Koopgids

Welk type van matras kiezen?

20 september 2021
Koopgids voor matrassen. Welke matras kiezen? Latex, schuim, veren of schuim met vormgeheugen?

Een latexmatras of een matras met binnenvering? De keuze van het materiaal van je matras is een belangrijke beslissing bij je aankoop. We vergelijken de verschillende materialen waaruit matrassen kunnen bestaan, zodat je het materiaal kunt kiezen dat het meest geschikt is voor jou.

Welke materiaal kiezen?

Men heeft het over latexmatrassen, matrassen met pocketveren, matrassen met schuimvulling, matrassen met vormgeheugen enz. Maar wat zijn nu precies de verschillen? En wat kies je het best? We overlopen hier de verschillende materialen waaruit matrassen kunnen bestaan.

Welk materiaal kiezen voor je matras?

De drie belangrijkste materialen die in matrassen worden gebruikt, zijn veren, latex en schuim. Ontdek hier de voor- en nadelen van elk van die materialen.

Verenmatrassen

Veren

Matrassen met binnenvering zijn echte klassiekers. Ze zijn tegelijk elastisch en stevig.
De veren maken een goede verluchting mogelijk. Deze matrassen zijn dus bijzonder geschikt voor mensen die veel zweten of in een gebied met hoge zomertemperaturen wonen. Langs beide zijden van de kern met veren bevinden zich één of meerdere schuimlagen.
Matrassen met veren in pockets zijn veruit het populairst. Toch bestaan er nog andere types.

Matrassen met Bonnell-veren

Bonnell-veren zijn biconisch: ze hebben de vorm van twee boven elkaar geplaatste kegels, zoals een zandloper. Vergeleken met de vroegere cilindervormige veren biedt dit het voordeel dat de veren stabiel op en neer kunnen bewegen, zonder zijwaartse beweging. Bonnell veren behoren nu tot het eenvoudigere en goedkopere segment. Ze dempen minder goed trillingen dan pocketveren-, latex- of schuimmatrassen.

Matrassen met LFK-veren

Matrassen met LFK-veren (afkorting van het Duits "Leicht Federn Kern") zijn vergelijkbaar met matrassen met Bonnell-veren. LFK-veren zijn evenwel kleiner en verschillend van vorm (met open uiteinden). Het aantal veren per m² is groter.

Matrassen met enkeldradige veer

Er zijn ook matrassen met enkeldradige binnenveer, de zogenaamde eindeloze of continuveer. In plaats van afzonderlijke veren wordt er slechts 1 lange draad gebruikt, waarmee dan een volledige verende structuur wordt gedraaid. Het idee is dat de druk zo niet terechtkomt op slechts enkele veren, maar verdeeld wordt over de hele matras.

Matrassen met pocketveren

In matrassen met pocketveren zit elke veer in een zakje van textiel (“pocket”). Die zakjes met veren worden in rijen aangebracht en dan onderling losjes verbonden. Dit verhindert dat de veren langs elkaar schuren en na verloop van tijd zouden kunnen gaan piepen. Door gebruik van veren met een verschillende hardheid kan bij dit type matrassen ook gezorgd worden voor ondersteuning met verschillende ergonomische zones.

Latexmatrassen

Latex

Latex is oorspronkelijk een natuurlijke emulsie afkomstig van de rubberboom. Er bestaat ook synthetische latex, die is goedkoper dan natuurlijke latex. Natuurlijke latex bevat doorgaans 85% werkelijk natuurlijke latex. Synthetische latex bevat dikwijls ook een bepaald percentage natuurlijke latex.
Hoeveel latex zit er nu in een matras met latex als hoofdbestanddeel? Dat is niet altijd duidelijk. De verschillende benamingen duiden op de volgende samenstellingen:

  • Latexmatras: de matras bestaat voor minstens 60% van de hoogte uit latex. Vermelding van de andere bestanddelen van de matras is verplicht.
  • Matras met latex: latex vertegenwoordigt minder dan 60% van de dikte van de matras of een dikte van minder dan 10 cm. De andere bestanddelen moeten worden aangegeven.
  • Contactoppervlak van latex: de matras bestaat uit verschillende materialen, enkel de buitenbekleding is van latex.

Latexmatrassen zijn veelal hard, maar ze zijn toch voldoende soepel om zich aan te passen aan de vorm van het lichaam. Ze verdelen het gewicht zo op een egale manier. Deze modellen zijn geschikt voor mensen die veel bewegen in hun slaap. Matrassen op basis van latex absorberen de bewegingen van het lichaam wat volgens producenten zou bijdragen tot een ononderbroken en deugddoende slaap.

Schuimmatrassen

Polyurethaan

Schuimmatrassen kunnen verschillen in densiteit, stevigheid, elasticiteit en doorlaatbaarheid. Hun prestaties zijn vergelijkbaar met latexmatrassen, maar ze zijn meestal lichter, en dus gemakkelijker om te transporteren en te hanteren.

Er zijn drie duidelijk onderscheiden categorieën van schuimmatrassen:

  • Matrassen in polyetherschuim zijn opgebouwd uit schuim met een gesloten celstructuur. Het is het goedkoopste type van matras, vaak gebruikt als instapmodel of als reservematras. Ze zijn niet aangewezen voor een intensief, langdurig gebruik.
  • Matrassen in polyurethaanschuim, ook koudschuim genoemd, bevatten schuim met een open celstructuur. Dat biedt tal van voordelen: een hogere densiteit, meer ondersteuning en een langere levensduur dan matrassen met polyetherschuim. Ze voeren vocht echter niet goed af.
  • Matrassen met vormgeheugen vormen het topgamma onder de schuimmatrassen. In het matrasschuim zitten de nieuwste innovaties verwerkt. Zoals de term aangeeft, "onthoudt" de matras de lichaamsvorm van de slaper, die idealiter altijd in dezelfde slaaphouding moet liggen. Met één belangrijk nadeel moet je wel rekening houden: de gevoeligheid voor de omgevingstemperatuur. In koude omstandigheden is de matras harder, als ze door de lichaamstemperatuur wordt verwarmd, wordt ze zachter. Als je het 's nachts warm krijgt en begint te zweten, slaat de matras de warmte op en kan ze klam gaan aanvoelen. Matrassen met traagschuim worden beschouwd als orthopedische matrassen.
Community

Woning & energie

Gerelateerde discussies