Nieuws

Een zalige, duurzame kerst

08 december 2021

Corona verandert nagenoeg alles in ons leven, maar wat blijft is dat we willen vieren en onze familie en vrienden willen verwennen, zeker nu de feestdagen eraan komen. Waarom dit jaar niet eens kiezen voor een andere, duurzame kerst?

Het is nu wel zeker: Kerstmis zal dit jaar niet zoals normaal zijn. Door de coronacrisis moeten we de feestdagen in zeer beperkte kring doorbrengen, om een nieuwe opflakkering van het virus te vermijden en om onze naasten en onszelf te beschermen.

Intussen is de slechte toestand waarin onze planeet zich bevindt wat naar de achtergrond verdrongen. Toch blijft ook dit een belangrijk thema. Hoewel we als consumenten slechts een kleine factor uitmaken van dit probleem, kunnen we toch meewerken aan de oplossing door op een andere manier te gaan consumeren en de manier waarop we feesten een beetje aan te passen.

Duurzame cadeaus: enkele tips

Kies je cadeaus zorgvuldig: gemiddeld 1 op 5 Belgen krijgt met Kerstmis al eens een cadeau waar hij of zij niets mee kan doen. De ecologische impact van de feesten beperken doe je allereerst al door geen gadgets te kopen die de volgende dag op een tweedehandssite worden aangeboden.

Kies voor kwalitatieve en lokale producten, zo wordt je cadeau een stuk minder slecht voor het milieu. Je kunt zelfs kiezen voor een product dat is gemaakt van natuurlijke, gerecycleerde en/of biologische afbreekbare materialen. Zeker voor de allerkleinsten is dit aangeraden, zoals je leest in ons dossier "Inzetten op duurzaam speelgoed". En waarom zou je niet proberen om zelf een cadeau te maken?

Je kunt ook kiezen voor een cadeau dat niet tastbaar is, maar waarmee men iets kan beleven, zoals een waardebon voor een bezoek aan een restaurant, een cinematicket, een verblijf in een vakantiehuisje of een cadeaubon voor een schoonheidsbehandeling. Voeg daar een mooi gedicht aan toe, en je hebt een prachtig cadeau.

Wat betreft elektronica, dit heeft doorgaans een vrij zware ecologische voetafdruk, door het gebruik van energie en talrijke grondstoffen, waaronder zeldzame metalen, door het transport, door de snelle veroudering en de moeilijke recyclage. Toch vind je ook meer duurzame elektronica. Zo garandeert de smartphone Fairphone 4 je 5 jaar lang updates en een toestel dat je makkelijk kunt herstellen. Op onze laatste test voor repareerbaarheid behaalde dit toestel een score van 93/100, terwijl de tweede beste het moest doen met 42/100. Aan u de keuze ...

Herbruikbare verpakkingen: stoffen zakken, stevige papieren verpakking ... Er zijn tegenwoordig heel wat mogelijkheden om geen bergen inpakpapier te moeten gebruiken.

Welke kerstboom kies jij?

De traditionele spar wordt steeds vaker bekritiseerd vanwege de intensieve bewerking van landbouwgrond en de schade die hij toebrengt aan het milieu. Daarom kan je de boom beter vervangen door een kunstspar. Hou er wel rekening mee dat je de kunstboom zeker vijftien jaar moet gebruiken voordat deze een ecologisch voordeel heeft ten opzichte van de natuurlijke boom. Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag om een kerstboom te maken. Hierbij verdient hout de voorkeur boven plastic, en dan vooral lokaal hout (eventueel met ecolabel) dat niet gevernist of geverfd is. Voor zo'n zelfgemaakte boom kun je natuurlijk ook hout recycleren door bijvoorbeeld plankjes en ander hout te gebruiken dat anders wordt weggegooid.

Welk type boom je ook wilt opzetten, gebruik liever geen kunstsneeuw. Kunstsneeuw kan vervuilende stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Om die reden kan je natuurlijke boom ook niet worden ingezameld als groenafval na de feestdagen. 

Versiering

Kies voor led-lichtjes,die verbruiken 5 tot 6 keer minder dan traditionele kerstverlichting. Bovendien worden ze veel minder warm en is het risico op brand veel kleiner.

Koop ten slotte niet elk jaar nieuwe kerstversiering. Je kunt zeker ook elementen gebruiken die je in de natuur vindt, zoals boomtakjes, dennenappels, stukken hout ... Meteen een goede zoekactiviteit tijdens een van de wandelingen met kinderen.

We wensen iedereen een zalige kerst.