Matrassen

Hoe kies je een matras?

Van latexmatrassen tot orthopedische matrassen over klassieke schuimmatrassen ... Er bestaan heel veel soorten matrassen. Het is zaak er de meest geschikte voor jou uit te pikken. In deze koopgids helpen we je de juiste matras te vinden.

Stap-voor-stap gids

Wat is de beste matras?

Er bestaan heel wat types matrassen. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen en hebben een verschillende hardheid. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Je moet de jouwe dus kiezen in functie van verschillende parameters (gewicht, favoriete slaaphouding, omgevingstemperatuur) en het comfort dat ze je biedt. Wat een goed matras is, is bijgevolg een subjectieve kwestie, dé perfecte matras bestaat niet.Je moet er dus een vinden die het best aansluit bij jouw smaak en lichaamsbouw. Hou er rekening mee dat een goede matras een levensduur van ongeveer 10 jaar heeft ...

Altijd uitproberen in de winkel

Neem de tijd om je toekomstige matras uit te proberen. Vergeet niet dat je er gedurende minstens een tiental jaar op zult slapen. Door enkele ogenblikken te gaan zitten en op de matras te drukken, kun je geen precies idee hebben over het daadwerkelijke comfort van de matras. Durf dus: leg je even neer. En probeer alle verschillende houdingen uit die je aanneemt bij het slapen. Probeer ook andere slaaphoudingen: op je buik, op je rug, op je zij ...

Neem zo mogelijk iemand mee naar de winkel. Die tweede persoon kan kan nagaan of je werverkolom in rechte lijn ligt wanneer je op je zij op de matras ligt.
Zoek je een matras voor jou en je partner, ga dan samen naar de winkel en zoek tot je een oplossing vindt die voor jullie beiden past.

Terug naar boven

Welk type van matras?

We helpen je bij het kiezen van het meest geschikte type van matras. Je vindt hier uitleg over diverse soorten van matrassen: latexmatrassen, verenmatrassen, schuimmatrassen, waterbedden, orthopedische en andere speciale matrassen.

 • Latexmatras: je hebt matrassen met natuurlijke en met synthetische latex. Latexmatrassen zijn veeleer hard, maar ze zijn toch voldoende soepel om zich aan te passen aan de vorm van het lichaam.
 • Verenmatras: matrassen met veren, al dan niet in pockets, zijn een echte klassieker. Dit type van matras wordt gekenmerkt door een grote elasticiteit en stevigheid.
 • Schuimmatras: matrassen in polyurethaanschuim zijn licht, en dus gemakkelijker om te transporteren dan andere types van matrassen.
 • Waterbed: waterbedden vormen een apart geval in de categorie speciale matrassen.
 • Orthopedische matras: de medische matras, of het nu om een anti-huisstofmijt of orthopedische model gaat, is een bijzonder type van matras.
 • Luchtmatras: een luchtmatras kan dienst doen als extra matras, maar is heel wat minder comfortabel dan andere types matrassen. Ze is niet bedoeld voor dagelijks gebruik, omdat ze de kwaliteit van je slaap kan verminderen.
Terug naar boven

Welke dikte van matras?

De dikte van de matras mag in geen geval kleiner zijn dan 12 cm, ongeacht de hardheid en samenstelling. Geef indien mogelijk de voorkeur aan een matrasdikte van 16 à 18 cm voor een schuim- of latexmatras, zodat je schouders erin kunnen zakken. Onze tests tonen aan dat er al goede verenmatrassen zijn vanaf een dikte van 20 cm. De dikte moet ook aangepast zijn aan je lichaamsgewicht: hoe zwaarder je bent, hoe dikker de matras moet zijn.

De dikte van een matras zegt echter niet noodzakelijk iets over haar kwaliteit. Daarvoor is een goed inzicht nodig in de verschillende types van matrassen. Hieronder vind je meer info over de matrastypes en de mate waarin ze het lichaam ondersteunen.

Lichaamsondersteuning

Een goede matras moet het gewicht van je lichaam correct ondersteunen: ze moet voldoende hard zijn om een efficiënte en comfortabele ondersteuning te bieden, maar moet daarnaast ook de natuurlijke kromming van de wervelkolom respecteren. Men zegt vaak dat een harde matras beter is voor de rug, maar dat is niet altijd waar. Onze testen tonen aan dat de fabrikanten de neiging hebben om hun matrassen als “harder” te labelen dan ze in werkelijkheid zijn. Daarnaast hebben we gezien dat er bij alle types (van zeer zacht tot zeer hard) matrassen te vinden zijn die een goede lichaamsondersteuning bieden en vice versa.

Hoewel persoonlijke voorkeur tot op zekere hoogte kan meespelen, is wat telt dus of de matras een goede lichaamsondersteuning biedt. Dat kan variëren van persoon tot persoon, gezien ook de lichaamsbouw en het gewicht een rol spelen.

Een goede matras volgt de vorm van je lichaam, waarbij het gewicht mooi over het oppervlak wordt verdeeld en de wervelkolom voldoende wordt ondersteund.

Stijfheid_dikte_1

Indien de matras te hard is, zal ze niet volledig de vorm van je lichaam volgen en wordt het gewicht van je lichaam slecht verdeeld over het oppervlak.

Stijfheid_dikte_2

In een zachte matras zakt het lichaam weg en wordt de wervelkolom onvoldoende ondersteund.

Stijfheid_dikte_3


Om na te gaan of een matras voor jou de geschikte ondersteuning biedt, is het zaak ze uit te proberen. Daarbij is het nuttig vergezeld te zijn van een tweede persoon: wanneer je een matras uitprobeert, kan die persoon nagaan of je wervelkolom al dan niet in een rechte lijn ligt.

Terug naar boven

Een- of tweepersoonsmatras?

Wat als jij en je bedpartner een verschillende lichaamsbouw hebben? In plaats van voor één matras te kiezen die een compromis vormt tussen jullie beider vereisten, kun je kiezen voor twee enkele matrassen op eenzelfde bedbodem. Zo kun je allebei genieten van een gepaste ondersteuning.
Daarnaast varieert ook de mate waarin bewegingen van de ene persoon voelbaar zijn voor de andere. Onze test van "puntelasticiteit" toont aan dat er verschillende matrassen zijn waarbij de invloed van de ene persoon op de andere erg beperkt blijft. Ook hier is het zaak van goed uit te proberen: ga samen naar de winkel, ga op de matras liggen en probeer uit in hoeverre de matras bewegingen dempt.

Eenpersoonsmatrassen

Voordelen

 • Betere slaapkwaliteit dankzij een individueel aangepaste matras
 • Ideaal voor individueel instelbare bedbodems
 • Gemakkelijker te transporteren

Nadelen

 • Gleuf tussen de twee matrassen
 • Hogere totaalprijs

Tweepersoonsmatrassen

Voordelen

 • Gevoel meer plaats te hebben om te liggen
 • Geen gleuf in het midden
 • Doorgaans goedkopere oplossing

Nadelen

 • Meer kans dat je de bewegingen van je partner 's nachts voelt
 • Minder geschikt voor afzonderlijk instelbare bedbodems
 • Moeilijker te transporteren
Terug naar boven

Welke materiaal kiezen?

De drie belangrijkste materialen die in matrassen worden gebruikt, zijn veren, latex en schuim. Ontdek hier de voor- en nadelen van elk van die materialen.

Verenmatrassen

Veren

Matrassen met binnenvering zijn echte klassiekers. Ze zijn tegelijk elastisch en stevig.
De veren maken een goede verluchting mogelijk. Deze matrassen zijn dus bijzonder geschikt voor mensen die veel zweten of in een gebied met hoge zomertemperaturen wonen. Langs beide zijden van de kern met veren bevinden zich één of meerdere schuimlagen.
Matrassen met veren in pockets zijn veruit het populairst. Toch bestaan er nog andere types.

 • Bonnell-veren:deze zijn biconisch: ze hebben de vorm van twee boven elkaar geplaatste kegels, zoals een zandloper. Vergeleken met de vroegere cilindervormige veren biedt dit het voordeel dat de veren stabiel op en neer kunnen bewegen, zonder zijwaartse beweging. Bonnell veren behoren nu tot het eenvoudigere en goedkopere segment. Ze dempen minder goed trillingen dan pocketveren-, latex- of schuimmatrassen.
 • LFK-veren: deze veren (afkorting van het Duits "Leicht Federn Kern") zijn vergelijkbaar met matrassen met Bonnell-veren. LFK-veren zijn evenwel kleiner en verschillend van vorm (met open uiteinden). Het aantal veren per m² is groter.
 • Enkeldradige veer: in plaats van afzonderlijke veren wordt er slechts 1 lange draad, de zogenaamde eindeloze of continuveer gebruikt waarmee dan een volledige verende structuur wordt gedraaid. Het idee is dat de druk zo niet terechtkomt op slechts enkele veren, maar verdeeld wordt over de hele matras.
 • Pocketveren:elke veer in een zakje van textiel (“pocket”). Die zakjes met veren worden in rijen aangebracht en dan onderling losjes verbonden. Dit verhindert dat de veren langs elkaar schuren en na verloop van tijd zouden kunnen gaan piepen. Door gebruik van veren met een verschillende hardheid kan bij dit type matrassen ook gezorgd worden voor ondersteuning met verschillende ergonomische zones.

Latexmatrassen

Latex

Latex is oorspronkelijk een natuurlijke emulsie afkomstig van de rubberboom. Er bestaat ook synthetische latex, die is goedkoper dan natuurlijke latex. Natuurlijke latex bevat doorgaans 85% werkelijk natuurlijke latex. Synthetische latex bevat dikwijls ook een bepaald percentage natuurlijke latex.
Hoeveel latex zit er nu in een matras met latex als hoofdbestanddeel? Dat is niet altijd duidelijk. De verschillende benamingen duiden op de volgende samenstellingen:

 • Latexmatras: de matras bestaat voor minstens 60% van de hoogte uit latex. Vermelding van de andere bestanddelen van de matras is verplicht.
 • Matras met latex: latex vertegenwoordigt minder dan 60% van de dikte van de matras of een dikte van minder dan 10 cm. De andere bestanddelen moeten worden aangegeven.
 • Contactoppervlak van latex: de matras bestaat uit verschillende materialen, enkel de buitenbekleding is van latex.

Latexmatrassen zijn veelal hard, maar ze zijn toch voldoende soepel om zich aan te passen aan de vorm van het lichaam. Ze verdelen het gewicht zo op een egale manier. Deze modellen zijn geschikt voor mensen die veel bewegen in hun slaap. Matrassen op basis van latex absorberen de bewegingen van het lichaam wat volgens producenten zou bijdragen tot een ononderbroken en deugddoende slaap.

Schuimmatrassen

Polyurethaan

Schuimmatrassen kunnen verschillen in densiteit, stevigheid, elasticiteit en doorlaatbaarheid. Hun prestaties zijn vergelijkbaar met latexmatrassen, maar ze zijn meestal lichter, en dus gemakkelijker om te transporteren en te hanteren.

Er zijn drie duidelijk onderscheiden categorieën van schuimmatrassen:

 • Matrassen in polyetherschuim zijn opgebouwd uit schuim met een gesloten celstructuur. Het is het goedkoopste type van matras, vaak gebruikt als instapmodel of als reservematras. Ze zijn niet aangewezen voor een intensief, langdurig gebruik.
 • Matrassen in polyurethaanschuim, ook koudschuim genoemd, bevatten schuim met een open celstructuur. Dat biedt tal van voordelen: een hogere densiteit, meer ondersteuning en een langere levensduur dan matrassen met polyetherschuim. Ze voeren vocht echter niet goed af.
 • Matrassen met vormgeheugen vormen het topgamma onder de schuimmatrassen. In het matrasschuim zitten de nieuwste innovaties verwerkt. Zoals de term aangeeft, "onthoudt" de matras de lichaamsvorm van de slaper, die idealiter altijd in dezelfde slaaphouding moet liggen. Met één belangrijk nadeel moet je wel rekening houden: de gevoeligheid voor de omgevingstemperatuur. In koude omstandigheden is de matras harder, als ze door de lichaamstemperatuur wordt verwarmd, wordt ze zachter. Als je het 's nachts warm krijgt en begint te zweten, slaat de matras de warmte op en kan ze klam gaan aanvoelen. Matrassen met traagschuim worden beschouwd als orthopedische matrassen.
Terug naar boven

Speciale matrassen

Naast latex-, schuim- en verenmatrassen zijn er nog tal van speciale types van matrassen, zoals orthopedische matrassen, mijtwerende matrassen, futons, wollen matrassen, watermatrassen enz. Een overzicht van hun eigenschappen en nut.

Orthopedische matrassen

Orthopedische matrassen, ook wel medische matrassen of matrassen met vormgeheugen genoemd, kunnen latex, schuim of pocketveren bevatten. In de meeste gevallen bevatten ze zelfs een combinatie van al die materialen. Ze zijn aangewezen voor personen die gedurende langere periodes bedlegerig zijn. Orthopedische matrassen met vormgeheugen zijn ook aangeraden voor mensen met rugproblemen. Het is een ergonomisch type van matras dat zich zet naar de lichaamsvorm. Orthopedische matrassen zijn duur en bieden geen voordeel voor gezonde mensen. In tegendeel zelfs, ze belemmeren de bewegingsvrijheid tijdens de slaap.

Huisstofmijtwerende matrassen

De tijk van anti-allergie of huistofmijtwerende matrassen is samengesteld uit specifieke stoffen. Aan mensen met huismijtallergie kunnen ze meer slaapcomfort bieden door een vrijere ademhaling mogelijk te maken.

Andullatiematrassen

Andullatiematrassen worden ingezet voor niet-medische behandelingen om het algemene welzijn te bevorderen. Het is nog niet bewezen dat ze geneeskrachtig zijn, maar ze lijken wel verlichting te bieden bij een aantal chronische klachten. Andullatiematrassen sturen mechanische trillingen en infraroodstralen door het lichaam, een vrij recente technologie die zich situeert in de sfeer van de "biofysische" therapieën.

Matrassen tegen doorligwonden

Speciale matrassen tegen decubitus of doorligwonden zijn medische matrassen voor bedlegerige personen met zeer beperkte mobiliteit. Dit type van matras biedt het voordeel van een betere verdeling van het lichaamsgewicht, zodat drukpunten worden vermeden. Dat is vooral nodig wanneer druk op eenzelfde zone van het lichaam kan leiden tot doorligwonden.

Futons

Deze Japans geïnspireerde matrassen zijn geschikt voor wie graag hard ligt. Dat komt doordat deze matrassen dun zijn. Ze bestaan uit lagen katoen die mettertijd harder en dunner worden. Katoen is warmteregulerend, wat erg comfortabel aanvoelt. Een futon vereist specifiek onderhoud en moet vaker vervangen worden dan een traditionele matras. Hij is wel van alle speciale matrassen het gemakkelijkst en handigst om te verplaatsen en op te bergen.

Wollen matrassen

Wollen matrassen zijn zwaar, moeilijk te hanteren en niet geschikt voor wie allergisch is. Ze vereisen ook bijzonder omslachtig onderhoud. Belangrijke pluspunten zijn hun stevigheid en zachtheid. Ze zorgen ook voor een goede temperatuur- en vochtregulatie.

Waterbedden

Waterbedden of watermatrassen passen zich perfect aan de lichaamsvormen aan. Daardoor zijn er geen storende drukpunten en lig je 's nachts minder te woelen. Kortom, ze zijn comfortabel. Nadeel is dat ze erg zwaar zijn. Als het een tweepersoonsmatras is, veroorzaakt de minste beweging van je partner deining die goed voelbaar is. Ook ventileert het synthetische materiaal van de matras niet goed, waardoor ze sterk af te raden is voor kinderen. Een watermatras is ook niet aan te raden als je huisdieren hebt die er met hun klauwen in kunnen haken.

Terug naar boven

69 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Test Aankoop
Referentieprijs  79,00
67 Goede
kwaliteit
Test Aankoop
Referentieprijs  99,00
75 Goede
kwaliteit
Test Aankoop
Referentieprijs  129,00