Nieuws

International Repair Day 2022: tijd om te herstellen en zo te besparen

11 oktober 2022

Zaterdag 15 oktober staat wereldwijd in het teken van ‘repareren’. Daarom peilden we naar het reparatiegedrag bij ruim 5 000 gebruikers. Uit ons onderzoek blijkt dat zij hun kapotte toestellen herstellen, maar niet genoeg. Er is werk aan de winkel en wij helpen je daarbij: bestel onze gratis reparatiegids.

Zaterdag 15 oktober 2022 staat gemarkeerd als International Repair Day. De dag waarop in België en overal ter wereld extra aandacht wordt besteed aan het repareren van kapotte spullen. Wij wilden weten in welke mate consumenten bezig zijn met reparatie, waar ze hun toestel laten repareren of waarom ze ervoor kiezen om dat niet te doen. 

In onze studie bij ruim 5 000 respondenten onderzochten we de herstelbaarheid van zowel grote en kleine huishoudelijke apparaten, alsook van hightech-apparaten. We deelden ze op in de volgende zes productcategorieën:

Reparatie BINNEN garantie

Consumenten kiezen opvallend meer om hun toestel te laten herstellen tijdens de garantieperiode, dan erbuiten. Of een apparaat nog onder garantie valt of niet is dus een bepalende factor voor consumenten om hun toestel te (laten) repareren. 

Hier laat je je toestel herstellen

Voor zowel laptops, als printers, wasmachines, stofzuigers en koffiemachines* gaan gebruikers eerst naar de winkel waar ze hun toestel hebben aangekocht om dit te laten herstellen. Als tweede richten ze zich tot de fabrikant of gaan ze – vooral in het geval van de printers – hun toestel zelf herstellen. Ook aan koffiemachines, stofzuigers en soms ook aan laptops durven consumenten al eens sleutelen.

*Gecombineerde frigo's en diepvriezers vallen uit de boot omdat er niet genoeg antwoorden zijn om de resultaten als statistisch stabiel te beschouwen.

Reden om niet te repareren

Binnen de garantie willen consumenten hun koffiemachine niet laten repareren als het probleem echt niet kan worden verholpen. Voor laptops, printers, wasmachines of stofzuigers* is dat vooral in het geval van te hoge reparatiekosten. Als je zelf verantwoordelijk bent voor de schade aan je toestel, kunnen die kosten inderdaad hoog oplopen.

Dit jaar zijn de garantieregels wel gewijzigd in jouw voordeel waardoor het nu aan de verkoper is om aan te tonen dat het probleem nog niet bestond bij aankoop van je product, tenminste voor aankopen vanaf 1/6/2022 en voor de hele duur van de wettelijke garantie (2 jaar). Lees ons garantiedossier voor meer informatie over dit onderwerp. 

Reparatie BUITEN garantie

Nadat de garantieperiode is verlopen, vinden gebruikers het in de meeste gevallen niet meer de moeite om hun toestel te laten repareren of ze vinden de herstelkosten te hoog.   

Is je toestel te snel onbruikbaar geworden? Meld dit dan via ons onlinemeldpunt 'Te rap kapot'. Met die informatie trekken we vervolgens naar beleidsmakers opdat ze uniforme hersteltesten opstellen die je helpen om betere toestellen te kopen die langer meegaan en makkelijker te repareren zijn.

Meld je kapotte toestel

Hier laat je je toestel herstellen

Consumenten die kiezen voor reparatie na de garantieperiode willen dit veelal zelf doen, of ze richten zich tot een vakman. In veel mindere mate trekken ze naar de winkel waar ze hun toestel hebben gekocht of naar de fabrikant en slechts in minieme mate naar een Repair Café. Deze laatste is nochtans erg interessant voor onder meer kleine huishoudelijke apparaten. Lees hierover alles in ons artikel over Repair Cafés.

*Gecombineerde frigo's en diepvriezers vallen uit de boot omdat er niet genoeg antwoorden zijn om de resultaten als statistisch stabiel te beschouwen.

Wil je ook graag je kapotte spullen (leren) repareren? Surf naar onze Repairguide of bel en bestel onze gratis reparatiegids ‘Herstellen doe ik zelf’:

0800 50 332

Met onze tips in deze praktische gids kun je heel wat courante defecten en problemen zelf oplossen aan je computer, smartphone, printer, koelkast, wasmachine, blender of stofzuiger. De herstellingen zelf doen, is meestal niet zo moeilijk.