Koopgids

Welk type van matras kiezen?

20 september 2021
Koopgids voor matrassen. Welke matras kiezen? Latex, schuim, veren of schuim met vormgeheugen?

Orthopedische matrassen, futons, waterbedden en andere speciale matrassen: wat maakt ze bijzonder? In welke gevallen zijn ze aanbevolen? Toelichting en advies.

Speciale matrassen

Naast latex-, schuim- en verenmatrassen zijn er nog tal van speciale types van matrassen, zoals orthopedische matrassen, mijtwerende matrassen, futons, wollen matrassen, watermatrassen enz. Een overzicht van hun eigenschappen en nut.

Orthopedische matrassen

Orthopedische matrassen, ook wel medische matrassen of matrassen met vormgeheugen genoemd, kunnen latex, schuim of pocketveren bevatten. In de meeste gevallen bevatten ze zelfs een combinatie van al die materialen. Ze zijn aangewezen voor personen die gedurende langere periodes bedlegerig zijn. Orthopedische matrassen met vormgeheugen zijn ook aangeraden voor mensen met rugproblemen. Het is een ergonomisch type van matras dat zich zet naar de lichaamsvorm. Orthopedische matrassen zijn duur en bieden geen voordeel voor gezonde mensen. In tegendeel zelfs, ze belemmeren de bewegingsvrijheid tijdens de slaap.

Huisstofmijtwerende matrassen

De tijk van anti-allergie of huistofmijtwerende matrassen is samengesteld uit specifieke stoffen. Aan mensen met huismijtallergie kunnen ze meer slaapcomfort bieden door een vrijere ademhaling mogelijk te maken.

Andullatiematrassen

Andullatiematrassen worden ingezet voor niet-medische behandelingen om het algemene welzijn te bevorderen. Het is nog niet bewezen dat ze geneeskrachtig zijn, maar ze lijken wel verlichting te bieden bij een aantal chronische klachten. Andullatiematrassen sturen mechanische trillingen en infraroodstralen door het lichaam, een vrij recente technologie die zich situeert in de sfeer van de "biofysische" therapieën.

Matrassen tegen doorligwonden

Speciale matrassen tegen decubitus of doorligwonden zijn medische matrassen voor bedlegerige personen met zeer beperkte mobiliteit. Dit type van matras biedt het voordeel van een betere verdeling van het lichaamsgewicht, zodat drukpunten worden vermeden. Dat is vooral nodig wanneer druk op eenzelfde zone van het lichaam kan leiden tot doorligwonden.

Futons

Deze Japans geïnspireerde matrassen zijn geschikt voor wie graag hard ligt. Dat komt doordat deze matrassen dun zijn. Ze bestaan uit lagen katoen die mettertijd harder en dunner worden. Katoen is warmteregulerend, wat erg comfortabel aanvoelt. Een futon vereist specifiek onderhoud en moet vaker vervangen worden dan een traditionele matras. Hij is wel van alle speciale matrassen het gemakkelijkst en handigst om te verplaatsen en op te bergen.

Wollen matrassen

Wollen matrassen zijn zwaar, moeilijk te hanteren en niet geschikt voor wie allergisch is. Ze vereisen ook bijzonder omslachtig onderhoud. Belangrijke pluspunten zijn hun stevigheid en zachtheid. Ze zorgen ook voor een goede temperatuur- en vochtregulatie.

Waterbedden

Waterbedden of watermatrassen passen zich perfect aan de lichaamsvormen aan. Daardoor zijn er geen storende drukpunten en lig je 's nachts minder te woelen. Kortom, ze zijn comfortabel. Nadeel is dat ze erg zwaar zijn. Als het een tweepersoonsmatras is, veroorzaakt de minste beweging van je partner deining die goed voelbaar is. Ook ventileert het synthetische materiaal van de matras niet goed, waardoor ze sterk af te raden is voor kinderen. Een watermatras is ook niet aan te raden als je huisdieren hebt die er met hun klauwen in kunnen haken.

Community

Woning & energie

Gerelateerde discussies