Dossier

De ecologische voetafdruk van boodschappentassen

25 augustus 2021

We hebben de milieu-impact van verschillende soorten van de meest gebruikte boodschappentassen onderzocht. Plastic, stof, papier ... Hun voetafdruk op de planeet varieert sterk. Een overzicht van de beste leerlingen in de klas en het aantal keer dat je ze moet gebruiken om dezelfde voetafdruk te hebben als de winnaar:  de zak van herbruikbaar en recycleerbaar LDPE.

Waarom een onderzoek?

Je doet inkopen in de supermarkt en je krijgt er verschillende boodschappentassen aangeboden: van plastic (zoals de zakken die aan de kassa van supermarkten worden verkocht), van gerecycleerd bruin papier, van jute en (bio)katoen. Weet jij dan welke zak je het best kiest om je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden (als je enkel rekening houdt met het gebruik)? En zijn er zakken die je het best links laat liggen?

Het antwoord is niet zo vanzelfsprekend als je op het eerste gezicht zou denken. “Zeker geen plastic!”, denk je misschien spontaan. Of “zo natuurlijk mogelijk en bij voorkeur bio, dus de katoenen zak… ”

Een duidelijk antwoord op een complex probleem

Ook wij stelden ons de vraag. En het leek ons wel wat om de vele honderdduizenden consumenten die inkopen doen in een supermarkt en stilstaan bij de milieu-impact van de keuzes die ze dagelijks maken, een relevant en nuttig antwoord te geven.

In de Europese Unie passeerden al heel wat politieke initiatieven en maatregelen de revue om het gebruik van sommige soorten zakken, meer bepaald de plastic zak, aan banden te leggen. Maar op de vraag naar ecologische alternatieven voor de plastic zak voor eenmalig gebruik kwam vooralsnog geen eenduidig antwoord. Zo bleek uit een Spaans onderzoek naar het transport van groenten en fruit op het Iberisch Schiereiland dat herbruikbare plastic kratten – in een directe vergelijking – de voorkeur genieten op die van karton voor eenmalig gebruik (Abejón et al. 2020). Een ander onderzoek concludeerde dat er door het verbod op plastic voor eenmalig gebruik minder plastic afval in zee terechtkomt, maar dat dat wel voor een hogere uitstoot zorgt die op zijn beurt leidt tot aquatische toxiciteit op zee (Herberz et al. 2020).

Er is dus altijd nood aan een meer doorgedreven analyse, met name door rekening te houden met lokale alternatieven voor de verschillende soorten boodschappentassen. Met de hulp van andere Europese consumentenorganisaties hebben we niet minder dan 96 stalen van supermarktzakken verzameld en geanalyseerd. De resultaten van ons onderzoek zijn verbijsterend. Wedden dat je nooit nog op dezelfde manier naar je boodschappentas kijkt?