Onze riolen zijn geen vuilnisbak

De Wereldwaterdag past in het kader van de doelstellingen van duurzame ontwikkeling en ondersteunt een van de voornaamste doelen: proper en gezond water voor allen. Hiervoor ligt de termijn op 2030.
Denk trouwens vooral niet dat de vervuiling van het water alleen een zaak is voor verre, exotische landen. Vochtige doekjes, luiers, maandverband, condooms, kledij, gevaarlijke producten en tal van ander afval komen bij ons geregeld in onze riolen en zuiveringsstations of, erger nog, in de natuur, terecht.
Afval zorgt voor verstoppingen
Al dat afval klit samen, vormt proppen en verstopt daardoor de leidingen. Met als gevolg dat de riolen verzadigd raken en het afvalwater over onze straten stroomt of zelfs terug naar boven komt in je huis (via een afvoerputje, het toilet, enz.).
Als dat afval verder stroomt, komt het soms terecht in een overstort dat een veiligheidsklep vormt en voorkomt dat te grote hoeveelheden water ineens de zuiveringsstations bereiken. Bij hevige regenval kunnen deze dan onvoldoende verdund afvalwater rechtstreeks in de rivieren lozen.
Eenmaal bij het zuiveringsstation verstopt het afval de grove zeven en blokkeert het de opvoerpompen. De meerkosten voor het onderhoud en de vervanging van de apparatuur lopen in de miljoenen euro's per jaar, wat uiteindelijk in onze waterrekening wordt doorgerekend
Ze horen in de vuilnisbak thuis
Chemische stoffen
Het afval dat voor verstoppingen zorgt, is niet de enige schuldige. Zuiveringsstations zijn niet ontworpen om bepaalde chemische producten of stoffen te verwijderen. En dat heeft grote gevolgen wanneer ze toch in het afvalwater voorkomen.
Wat te doen met deze producten?
Restjes van tuinier- en doe-het-zelfproducten met chemicaliën mogen niet in gootstenen, toiletten of riolen terechtkomen. Breng deze naar het containerpark.
Bleekwater dat bacteriëndodende middelen bevat, elimineert in het milieu ook wat gunstig is voor de ecosystemen. De organochloorverbindingen die zich vormen bij contact met organisch materiaal zijn bovendien giftig voor dieren die in het water leven.
De bestanddelen van schoonmaakmiddelen zorgen voor een wildgroei aan algen of cyanobacteriën, die op hun beurt gevaarlijke gifstoffen kunnen afgeven. Andere bootsen hormonen na en verstoren de biologische processen bij bepaalde soorten die in het water leven.
Daarom beperk je beter het gebruik ervan. Kies voor producten met een ecolabel of maak ze zelf met onschadelijke ingrediënten.
Heet vet is vloeibaar, maar stolt bij afkoeling en klontert vervolgens in de leidingen. Je bewaart het beter in een bakje om het daarna in de vuilnisbak te gooien als het eenmaal is uitgehard.
Hetzelfde geldt voor oliën (niet oplosbaar in water) die, vastgehecht aan ander afval, ook de doorstroming van water kunnen belemmeren. Gooi daarom kleine hoeveelheden in de vuilnisbak. Giet grote hoeveelheden, bijvoorbeeld je frituurolie, met een trechter over in het originele flacon en breng deze naar het containerpark of naar een Valorlub-inzamelpunt.
Niets in de riolen gooien
Het is heel eenvoudig. Je mag helemaal niets, behalve toiletpapier, in het toilet gooien. “Niets in de gootsteen, niets in de rioolputjes in de straat”, zeggen ons unaniem alle protagonisten van de waterzuivering in België.
We moeten ons allen heel bewust zijn van wat er op het spel staat, en van wat we wel en niet moeten doen om te vermijden dat onze rioleren in een stort veranderen. Dat is nodig om onze rivieren te beschermen en om ons grondwater te vrijwaren waar dat afval uiteindelijk terechtkomt. Onze drinkwaterbevoorrading hangt er van af.
Water is een kostbaar goed. En wordt er ook niet goedkoper op. Lees hoe je water kunt besparen in ons dossier “Water besparen”.