Nieuws

Water van de fontein?

09 oktober 2020
water fontein

Delhaize kondigt een “ecologisch alternatief voor flessenwater” aan. In enkele supermarkten zijn al flessen verkrijgbaar die je aan een waterfontein kunt bijvullen. Zou dat voor jou interessant zijn? We zijn kritisch.

Enkele dagen geleden is Delhaize een proefproject gestart in enkele verkooppunten in Wallonië. De supermarkt wil daarmee haar klanten een oplossing aanreiken die het plastic uit hun boodschappenmand schrapt en op die manier proberen om 1,2 ton plastic afval per jaar en per winkel te vermijden. Concreet kunnen klanten flessen bijvullen aan een waterfontein.

Het initiatief is ontstaan uit een samenwerking met de firma Qanat, die de waterfonteinen levert en onderhoudt. Het water zelf is plat of bruisend, maar altijd zacht, gefilterd en “gerevitaliseerd dankzij een proces dat aangepast is aan de behoeften van het dagelijkse leven”.

Waarom geen karaf met kraantjeswater?

Op het eerste gezicht juichen we elk initiatief toe dat de consumenten helpt om minder plastic flessen te gebruiken en om het afval te beperken. Maar je kunt je natuurlijk de vraag stellen wat de meerwaarde is van deze oplossing in vergelijking met kraantjeswater. Datzelfde kraantjeswater dat in de waterfonteinen zit nadat het verschillende behandelingen heeft ondergaan.

Onthard water? Het water is inderdaad nogal hard in bepaalde streken, maar water ontharden om het te kunnen drinken, hoeft al zeker niet. Hard en dus kalkrijk water is niet schadelijk voor de gezondheid. Het zorgt het enkel sneller voor kalkvorming bij huishoudtoestellen.

Gefilterd water? Water filteren met actieve kool en omgekeerde osmose is al even nutteloos om kraantjeswater drinkbaar te maken. Als de geur of smaak van kraantjeswater je niet bevalt, vul dan een karaf met water en zet die even op het aanrecht in de keuken of in de koelkast. Aangezien chloor vluchtig is, zal hij na een dertigtal minuten vanzelf verdwijnen. Je kunt ook enkele blaadjes verse munt of enkele druppels citroen aan het water toevoegen.
Nitraten, residu’s van pesticiden en andere elementen die je in kraantjeswater zou kunnen terugvinden, zijn uiterst strikt gereglementeerd en gecontroleerd.

Gerevitaliseerd water? De website van Qanat geeft aan dat het water wordt gegenereerd om een optimale vitaliteit te verkrijgen. Achter die marketingtaal blijft het echter onduidelijk welk proces er achter steekt. Behalve dat er koolzuurgas wordt toegevoegd aan het bruiswater, wordt geen enkel detail gegeven. Als je graag bruiswater drinkt, zou het op lange termijn voordeliger uitkomen om je zelf een bruiswatertoestel aan te schaffen.

Goedkoop water? De PET-recipiënten kosten € 1,95 en de glazen versies kosten € 2,99. Voor het fonteinwater mag je rekenen op € 0,25 per liter voor plat water en op € 0,34 per liter voor bruiswater. Dat zijn prijzen die tot de duurste voor flessenwater behoren. Veel duurder in elk geval dan kraantjeswater.

Zo klaar als pompwater

We twijfelen niet aan het belang van de actie voor Delhaize. Maar als we vergelijken met kraantjeswater lijkt het belang voor de consument en het milieu - en dat is een understatement - minder duidelijk. Het zou vooral spijtig zijn om een negatief te licht te werpen op kraantjeswater door “gefilterd en onthard” water uit een waterfontein te promoten. Het kraantjeswater is in België van zeer goede kwaliteit. Het voldoet aan allerlei normen en er wordt zeer sterk toegezien op de drinkbaarheid ervan. Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig…