Nieuws

Fashionchecker: hoe fair is jouw kleding?

02 juli 2020

Primark, Zalando, Hugo Boss, Adidas ... Betalen zij faire lonen en zorgen ze ook dat hun toeleveranciers in lageloonlanden dit doen? Met Fashionchecker kun je dit nagaan voor jouw eigen kledingmerk. Met deze tool voeren achACT en de Schone Kleren campagne, met de steun van Test Aankoop, de druk op voor een eerlijke verloning.

Hoe fair is de verloning die onze kledingfabrikanten geven aan hun medewerkers? Voortaan kun je dit voor meer dan 100 merken zelf controleren via Fashionchecker, (website voorlopig enkel in het Frans) een nieuwe tool van achACT, de koepel waarvan Test Aankoop lid is, en de Schone Kleren campagne. En zo zet je mee druk op deze merken om hun personeel eerlijk te verlonen.

93 % met de mond vol tanden

Om de strijd voor een eerlijke verloning een nieuwe impuls te geven, heeft achACT aan 108 producenten van kleding informatie gevraagd over de verloning van hun medewerkers en arbeiders en van de medewerkers van hun toeleveranciers. Grote merken als Hugo Boss, Primark, Adidas en C&A, maar ook allerlei kleinere merken, werden op de rooster gelegd.

De resultaten zijn verbijsterend. Maar liefst 93 % van de ondervraagde bedrijven slaagt er niet in om zwart op wit aan te tonen dat zij hun personeel een fair loon betalen. Ze kunnen ook niet bewijzen dat hun toeleveranciers volwaardige lonen uitbetalen. Kortom, de praktijken in de kledingindustrie die we al jaren aankaarten, duren nog steeds voort.

Corona legt pijnpunten bloot

Zeker de crisis die ontstond door de wereldwijde Covid19-pandemie heeft pijnlijk blootgelegd wat er nog steeds misgaat in de kledingindustrie. Merken annuleerden bestellingen omdat de klanten wegbleven, fabrieken zagen zich gedwongen om leveringen terug te nemen. Fabrieken moesten sluiten en duizenden mensen stonden plots op straat en belanden (nog dieper) in de armoede. Waar er wel nog werd doorgewerkt, werd vaak onvoldoende rekening gehouden met hygiëne en social distancing.

Het beeld van een eerlijke en ethische modeindustrie, de laatste jaren zorgvuldig opgebouwd met vaak dure marketingcampagnes, lag daarmee aan diggelen. Dit terwijl de klant steeds meer vragende partij is voor eerlijke producten en er zich van bewust is dat de mensen die hun kleding maken, vaak geen loon naar werken krijgen.

Check jouw kleding en ga voor fair

Wil je mee druk zetten op grote en kleine kledingmerken om fair te produceren en om hun werknemers eerlijk te verlonen? Ga dan naar de website van Fashionchecker (voorlopig enkel in het Frans) en ontdek welke merken op een ethische en eerlijke manier te werk gaan. AchACT en haar internationale partners zullen de gegevens van op deze website gebruiken om druk te zetten op de merken en politieke instanties, opdat zij ten laatste tegen eind 2022 echt werk maken van een waardig loon voor de werknemers in de kledingindustrie.

lees alles over fashionchecker