Koopgids

Koopgids matras

06 november 2017
matras

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze aankoopgids vind je meer uitleg en advies.

Kies je matras

Er bestaan heel wat types matrassen. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen en hebben een verschillende hardheid. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Je moet de jouwe dus kiezen in functie van verschillende parameters (gewicht, favoriete slaaphouding, omgevingstemperatuur) en het comfort dat hij je biedt.

Onze aankoopgids helpt je bij deze keuze, maar neem ook zeker de tijd om je toekomstige matras uit te proberen. Vergeet niet dat je gedurende minstens een tiental jaar elke nacht op je matras zult slapen.
Door gewoon enkele ogenblikken te gaan zitten of liggen, kun je je geen precies beeld vormen van het slaapcomfort dat je zult krijgen. Ga dus rustig liggen. Probeer je  verschillende slaaphoudingen uit. Neem ook andere posities aan: op je buik, op je rug, op je zijde.

De perfecte matras bestaat niet. Je moet er dus één vinden die het best aansluit bij je smaak en je lichaamsbouw. Neem een tweede persoon mee die kan nagaan of je  werverkolom mooi verticaal is in zijlig. Indien je op zoek bent naar een matras voor jou en je partner, ga samen naar de winkel en zoek tot je een oplossing vindt die voor beiden past.

Lichaamsondersteuning

Een goede matras moet het gewicht van uw lichaam correct ondersteunen: hij moet voldoende hard zijn om een efficiënte en comfortabele ondersteuning te bieden, maar moet daarnaast ook de natuurlijke kromming van de wervelkolom respecteren. Men zegt vaak dat een harde matras beter is voor de rug maar dat is niet altijd waar. Onze testen tonen aan dat de fabrikanten de neiging hebben om hun matrassen als “harder” te labelen dan ze in werkelijkheid zijn. Daarnaast hebben we gezien dat er bij alle types (van zeer zacht tot zeer hard) matrassen te vinden zijn die een goede lichaamsondersteuning bieden en omgekeerd.

Hoewel persoonlijke voorkeur tot op zekere hoogte kan meespelen, is wat telt dus of de matras een goede lichaamsondersteuning biedt. Dat kan variëren van persoon tot persoon, gezien ook de lichaamsbouw en het gewicht een rol spelen.

Stijfheid_dikte_1

Een goede matras volgt de vorm van uw lichaam, waarbij het gewicht mooi over het oppervlak wordt verdeeld en de wervelkolom voldoende wordt ondersteund.

Stijfheid_dikte_2

Indien de matras te hard is, zal hij niet volledig de vorm van je lichaam volgen en wordt het gewicht van je lichaam slecht verdeeld over het oppervlak.

Stijfheid_dikte_3


In een zachte matras zakt het lichaam weg en wordt de wervelkolom onvoldoende ondersteund.

Om na te gaan of een matras voor je de geschikte ondersteuning biedt, is het zaak deze uit te proberen. Daarbij is het nuttig vergezeld te zijn van een tweede persoon: als je een matras uitprobeert kan die persoon nagaan of je wervelkolom al dan niet in een rechte lijn ligt.

Wat de dikte van de matras betreft, deze mag in geen geval kleiner zijn dan 12 cm, ongeacht de hardheid en samenstelling.

Een- of tweepersoonsmatras

Maar wat als twee mensen met een verschillende lichaamsbouw hetzelfde bed delen? In de plaats van voor één matras te kiezen die een compromis vormt tussen hun vereisten, kunnen ze kiezen voor twee enkele matrassen met een verschillende opbouw. Zo kan iedereen genieten van een gepaste ondersteuning.

Daarnaast varieert ook de mate waarin bewegingen van de ene persoon voelbaar zijn voor de andere. Onze test van "puntelasticiteit" toont aan dat er verschillende matrassen zijn, waarbij de invloed van de ene persoon op de andere erg beperkt blijft. Ook hier is het zaak van goed uit te proberen: ga samen naar de winkel, ga op de matras liggen en probeer uit in hoeverre de matras bewegingen dempt.

De verschillende materialen

Veren

Een echte klassieker. De kern van de matras bestaat uit veren die zorgen voor elasticiteit en stevigheid. De veren maken een goede verluchting mogelijk. Deze matrassen zijn dus bijzonder geschikt voor mensen die veel zweten of in een gebied met hoge zomertemperaturen wonen. Langs beide zijden van de kern met veren bevinden zich doorgaans (een of ) meerdere schuimlagen.

Bonnell-veren zijn biconisch (twee kegels). Ten opzichte van de vroegere cilindervormige veren biedt dit het voordeel dat de veren stabiel op en neer kunnen bewegen, zonder zijwaartse beweging. Bonnell veren behoren nu tot het eenvoudigere en goedkopere segment. Ze dempen minder goed trillingen dan pocket springs, latex- of schuimmatrassen.

Matrassen met zogeheten LFK-veren of springveren zijn vergelijkbaar met Bonnell-veren, maar de veren zijn kleiner, de vorm van de veer is verschillend (met open uiteinden) en het aantal veren per m² is groter.

Verder zijn er ook matrassen met enkeldradige binnenveren, de zogenaamde “endless spring”. In plaats van afzonderlijke veren wordt er slechts 1 lange draad gebruikt, waarmee dan een volledige verende structuur wordt gedraaid. Het idee is dat de druk zo niet terechtkomt op slechts enkele veren, maar verdeeld wordt over de hele matras.

In een matras met een kern met pocketveren zit elke veer in een zakje van textiel (“pocket”). Die zakjes met veren worden in rijen aangebracht en dan onderling losjes verbonden. Dit verhindert dat de veren langs elkaar schuren en na verloop van tijd zouden kunnen gaan piepen. Door gebruik van veren met een verschillende hardheid kan bij dit type matrassen ook gezorgd worden voor ondersteuning met verschillende ergonomische zones.

Latex

Latex Latex is oorspronkelijk een natuurlijke emulsie afkomstig van de rubberboom. Er bestaat ook synthetische latex, die is goedkoper dan natuurlijke latex. Natuurlijke latex bevat doorgaans 85% werkelijk natuurlijke latex, en synthetische latex bevat dikwijls ook een bepaald percentage natuurlijke latex.

Hoeveel latex zit in een matras met latex als hoofdbestanddeel, is ook niet meteen duidelijk. Volgende samenstelling hoort bij de verschillende benamingen:

  • Matras 100% latex: bestaat uitsluitend uit latex en is minstens 10 cm dik. 
  • Matras van latex: de matras bestaat voor minstens 60% van de hoogte uit latex. De vermelding van de andere bestanddelen van de matras is verplicht. 
  • Matras met latex: latex vertegenwoordigt minder dan 60% van de dikte van de matras of een dikte van minder dan 10 cm. De andere bestanddelen moeten worden aangegeven. 
  • Contactoppervlak van latex: de matras bestaat uit verschillende materialen, enkel de buitenbekleding is van latex. 

Latexmatrassen zijn veeleer hard, maar ze zijn toch voldoende soepel om zich aan te passen aan de vorm van het lichaam. Ze verdelen het gewicht zo op een egale manier. Deze modellen zijn geschikt voor mensen die veel bewegen in hun slaap. Matrassen op basis van latex absorberen de bewegingen van het lichaam wat volgens producenten zou bijdragen tot een ononderbroken en deugddoende slaap.

Wie last heeft van ademhalingsallergieën en astma kiest het best voor een matras van latex of schuimrubber. Wie allergisch is voor latex vermijdt liever dit type matras. Meestal zijn deze matrassen duurder. Ze zijn ook zwaarder en moeilijker te hanteren.

Polyurethaan ("schuimrubber")

Polyurethaan Matrassen in polyurethaan (schuimrubber) kunnen verschillen in densiteit, stevigheid, elasticiteit en doorlaatbaarheid. Hun prestaties zijn vergelijkbaar met latexmatrassen, maar ze zijn meestal lichter, en dus gemakkelijker om te transporteren en te hanteren.

Speciale matrassen
  • Orthopedische matrassen ("medische", "met vormgeheugen") zijn aangewezen voor personen die gedurende langere periodes bedlegerig zijn. Ze zijn duur en bieden geen voordeel voor mensen in goede gezondheid. In tegendeel zelfs, want ze belemmeren de beweging tijdens de slaap.
  • Waterbedden zijn zwaar en vereisen veel onderhoud. Ze zijn bovendien weinig comfortabel. Zeker voor mensen die ’s nachts veel draaien of op hun buik slapen: zij dreigen te verzinken in de matras. Het enige positieve aspect: het lichaam hecht goed aan de matras.
  • Futons, Japans geïnspireerde matrassen, zijn geschikt voor wie graag hard ligt. Dat komt doordat deze matrassen dun zijn. Ze bestaan uit lagen katoen die mettertijd harder en dunner worden. Ze vereisen specifiek onderhoud en moeten vaker vervangen worden dan traditionele modellen.
  • Wollen matrassen zijn zwaar, moeilijk te hanteren en niet geschikt voor wie allergisch is. Ze vereisen ook bijzonder omslachtig onderhoud.
Community

Woning & energie

Gerelateerde discussies