Nieuws

De beste mobiele airco's voor verkoeling op hete dagen

26 mei 2023
Koelen met mobiele airco

Een mobiele airco kan helpen om de temperatuur in huis draaglijk te houden bij een hittegolf. Uit onze test van 46 modellen blijkt echter dat nog geen derde echt indruk maakt. Ontdek welke mobiele airco's je de beste koeling geven op hete dagen.

Tijdens periodes van aanhoudende hitte kan het binnen in huis oncomfortabel warm worden. Het beste is preventieve maatregelen treffen om opwarming van je huis te voorkomen. Is het ondanks alles toch te warm binnen, dan kan een mobiele airco helpen om de temperatuur in een ruimte omlaag te krijgen.

Zijn mobiele airco's hun geld waard?

Een mobiele airco of monoblok bestaat uit een toestel op wieltjes en een flexibele buis die je door een raamopening steekt om de warmte en het vocht naar buiten af te voeren. In tegenstelling tot bij een vaste airco komt er bij een mobiele airco geen installateur aan te pas. Je steekt de stekker in het stopcontact en klaar is Kees.

Prijsvergelijking met vaste aircosystemen

Met prijzen van € 230 tot € 980 zijn mobiele airco’s veel betaalbaarder dan vaste aircosystemen, die gemakkelijk € 900 tot € 2 400 kosten zonder btw (prijzen in juni 2022) voor 1 buitenunit en 1 binnenunit, en daarbovenop de kosten van de plaatsing en het onderhoud door een vakman.

Flexibel inzetbaar, stukken goedkoper dan een vaste airco: geen wonder dat mobiele aircotoestellen als zoete broodjes verkopen zodra er zich een hittegolf aandient. Maar zijn ze hun geld waard?

Mobiele airco's getest

We hebben 46 mobiele airco’s uitgetest. Onze experts bogen zich over verschillende kenmerken, zoals de tijd die nodig is om te koelen, de energieprestaties en de verdeling van de temperatuur.

Koelefficiëntie bij een temperatuur van 35° C

In onze test slaagden alle toestellen erin om een kamer bij een buiten- en binnentemperatuur van 35°C in minder dan twintig minuten met 5°C te laten afkoelen. De beste hadden daar zelfs amper twee drie minuten voor nodig.

Veel minder makkelijk was het om er 10°C af te krijgen. Bij sommige lukte dat in tien tot dertig minuten, bij andere was dat na drie uur draaien nog te hoog gegrepen. En dat zou niet mogen voor een toestel van meerdere honderden euro’s.

Verbruikskosten van mobiele versus vaste airco

De verbruikskosten vallen al bij al mee, al is een mobiele airco per definitie minder zuinig dan een vaste installatie. Uitgaande van de huidige energieprijzen kost 25 maal 10 uur koelen met een mobiele airco je tussen € 60 en € 80 per jaar (bij een energieprijs van 30 à 40 cent per kilowattuur). Dat is het dubbele van eenzelfde aantal koeluren met een vaste airco.

12 mobiele airco's met solide prestaties

Mobiele airco’s zijn duidelijk geen mirakeloplossing. Echt schitterende eindscores waren er dan ook niet te noteren. Wel 12 toestellen die het niet onaardig deden, waarvan 8 voor een prijs onder € 500. Voor het overige zagen we veel middelmatige prestaties en 9 toestellen die geen voldoende haalden.

Bekijk onze testresultaten

Ontdek in onze vergelijker Mobiele Airco welke mobiele airco’s het best koelen en in welke winkel je ze vindt aan de beste prijs.

63 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  339,00
61 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  394,99
60 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  414,55

Mobiele of vaste airco: wat kiezen?

Twijfel je tussen de aankoop van een mobiel aircotoestel of de installatie van een vaste airco? In ons dossier hebben we de voor- en nadelen van beide koelsystemen op een rijtje gezet.

Grosso modo komt het erop neer dat een mobiele airco handig kan zijn om op een snikhete dag voor een paar uur een kamer bv. een slaapkamer of studentenkot, wat af te koelen. Je zult met zo’n toestel echter nooit hetzelfde resultaat verkrijgen als met een vaste installatie.

Ben je op zoek naar een structurele oplossing om meer ruimtes tegelijk te koelen, dan kijk je beter uit naar een vaste airco-installatie. Als je zonnepanelen hebt, kun je bovendien je productie op zonovergoten dagen benutten om zo’n aircosysteem van stroom te voorzien.

Ook vaste airco’s hebben we getest. Welke als beste uit de bus komen, lees je in onze vergelijker Vaste Airco.

Naar onze vergelijker vaste airco's