Koopgids

Welk type van matras kiezen?

20 september 2021
Koopgids voor matrassen. Welke matras kiezen? Latex, schuim, veren of schuim met vormgeheugen?

Een goede matras doet wonderen voor je slaap.  En goed slapen verhoogt je levenskwaliteit. Welke matras moet je kopen om elke dag goed uitgeslapen uit bed te komen? Met behulp van ons overzicht van de verschillende types van matrassen maak je de juiste keuze.

Een matras kiezen

Van latexmatrassen tot orthopedische matrassen over klassieke schuimmatrassen ... Er bestaan heel veel soorten matrassen. Het is zaak er de meest geschikte voor jou uit te pikken. In deze koopgids helpen we je de juiste matras te vinden.

Wat is de beste matras?

Er bestaan heel wat types matrassen. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen en hebben een verschillende hardheid. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Je moet de jouwe dus kiezen in functie van verschillende parameters (gewicht, favoriete slaaphouding, omgevingstemperatuur) en het comfort dat ze je biedt. Wat een goed matras is, is bijgevolg een subjectieve kwestie, dé perfecte matras bestaat niet.Je moet er dus een vinden die het best aansluit bij jouw smaak en lichaamsbouw. Hou er rekening mee dat een goede matras een levensduur van ongeveer 10 jaar heeft ...

Naar onze koopwijzer matrassen

Verschillende types van matrassen

We helpen je bij het kiezen van het meest geschikte type van matras. Je vindt hier uitleg over diverse soorten van matrassen: latexmatrassen, verenmatrassen, schuimmatrassen, waterbedden, orthopedische en andere speciale matrassen.

Latexmatras

Je hebt matrassen met natuurlijke en met synthetische latex. Latexmatrassen zijn veeleer hard, maar ze zijn toch voldoende soepel om zich aan te passen aan de vorm van het lichaam. Lees meer in het hoofdstuk Welk materiaal kiezen.

Verenmatras

Matrassen met veren, al dan niet in pockets, zijn een echte klassieker. Dit type van matras wordt gekenmerkt door een grote elasticiteit en stevigheid. Lees meer in het hoofdstuk Welk materiaal kiezen.

Schuimmatras

Matrassen in polyurethaanschuim zijn licht, en dus gemakkelijker om te transporteren dan andere types van matrassen. Lees meer over de voordelen die ze bieden in het hoofdstuk Welk materiaal kiezen.

Waterbed

Waterbedden vormen een apart geval in de categorie speciale matrassen. . Lees meer over de voordelen die ze bieden in het hoofdstuk Speciale matrassen.

Orthopedische matras

De medische matras, of het nu om een anti-huisstofmijt of orthopedische model gaat, is een bijzonder type van matras. Kijk op de pagina over Speciale matrassen voor meer informatie over medische matrassen.

Luchtmatras

Een luchtmatras kan dienst doen als extra matras, maar is heel wat minder comfortabel dan andere types matrassen. Ze is niet bedoeld voor dagelijks gebruik, omdat ze de kwaliteit van je slaap kan verminderen.

 

Een matras kopen? Altijd uitproberen in de winkel!

Neem de tijd om je toekomstige matras uit te proberen. Vergeet niet dat je er gedurende minstens een tiental jaar op zult slapen. Door enkele ogenblikken te gaan zitten en op de matras te drukken, kun je geen precies idee hebben over het daadwerkelijke comfort van de matras. Durf dus: leg je even neer. En probeer alle verschillende houdingen uit die je aanneemt bij het slapen. Probeer ook andere slaaphoudingen: op je buik, op je rug, op je zij ...

Neem zo mogelijk iemand mee naar de winkel. Die tweede persoon kan kan nagaan of je werverkolom in rechte lijn ligt wanneer je op je zij op de matras ligt.
Zoek je een matras voor jou en je partner, ga dan samen naar de winkel en zoek tot je een oplossing vindt die voor jullie beiden past.

Start je zoektocht in onze koopwijzer matrassen