus op het vlak van milieu aan te raden.

Er bestaan ook andere alternatieven, zoals kokosvezels. Maar dit materiaal moet vaak over lange afstanden worden vervoerd, waardoor de milieubalans uiteindelijk toch negatief uitvalt. De producten die als “turfvrij” worden verkocht, bevatten vaak deze kokosvezels en dus niet per se milieuvriendelijk(er).

Turfvrije potgrond moeilijk te vinden

Alle producten in onze koopwijzer bevatten nog in meerdere of mindere mate turf. Ook de potgrond die ons label “Eco & Efficiënt” krijgt, de biologische potgrond van Substral, bevat een gedeelte turf, maar daarnaast vooral compost, wat hem tot de meest ecologische keuze maakt.

Wil je volledig turfvrije potgrond gebruiken, dan is het vaak zoeken. In de grote tuincentra zijn de turfvrije alternatieven erg zeldzaam. Toch loont het de moeite om als consument hiernaar te vragen in de winkel, zodat de verdelers zich bewust worden van de vraag naar alternatieven. Intussen kun je alvast op zoek gaan naar producten met het RPP-label.

Wil je weten welke potgrond het best scoorde in onze test? Ga dan naar onze koopwijzer.

Naar de koopwijzer potgrond