Nieuws

Een zalige, duurzame kerst

03 december 2020

Corona verandert nagenoeg alles in ons leven, maar wat blijft is dat we willen vieren en onze familie en vrienden willen verwennen, zeker nu de feestdagen eraan komen. Waarom dit jaar niet eens kiezen voor een andere, duurzame kerst?

Het is nu wel zeker: Kerstmis zal dit jaar niet zoals normaal zijn. Door de coronacrisis moeten we de feestdagen in zeer beperkte kring doorbrengen, om een nieuwe opflakkering van het virus te vermijden en om onze naasten en onszelf te beschermen.

Intussen is de slechte toestand waarin onze planeet zich bevindt wat naar de achtergrond verdrongen. Toch blijft ook dit een belangrijk thema. Hoewel we als consumenten slechts een kleine factor uitmaken van dit probleem, kunnen we toch meewerken aan de oplossing door op een andere manier te gaan consumeren en de manier waarop we feesten een beetje aan te passen.

Duurzame cadeaus: enkele tips

Kies je cadeaus zorgvuldig: gemiddeld 1 op 5 Belgen krijgt met Kerstmis al eens een cadeau waar hij of zij niets mee kan doen. De ecologische impact van de feesten beperken doe je allereerst al door geen gadgets te kopen die de volgende dag op een tweedehandssite worden aangeboden.

Kies voor kwalitatieve en lokale producten, zo wordt je cadeau een stuk minder slecht voor het milieu. Je kunt zelfs kiezen voor een product dat is gemaakt van natuurlijke, gerecycleerde en/of biologische afbreekbare materialen. Zeker voor de allerkleinsten is dit aangeraden, zoals je leest in ons dossier "Inzetten op duurzaam speelgoed". En waarom zou je niet proberen om zelf een cadeau te maken?

Je kunt ook kiezen voor een cadeau dat niet tastbaar is, maar waarmee men iets kan beleven, zoals een waardebon voor een bezoek aan een restaurant, een cinematicket, een verblijf in een vakantiehuisje of een cadeaubon voor een schoonheidsbehandeling. Voeg daar een mooi gedicht aan toe, en je hebt een prachtig cadeau.

Wat betreft elektronica, dit heeft doorgaans een vrij zware ecologische voetafdruk, door het gebruik van energie en talrijke grondstoffen, waaronder zeldzame metalen, door het transport, door de snelle veroudering en de moeilijke recyclage. Toch vind je ook meer duurzame elektronica. Zo garandeert de smartphone Fairphone 3+ je 5 jaar lang updates. Op onze laatste test voor repareerbaarheid behaalde dit toestel een score van 93/100, terwijl de tweede beste het moest doen met 42/100. Aan u de keuze ...

Herbruikbare verpakkingen: stoffen zakken, stevige papieren verpakking ... Er zijn tegenwoordig heel wat mogelijkheden om geen bergen inpakpapier te moeten gebruiken.

Welke kerstboom kies jij?

Haal je een echte kerstboom in huis, kies dan voor een boom uit België, om het transport te beperken. Gebruik liever geen kunstsneeuw, want die kan vervuilende stoffen bevatten die zelfs schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Als je dit doet, dan zul je de boom ook niet kunnen meegeven met de kerstboomophaling.

Zet je een boom uit kunststof, weet dan dat je zeker vijftien jaar zult moeten gebruiken opdat hij op het vlak van milieu-impact beter scoort dan een echte boom. Je kunt ook altijd zelf een kerstboom uit hout maken, maar daarbij kies je wel het best voor lokaal hout, eventueel met ecolabel, dat niet gevernist of geverfd is. Zo'n boom kun je zeker zelf maken met takken of plankjes of ander hout dat anders wordt weggegooid.

Versiering

Kies voor led-lichtjes, die verbruiken 5 tot 6 keer minder dan traditionele kerstverlichting. Bovendien worden ze veel minder warm en is het risico op brand veel kleiner.

Koop ten slotte niet elk jaar nieuwe kerstversiering. Je kunt zeker ook elementen gebruiken die je in de natuur vindt, zoals boomtakjes, dennenappels, stukken hout ... Meteen een goede zoekactiviteit tijdens een van de wandelingen met kinderen.

We wensen iedereen een zalige kerst.


User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

8 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/12/2020

We proberen onze ecologische voetafdruk te verkleinen.
Zo hebben we toestellen veranderd naar een zuiniger type, slimme Thermostaat, inzamelen van batterijen. Maar, onze auto is een diesel met een zeer laag verbruik.
In onze tuin hebben we planten zo bij elkaar geplaatst waardoor we een biodiversiteit hebben om nuttige insecten aan te trekken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/12/2020

Ik ga niets anders doen normaal, ik pas me niet aan, mijn goede voornemens zijn ook weer voor dit jaar, om gewoon gezond te leven, voor mijn gezin te zorgen en me geen angst aan te laten praten. Ik zorg trouwens al voor het milieu, ik draag geen mondkapje, aangezien er al 1.5 biljoen van deze in de zee beland zijn! Ik zorg voor de natuur, voor mijn gezin eb voor vrienden die me lief zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/12/2020

De voorbije jaren hebben we al verschillende aanpassingen gedaan om onze voetafdruk te verminderen: kapotte smartphone vervangen door Fairphone, verminderen van plastic, minder vlees eten, dak isoleren, hogerendementsglas gestoken en grootverbruikers vervangen door energiezuinige toestellen.
De volgende zaken staan op het programma voor 2021: toestellen niet meer in standby zetten, onze wagen op CNG verkopen (we houden de elektrische), mini voedselbos (400m²) in onze tuin aanleggen met een bewust verwilderde hoek van zo'n 100m², nog een extra vegetarische dag inlassen en reizen met het openbaar vervoer (trein) wanneer het terug veilig is. Minder nieuwe spullen kopen, we hebben duidelijk genoeg en het is vooral mensen die we gemist hebben deze maanden.
En verder zien we als grootste actiepunt om meer actief actiegroepen te ondersteunen om zo politiek druk uit te oefenen op de voetafdruk van het systeem. Want een groot deel van de vervuiling zit niet bij individuele consumenten. En niet iedereen kan bepaalde maatregelen nemen vanwege hun kleine budget, dus moet daarvoor op politiek vlak een rechtvaardige keuze gemaakt worden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/02/2021
, Gereageerd:

Dat zijn zeker en vast een hele hoop bewuste en efficiënte aanpassingen die je hebt gedaan ! :) De meesten onder ons staan niet vaak stil bij onze ecologische voetafdruk wanneer we onze voedselkeuzes maken. Ik merk dat jij hier al inspanningen hebt gedaan, want deze keuze heeft wel degelijk een impact. Als abonnee van Test Gezond kan je ons dossier hierover raadplegen waarin we tien tips delen om jouw impact te verlagen en als surplus je gezondheid te verbeteren: https://bit.ly/3knx83p  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/02/2021
, Gereageerd:

Waw inderdaad goed bezig!

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/12/2020
, Gereageerd:

Dat vind ik nog eens echt goede voornemens. Zonder daarom zo heel veel aan je manier van leven te veranderen. Als iedereen zo zou redeneren dan zou onze wereld er al heel anders uit zien

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/12/2020

Er zijn al 'no waste shops' in elke Vlaamse provincie. Diegene waar ik al geweest ben, werken zo : je neemt enkele lege voedingsdozen (van glas of plastic bijvoorbeeld) mee naar de winkel. Bij het binnenkomen zet je telkens 1 lege verpakking MET deksel op hun speciale weegschaal. Dan druk je daar een etiket af met het gewicht van de verpakking en je kleeft dit etiket op de doos. Zo kan de kassierster het gewicht van de doos *** nadat je de doos in de now waste shop hebt gevuld. Ik en mijn 29 jarige dochter doen dit al enkele jaren.
Groetjes, Ann Kegels

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/12/2020
, Gereageerd:

Beste Ann, bedankt om je ervaring met ons te delen ! Inderdaad een waardevolle klimaatbijdrage :) Twijfel ook niet om onze petitie voor het klimaat te ondertekenen via volgende link :https://bit.ly/3gUkHKS  . Mvg, ^An