Koopgids

Welk type van matras kiezen?

20 september 2021
Koopgids voor matrassen. Welke matras kiezen? Latex, schuim, veren of schuim met vormgeheugen?

De dikte van de matras is al even belangrijk als het type. Hou in gedachten dat de matras je lichaam ondersteunt wanneer je slaapt. In dit hoofdstuk vertellen we je welke dikte van matras je nodig hebt voor een verkwikkende nachtrust.

Welke dikte van matras?

Hoe dik moet een matras zijn?

De dikte van de matras mag in geen geval kleiner zijn dan 12 cm, ongeacht de hardheid en samenstelling.

Geef indien mogelijk de voorkeur aan een matrasdikte van 16 à 18 cm voor een schuim- of latexmatras, zodat je schouders erin kunnen zakken. Onze tests tonen aan dat er al goede verenmatrassen zijn vanaf een dikte van 20 cm. De dikte moet ook aangepast zijn aan je lichaamsgewicht: hoe zwaarder je bent, hoe dikker de matras moet zijn.

De dikte van een matras zegt echter niet noodzakelijk iets over haar kwaliteit. Daarvoor is een goed inzicht nodig in de verschillende types van matrassen. Hieronder vind je meer info over de matrastypes en de mate waarin ze het lichaam ondersteunen.

 

Lichaamsondersteuning

Een goede matras moet het gewicht van je lichaam correct ondersteunen: ze moet voldoende hard zijn om een efficiënte en comfortabele ondersteuning te bieden, maar moet daarnaast ook de natuurlijke kromming van de wervelkolom respecteren. Men zegt vaak dat een harde matras beter is voor de rug, maar dat is niet altijd waar. Onze testen tonen aan dat de fabrikanten de neiging hebben om hun matrassen als “harder” te labelen dan ze in werkelijkheid zijn. Daarnaast hebben we gezien dat er bij alle types (van zeer zacht tot zeer hard) matrassen te vinden zijn die een goede lichaamsondersteuning bieden en vice versa.
Hoewel persoonlijke voorkeur tot op zekere hoogte kan meespelen, is wat telt dus of de matras een goede lichaamsondersteuning biedt. Dat kan variëren van persoon tot persoon, gezien ook de lichaamsbouw en het gewicht een rol spelen.

Een goede matras volgt de vorm van je lichaam, waarbij het gewicht mooi over het oppervlak wordt verdeeld en de wervelkolom voldoende wordt ondersteund.

Stijfheid_dikte_1

Indien de matras te hard is, zal ze niet volledig de vorm van je lichaam volgen en wordt het gewicht van je lichaam slecht verdeeld over het oppervlak.

Stijfheid_dikte_2

In een zachte matras zakt het lichaam weg en wordt de wervelkolom onvoldoende ondersteund.

Stijfheid_dikte_3

Om na te gaan of een matras voor jou de geschikte ondersteuning biedt, is het zaak ze uit te proberen. Daarbij is het nuttig vergezeld te zijn van een tweede persoon: wanneer je een matras uitprobeert, kan die persoon nagaan of je wervelkolom al dan niet in een rechte lijn ligt.

Community

Woning & energie

Gerelateerde discussies