Onze tips voor duurzaam en goedkoop schoolgerief

Hoe kies je milieubewust schoolgerief?
Als je nog aankopen voor het nieuwe schooljaar moet verrichten, kun je ook milieubewust te werk gaan want je hoeft niet per se alles nieuw te kopen. Zo kun je sommige zaken hergebruiken, andere gratis krijgen of nog boeken huren of tweedehands kopen. Als je alleen maar nieuw koopt wat echt nodig is, en dan voor stevig materiaal gaat zonder de laatste trend te willen volgen, zullen de planeet en jouw portefeuille er wel bij varen.
Hergebruiken: wat kan en hoe doe je dat?
Maak eerst een lijst van alles waarover je nog beschikt en dat nog in goede staat is: boekentas, pennendoos (en wat er in zit), mappen, tabbladen… Haal niet gebruikte bladen uit oude schriften; ze kunnen nog als kladblad dienen.
Maak schoon wat nog opgefrist kan worden en hergebruik zoveel mogelijk. En het materiaal dat je niet meer nodig hebt, kan misschien voor andere kinderen dienen.
Betrek hier je kinderen bij zodat je ze besef krijgen van de waarde van schoolgerief en van het belang om er zorg voor te dragen.
Kringloop, tweedehands, huren: bespaar en wees duurzaam
Waarom zou je het gerief dat nog in goede staat is maar je niet meer gebruikt, niet aan een geefwinkel schenken en er misschien halen wat je zelf nog nodig hebt ?
Denk ook aan tweedehandsmateriaal om de rekening te drukken. Dat kan soms online, in een kringloopwinkel of een andere winkel uit de sociale economie (Spullenhulp, Oxfam, Rode Kruis), op beurzen van de Gezinsbond, in winkels met tweedehandsboeken of via een boekenverkoop in de school waarbij de schoolboeken van de vorige jaren worden verkocht (eventueel ook die van jouw kind). Sommige scholen zetten ook een huursysteem voor schoolboeken op. Vraag er zeker naar.
Investeer in nieuw kwaliteitsmateriaal
Als je nieuw materiaal koopt, investeer dan in stevig gerief dat niet bij het minste stukgaat. Als je snel goedkoop en zwak materiaal moet vervangen, komt dat niet voordelig uit. En het hoeft ook niet altijd materiaal met de laatste bekende figuurtjes of sterren te zijn, waardoor je elk jaar genoopt bent om iets anders te kopen, ook al is het materiaal nog in goede staat.
Veel zaken zijn navulbaar tegen een redelijke prijs. Door in grote hoeveelheden te kopen kun je soms voordeliger af zijn. Dat geldt zeker voor grotere gezinnen. Maar kijk er ook voor uit om toch met een overschot opgescheept te zitten.
In sommige scholen organiseren de ouderverenigingen groepsaankopen om interessantere prijzen af te dwingen.
Duurzaamheidslabels voor schoolgerief
Vermijd het liefst wat overbodig is alsook nutteloze gadgets, geurtjes en glitters die je alleen maar op kosten jagen en de veiligheid van jouw kind niet ten goede komen. Lees in dat verband ook “Kies voor kindveilig schoolmateriaal”.
Geef de voorkeur aan lokale producten uit natuurlijk, gerecycleerd materiaal met een label. Labels vormen een garantie voor de kwaliteit van het product, de afwezigheid of beperkte aanwezigheid van stoffen die schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid, alsook een beperkte milieu-impact over de hele levenscyclus van het product.
Als je dit soort producten koopt, zal je er vaak ook ecocheques voor kunnen aanwenden.
In volgorde zijn dit de labels die je hierboven vindt:
- Nordic Swan, een Scandinavisch ecolabel
- Het Franse NF Environnement
- Möbiusloop (geeft aan in welke mate de verpakking uit gerecycleerd materiaal bestaat)
- Het Duitse Blauwe Engel
- PEFC en FSC (duurzaam bosbeheer voor materiaal uit hout)
- Het Europese Ecolabel
- Öko-Test, een kwaliteitslabel