Nieuws

Black Friday: waanzin of verantwoordelijkheidszin? Jij hebt de keuze

16 november 2020
green friday

De keuze voor een verantwoorde consumptie pogen wij te vergemakkelijken voor alle consumenten. Het is effectief mogelijk om op een meer duurzame, lokale en solidaire manier te consumeren.

Wie kent Black Friday niet met zijn uitgebreid aanbod aan promoties (voor zover die echt zijn) en de massa verkopen die ermee gepaard gaan. Bij elke nieuwe editie breekt het totaalbedrag aan uitgaven nieuwe records. In 2019 werden zo in België op één dag 10 432 103 elektronische betalingen verricht, in de winkels en online samengenomen. Op Europees vlak lag het verkoopvolume 11 % hoger dan het jaar voordien.

Niet alleen maar gelukkigen

De middenstanders zijn minder gelukkig dat ze de concurrentie moeten aangaan met de grote ketens, ook online, en zich verplicht zien om forse prijsverminderingen en dus kleinere marges te moeten toestaan. Dat geldt dit jaar des te meer nu de kleine handelszaken zwaar te lijden hebben onder de crisis.

Maatschappelijk stelt men zich vragen over de ecologische voetafdruk want de balans van dat soort dagrecords is voor het milieu rampzalig.

Velen beweren dat ze dankzij Black Friday de producten die ze toch hadden willen kopen, goedkoper op de kop kunnen tikken. Hoe dan ook laait op Black Friday de consumptiezucht hoog op. Daardoor is die dag uitgegroeid tot een fenomeen dat tal van sluimerende kritieken naar boven brengt.

Aan jou de keuze

Tussen het dwangmatig aankopen van gadgets waarvan alleen de aanlokkelijke prijs telt, en het weloverwogen kiezen voor producten in functie van de eigen reële noden, hun sociale en milieu-impact, gaapt een brede kloof. Het gaat om de keuze tussen overconsumptie of duurzame consumptie. Black Friday is misschien de gelegenheid om er even over na te denken.

Test Aankoop neemt al langer initiatieven en biedt de consument verschillende tools om voor duurzame aankopen te opteren: onze koopwijzers bevatten criteria zoals het energieverbruik, onze module “Te rap kapot” geeft je de kans om pannes van toestellen te melden en de strijd tegen vroegtijdige veroudering te helpen voeren, ons nieuwe label Eco & Efficiënt onderscheidt de minst vervuilende detergenten, ons nieuwe kwaliteitslabel “Approved by TA” ondersteunt mee de aankoop van lokale producten enz. Kortom, je vindt bij ons heel wat materiaal om jou te helpen een duurzame keuze te maken.