Nieuws

Droge lente, hete zomer: bespaar water om onze planeet en koopkracht te beschermen

05 mei 2022
twee handen onder droogstaande kraan

De maand mei lijkt te gaan concurreren met maart, die al extreem droog en zonnig was. Nu steeds terugkerende droogtes onze grondwaterlagen bedreigen, is het de hoogste tijd om onze kranen te controleren en zoveel mogelijk regenwater te gebruiken. Bekijk ons advies.

De maand maart van dit jaar was een bijzonder zonnige maand, veel zonniger dan een volle zomermaand. Er was een uitzonderlijke hoeveelheid zonneschijn (meer dan 227 uren) die volgens het KMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut van België) alle records brak.

 

Een zeer droge lente in 2022

Tegelijkertijd was de weinige hoeveelheid neerslag uiterst zeldzaam. Er viel slechts 2,2 mm neerslag, tegen 59,3 mm in vergelijking met een normale maand maart (en er is geen enkele storm geregistreerd). Ook in april was er nauwelijks regen (8 dagen in plaats van de normale 13), en ook de eerste dagen van mei lieten de buien op zich wachten.

De voorspellingen van het KMI zien er niet goed uit...

Als je een tuin hebt, kun je waarschijnlijk al zien dat de grond barst en dat de waterreserves misschien nu al droog zijn, doordat je de planten al water moest geven om deze vroege droogte te compenseren.

Water besparen met een paar eenvoudige dagelijkse handelingen

Na dit korte weerbericht, dat uiteraard bevorderlijk is voor activiteiten in de buitenlucht en goed is voor het moreel, is het tijd om te onthouden dat water, dat met uitputting wordt bedreigd, niet voor niets de bijnaam "blauw goud" heeft. Wij zijn het onszelf meer dan ooit verplicht om onze natuurlijke hulpbronnen in stand te houden. Niet alleen voor toekomstige generaties, maar ook om onze huidige begroting onder controle te houden (en gezien de explosief stijgende energiekosten).

Driekwart van het aardoppervlak is bedekt met water, maar het grootste deel van dit water is zout, en dus niet drinkbaar of rechtstreeks exploiteerbaar voor de mens. Slechts iets meer dan 2% van de wereldvoorraad is zoet water, waarvan 69% zich in gletsjers bevindt en 30% in grondwater. Dus, stel je voor dat je een complete badkuip vult met water en één slok neemt: dat is de hoeveelheid zoet water in verhouding tot de totale hoeveelheid water op de hele planeet.

plantage met zeer droge grond

In de toekomst zullen droogtes zich waarschijnlijk vaker voordoen

Maar hoe kunnen wij zelf onze waterrekening verlagen, wanneer een groot deel daarvan uit vaste kosten (distributie- en zuiveringskosten) bestaat? Op dit moment kunnen we helaas alleen op onze consumptie afgaan. Dit kan echter al snel een verschil van enkele honderden euro's op jaarbasis opleveren, bijvoorbeeld in het geval van lekkages in huis, zoals te zien is in onze infographic:

Om water te besparen, zijn geen drastische veranderingen van je levensstijl nodig. Integendeel! Eenvoudige, alledaagse handelingen zijn voldoende:

  • Je terras proper maken in de lente met hoge druk of niet? Een hogedrukreiniger verbruikt tussen 200 en 300 liter, vergeleken met 20 liter voor twee emmers water met schoonmaakmiddel.
  • Hoe zit het met het wassen van je auto? Dezelfde berekening als voor het terras geldt hier. Het is dus gemakkelijk om te bedenken hoeveel iemand bespaart die elke week de auto wassen met de hand in plaats van met een waterslang.
  • Hoeveel water kost het vullen van een zwembad? Ongeveer tussen de 50.000 en 80.000 liter (d.w.z. een budget van 250 tot 400 euro voor elke vulling).
  • Douche of bad? Een douche van 5 minuten verbruikt ongeveer 60 liter, op voorwaarde dat deze is uitgerust met een zuinige douchekop. Zo niet, en als je langer doucht, evenaart deze al gauw een bad (tot 200 liter).

Gebruik regenwater

Meer en meer Belgen denken ook aan het hergebruiken van regenwater. Waarom zou je dat niet doen? Je zult verrast zijn van de hoeveelheid water die je in enkele regendagen in een ton onder de dakgoot kunt opvangen. Zeer praktisch voor het wassen van de auto, de stoep, voor het besproeien van de tuin in geval van droogte zoals nu of een hittegolf in de zomer.

Omdat regenwater zacht is, zul je ook minder kalkaanslag hebben op aangesloten apparaten, zoals een wasmachine.

Hoe kun je regenwater gebruiken?

teddybeer wilt buiten regenwater opvangen in een groene pot

Een compleet regenwatersysteem bestaat uit veel onderdelen. Bovendien hangt het werk af van elke specifieke situatie. Wij kunnen je daarbij enkele prijzen geven. Controleer in ieder geval of je recht hebt op een premie of subsidie.

Kom ik in aanmerking voor een subsidie?