Antwoord van expert

10 eenvoudige acties om je ecologische voetafdruk te verkleinen en onze planeet te beschermen

24 april 2023
ecologische voetafdruk beperken en het milieu beschermen

Voel jij ook de nood om onze planeet te beschermen? Vraag is welke eenvoudige en concrete acties je op jouw niveau kunt ondernemen... Onze milieuexperte helpt je alvast op weg in de vorm van tien makkelijk uitvoerbare tips.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Carine Deschamps
Expert milieu
Voedselzekerheid en toegang tot drinkbaar water zullen in de toekomst ongetwijfeld onze belangrijkste uitdagingen zijn. Door vandaag concrete maatregelen op ons niveau te nemen, kunnen we allemaal bijdragen tot een duurzamere toekomst voor onze planeet.

De nood was nooit hoger zoals blijkt uit het recentste rapport van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change): de risico's als gevolg van de klimaatopwarming zijn nu veel groter dan eerst voorspeld.

Sinds 1900 zijn de temperaturen aan het aardoppervlak gestegen met 1,1 °C, een fenomeen dat zich snel manifesteert als gevolg van menselijke activiteit en dan vooral de uitstoot van broeikasgassen. Volgens het IPCC worden de klimaatverandering en de gevolgen ervan erger. In 2020 stootte elke Belg gemiddeld 7,23 ton CO2 uit. Om koolstofneutraliteit te bereiken en de klimaatopwarming tot 1,5 °C te beperken, mogen we echter niet meer dan 2 ton CO2 per jaar uitstoten. Hoog tijd dus om in actie te komen.

Welke uitdagingen komen op ons af?

De milieu-uitdagingen waar we voor staan zijn klimaatverandering, verlies van biodiversiteit, lucht- en waterverontreiniging en overconsumptie van natuurlijke hulpbronnen.

De voorbije jaren waren we allemaal getuige van de effecten van de klimaatverandering (hittegolven, extreme neerslag, meer frequente en intense stormen, ...). Onze voedselzekerheid en toegang tot drinkbaar water zullen ongetwijfeld onze grootste uitdagingen zijn in de toekomst. Door vandaag concrete maatregelen op ons niveau te nemen, kan ieder van ons bijdragen aan een duurzamere toekomst voor onze planeet.

Wat kun jij doen?

Ieder van ons kan elke dag bijdragen aan de bescherming van de planeet en zijn eigen ecologische voetafdruk verkleinen door eenvoudige en makkelijke acties. En dat doe je door duurzaam en verantwoord te consumeren. Enkele tips van onze experte Carine Deschamps.

1. Reduceer je CO2-voetafdruk

Denk aan het milieu wanneer je je verplaatst om zo je impact op het klimaat te verkleinen. Gebruik het openbaar vervoer, doe aan carpoolen, autodelen of neem de fiets. Wandelen is ook een heel goede fysieke activiteit om gezond te blijven.

2. Stop met het steunen van 'fast fashion'

Goedkope kleding van bedenkelijke kwaliteit produceren om voortdurend te verkopen heeft heel wat negatieve gevolgen voor het milieu. De mode-industrie alleen al is verantwoordelijk voor 8 tot 10 % van de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide. Koop kwaliteitskleding die je lang draagt of ga voor tweedehandskleding.

3. Plant inheemse bomen of planten

Of het nu in je tuin, op je balkon of in een park is, bomen en vegetatie hebben koolstof nodig om te groeien en slaan op die manier CO2 op.

4. Reduceer je waterverbruik

Wil je water besparen neem je dan kortere douches, herstel waterlekken, gebruik toestellen die weinig water verbruiken en vang regenwater op om je tuin te besproeien.

5. Koop biologische producten

Intensieve landbouw put de bodem uit en vervuilt deze op langere termijn door het gebruik van synthetische meststoffen en pesticiden. Biologische landbouw daarentegen houdt de bodem vruchtbaar, bevordert de biodiversiteit en helpt de waterkwaliteit te behouden. Stuk voor stuk aspecten die vandaag absoluut prioritair zijn.

6. Eet niet te veel vlees

Vleesproductie is een van de belangrijkste oorzaken van ontbossing en uitstoot van broeikasgassen. Niet te veel vlees eten, en dan vooral rood vlees, is dan ook een van de krachtige instrumenten om de planeet te beschermen. Om vlees te produceren, is er veel grond nodig en dat gaat vaak ten koste van natuurgebieden zoals bossen. Wist je dat wie een volledig plantaardig dieet heeft slechts een voetafdruk van 1.200 m² heeft, terwijl diezelfde voetafdruk van een grote vleeseter (170 gram vlees per dag) 5200 m² is. Geef de voorkeur aan peulvruchten om je dagelijkse dosis eiwitten binnen te hebben.

7. Beperk je afval

Hoe minder afval we produceren, hoe beter voor de aarde. Koop in bulk met zakken of andere geschikte verpakkingen, maak je eigen compost, schenk of verkoop wat je niet gebruikt in plaats van het weg te gooien, verspil geen voedsel, verwerk etensrestjes en pas de hoeveelheden aan die je koopt.

8. Organiseer een "waste challenge"

Ga met je vrienden, familie of gemeenschap de uitdaging aan om te zien wie zijn afval het meest kan reduceren in een week of een maand.

9. Bespaar energie

Bespaar energie door de lichten te doven wanneer je een kamer verlaat, gebruik energiezuinige led-lampen, kies voor energiezuinige huishoudapparaten en verlaag je thermostaat naar 19 °C in de winter.

10. Steun milieuorganisaties

Doe een schenking of word vrijwilliger bij lokale of internationale milieuorganisaties die ijveren voor de bescherming van onze planeet.