Last van huisstofmijt in je bed? Zo raak je er vanaf

Wat is de beste manier om huisstofmijt te verwijderen?
In je huis
- Regelmatig stof afnemen (bij voorkeur met een stofzuiger met een HEPA-filter).
- Verwijder tapijten en wandrekken, want dat zijn de favoriete schuilplekken van huisstofmijt.
- Verlucht het huis en zet de verwarming niet te hoog.
In je slaapkamer
- Kies een matras uit latex of polyurethaan in plaats van natuurlijke stoffen zoals wol, katoen of pluimen.
- Geef de voorkeur aan een uitwasbaar hoofdkussen.
- Gebruik altijd een matrasbeschermer en een kussensloop en was die om de twee maanden aan 60 ᵒC (anders worden allergenen niet gedood).
- Verlucht je bed vooraleer je het opmaakt. Hoe warmer en vochtiger je bed, hoe meer huisstofmijt er zich in thuisvoelt.
- Leg af en toe je hoofdkussens, lakens, hoeslakens en donsdekens en – indien mogelijk – je matras buiten in de zon en in de buitenlucht.
- Neem een ruime matrasbeschermer die de matras helemaal omsluit en niet alleen de bovenkant. Er bestaan heel wat verschillende soorten matrassen, verschillende soorten stoffen en verschillen in hardhead. Het ideale model of de ideale keuze voor jou hangt daarom ook af van parameters die voor iedereen kunnen verschillen (je gewicht, je favoriete slaaphouding, de omgevingstemperatuur) en van het algemene comfort dat je wilt. Onze vergelijker matrassen kan je helpen de juiste keuze te maken.
Ga naar onze vergelijker matrassen
En sprays tegen huisstofmijt?
Er zijn ook verstuivers op de markt speciaal om huisstofmijt te verdelgen. Die producten doden wel degelijk het huisstofmijt, maar laten allergenen ongemoeid die door het huisstofmijt werden verwekt. Bovendien hebben die sprays een beperkte houdbaarheid en een oppervlakkig effect. In het algemeen raden we het gebruik van die producten daarom af.
Huisstofmijt op natuurlijke wijze verwijderen?
Er bestaat ook een natuurlijke manier om je van huisstofmijt te ontdoen met hulp van matrassen en kussenslopen die geen huisstofmijt doorlaten. Bijvoorbeeld modellen die zijn gemaakt van PVC of van polyurethaan. In sommige gevallen wordt zelfs een chemisch bestanddeel toegevoegd aan de stof om huisstofmijt volledig te weren. Fabrikanten zijn echter niet wettelijk verplicht om het gebruik van chemische producten op het etiket te vermelden. Het is ook niet doeltreffend om dit als enige oplossing te gebruiken tegen huisstofmijt.