Nieuws

Wij helpen je met duurzame keuzes maken

01 februari 2022

Maak jij steeds duurzame keuzes in je dagelijkse leven? Volgens onze enquête van september 2021 bij 1010 Belgen tussen 18 en 74 jaar zijn de resultaten niet altijd wat je zou verwachten. Heel wat mensen denken dat ze goed bezig zijn, maar niet altijd terecht.

Voeding, mobiliteit, goederen en diensten, energie, afvalbeheer: wij hebben gezien dat je deze vijf domeinen anders prioriteert dan de experts die deelnamen aan deze enquête. 

Vier op de tien Belgen vindt het niet nuttig om minder dierlijke voeding te consumeren

Terwijl experts onze voeding beschouwen als het belangrijkste aspect om onze impact op het milieu te verminderen, plaatsen consumenten dit slechts op de derde plaats. Wat onze eetgewoonten betreft, meent zo’n 42 % van de Belgen dat een vegetarisch of veganistisch dieet (heel) weinig bijdraagt aan een duurzame samenleving. “Als we minder vlees moeten eten, moeten we meer van iets anders eten. We moeten dus onze smaak aanpassen”, legt Renaud De Bruyn uit, voedings- en afvalbeheerexpert bij Ecoconso en een van de twee Belgische experts die aan de enquête hebben deelgenomen. “Het is niet zomaar onze gewoonten aanpassen: minder vlees en meer van iets anders eten, raakt ons emotioneel.”

Om te leren hoe je voedingsgewoonten en milieuvriendelijkheid met elkaar kunt verzoenen, kun je ons dossier over duurzame voeding raadplegen.

Naar ons dossier over duurzame voeding

19 % van de Belgen verplaatst zich 'bijna altijd' te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer

Anderzijds delen experts en consumenten dezelfde mening: mobiliteit is een van de sleutels tot een duurzamere samenleving. Verplaatsingen te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer hebben volgens de ondervraagden het meest gunstige effect op het milieu qua duurzaamheid. Daarom vindt 33 % van hen het ook (heel) belangrijk om de auto te laten staan en andere vervoersmiddelen te gebruiken.

13 % van de Belgen meent dat zijn woning goed geïsoleerd is  

Lichten en apparaten in stand-by helemaal uitschakelen, in de winter warme kleding dragen binnenshuis om de thermostaat lager te kunnen zetten: 40 % van de respondenten doet grote inspanningen om energie te besparen en 49 % heeft een leverancier die de energie geheel of gedeeltelijk uit hernieuwbare bronnen wint.

Als je wil weten hoe je energie kunt besparen, bekijk dan ons platform Energy-guide

Ga naar ons platform Energy-guide

13 % van de Belgen zal zijn (over)consumptiepatroon niet veranderen

Hoewel meer dan de helft (54 %) de voorkeur geeft aan duurzamere producten van betere kwaliteit die kunnen worden hersteld, geeft slechts 30 % wegwerpproducten zoals papieren servetten, scheermesjes of luiers (bijna) helemaal op.  

45 % van de Belgen zegt zijn afval correct te recycleren  

Terwijl afvalbeheer volgens de experts het minst belangrijke aspect is om onze milieu-impact te verminderen, is dat voor de Belgische consumenten het allerbelangrijkste. "Afvalpreventie is een onderwerp waar we al 20 jaar over spreken", merkt Renaud De Bruyn op. "Met de 'zero waste'-trend van de laatste jaren is dit idee eindelijk doorgedrongen.”  Zo vindt 38 % het 'heel belangrijk' om producten zonder verpakking te kopen en zegt 45 % dat ze hun afval correct sorteren nadat ze zich goed hebben geïnformeerd, en dat ze het afval ook op de juiste plaats weggooien.

Ontdek hoe je jouw toestellen kunt recycleren of hoe je ze een tweede leven kunt geven via onze Repairguide.