Dag van de Aarde: elk gebaar telt, meer dan ooit

Klimaat, biodiversiteit, wijzigingen in de bestemming van grond, ontbossing… Thema’s genoeg die dringend aandacht vragen voor het milieu. Het ijkpunt van de ecologische voetafdruk biedt het voordeel dat die op een snelle en begrijpelijke manier aangeeft welke druk de mens zet op de grondstoffen en diensten die de natuur ons geeft.
Door de coronacrisis heeft de voetafdruk van de mensheid het afgelopen jaar een historische terugval met 9 % gekend, in vergelijking met 2019. Maar laten we toch niet te snel victorie kraaien.
Zelf een rol te spelen
Volgens Global Footprint Network zouden de Europeanen 2,5 planeten nodig hebben om hun levenswijze verder te zetten. Dat is niet houdbaar. Actie is vereist.
Als consumenten hebben we, naast de overheden en de bedrijven, een grote rol te spelen in de noodzakelijke veranderingen. Onze aankoopkeuzes en -gedrag, voedingspatroon, kleding en verplaatsingen kunnen de balans naar de juiste kant doen overhellen.
De daad bij het woord voegen
Volgens een recent onderzoek van MasterCard zegt 81 % van de Belgen bereid te zijn om in 2021 moeite te doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Meer dan ooit willen we jou daarbij helpen, op weg naar een meer duurzame wereld.
Conform onze strategie van “Approved by Tomorrow” hebben we tal van dossiers in petto om in tal van domeinen duurzame keuzes te maken. Enkele voorbeelden (en de lijst is verre van volledig!):
- Solden voor kledij? Hou het duurzaam
- Een duurzaam en zuinig toestel ? Nog eenvoudiger dankzij de nieuwe energielabels
- Samen vechten tegen de voedselverspilling
- Er zit toekomst in plantaardig eten
- De vervuiling door plastic tegengaan
- Duurzaam bouwen en verbouwen
Tools voor een duurzame keuze
Ook onze koopwijzers bevatten criteria zoals het energieverbruik of de milieu-impact. Ons label “Eco & Efficiënt” bekroont doeltreffende detergenten die het minst vervuilen. En we blijven strijden tegen de geplande veroudering via ons meldpunt “Te rap kapot”, waar je zelf toestellen kunt opgeven die het te snel laten afweten. Laten we samen onze goede voornemens hernieuwen die de Belgen uitspreken, en verder onze ecologische voetafdruk verkleinen.
Dat zal meer dan ooit nodig zijn naar aanleiding van het politieke akkoord tussen alle landen van de Europese Unie om de CO2-uitstoot tegen 2030 met minstens 55 % te verminderen ten opzichte van 1990.
Naar ons meldpunt "Te rap kapot"