Dossier

Wat is de beste matras tegen rugpijn?

08 februari 2023
welke-matras-tegen-rugpijn

Als je last hebt van rugpijn, ben je dan het best af met een zachte of een harde matras? Of moet je een speciale matras kopen? We helpen je de juiste matras kiezen om rugpijn te voorkomen of te verlichten.

Rugpijn is niet voor iedereen hetzelfde, er is dan ook niet één simpel antwoord als het erom gaat de beste matras tegen rugpijn te vinden.

Wat telt, is dat de matras je lichaam goed ondersteunt en zich aanpast aan de natuurlijke vorm van je wervelkolom, zodat je kunt slapen zonder pijn of stramheid en 's ochtends uitgerust wakker wordt.

Harde of zachte matras: wat is het best?

Er wordt soms gezegd dat het voor ruglijders beter is om op een harde matras te slapen. Maar we mogen niet veralgemenen. Hoe stevig een matras moet zijn voor een goede nachtrust, is eerst en vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Als algemene regel geldt echter dat een zwaarder lichaam een stevigere matras nodig heeft voor een betere ondersteuning.

  • Als de matras te hard is, komt je lichaam er niet overal mee in contact. Sommige delen van het lichaam krijgen minder steun, waardoor de druk op de schouders en heupen toeneemt.
  • Als de matras te zacht is, heeft het lichaam de neiging er te diep in weg te zakken, waardoor je wervelkolom in een onnatuurlijke kromming ligt. Diep wegzakken in een matras doet ook het warmtegevoel toenemen en bemoeilijkt bewegingen tijdens de slaap.

Op een goede matras behoudt je wervelkolom haar natuurlijke lijn als je slaapt. Maar let er ook op dat je nek niet gebogen of gedraaid is: hij moet een rechte lijn vormen met je wervelkolom om rugpijn te voorkomen. Een goed gekozen hoofdkussen kan daarbij helpen. 

Hardheid van een matras

Er bestaat geen standaardschaal voor de hardheid van een matras. Dat betekent dat je niet blindelings mag vertrouwen op de geadverteerde hardheid: die is altijd relatief ten opzichte van modellen van hetzelfde merk. Meestal staat de hardheid niet eens aangegeven op de matras.

Ook moet worden opgemerkt dat niet alle consumenten de hardheid van een matras op dezelfde manier ervaren. Zo kan een middelhard model hard aanvoelen voor de ene en zacht voor de andere.

In onze laboratoriumanalyse gebruiken we een technische schaal die de hardheid van de geteste matrassen op uniforme wijze evalueert. De gemeten hardheid van de matras vind je terug in onze vergelijker. Daarbij stellen we soms vast dat de geadverteerde hardheid niet overeenstemt met de werkelijke hardheid van de matras.

Wat is beter tegen rugpijn: een harde of zachte matras?

Wetenschappelijke gegevens over dit onderwerp zijn schaars. Het ontbreekt aan hoogwaardig en eenduidig bewijs om aanbevelingen te doen. De meerderheid van de studies suggereert wel dat matrassen met een gemiddelde hardheid beter zouden zijn.

In onze tests hebben we ook gemerkt dat een middelharde matras een goede keuze is voor de rug en de wervelkolom.

Bemerking hierbij is dat de beste matras voor rugpijn subjectief blijft en kan afhangen van persoonlijke comfort- en ondersteuningsbehoeften.

Bij rugpijn een zachte matras vervangen door een hardere blijft een goede aanbeveling, maar houd het bij een gemiddelde hardheid: een te harde matras is minder geschikt voor je rug en wervelkolom dan een middelharde.

Welk type matras kiezen bij rugklachten?

Waterbed, latexmatras of visco-elastische matras in traagschuim met vormgeheugen? Wat is nu het beste bij rugpijn? Ook hierop zijn er geen goede of foute antwoorden en zijn er weinig wetenschappelijke gegevens voorhanden.

Onderzoekers van het Centre for Back Research in Denemarken lieten gedurende een maand een groep testers met chronische rugpijn een van de drie opties proberen: waterbed, traagschuim of een harde matras. Resultaat: een visco-elastische matras en een waterbed gaven betere resultaten dan de harde matras. De verschillen waren echter minimaal, zodat we niet konden concluderen dat een "matras die zich aanpast aan je lichaamsbouw" zoals een watermatras of een visco-elastische matras, altijd en voor iedereen het beste is voor de rug. Een belangrijke nuance, vooral vanwege de prijs van dat type van matrassen...

Kortom: haast je niet naar de winkel om een "speciale" (lees: dure) matras te kopen. Modellen met predicaten als "orthopedisch", "physio", "chiro" of "ortho" zijn niet noodzakelijkerwijs beter voor je rug. Wat wel vaststaat, is dat je bij rugklachten het best op zoek gaat naar een nieuwe matras met de juiste hardheid en ondersteuning voor jou.

Een goede nieuwe matras, het beste voor je rug

Uit onze tests weten we dat de belangrijkste eigenschap van een matras niet de hardheid is, maar de ondersteuning van het lichaam. Dus is het redelijk te verwachten dat een goede nieuwe matras een betere ondersteuning biedt en ook voordelen biedt bij rugpijn.

Dat een nieuwe matras pijnklachten kan verminderen, suggereert een iets oudere studie, gepubliceerd in The Lancet. Proefpersonen mochten drie maanden lang een harde of een middelharde matras uitproberen. In beide groepen was er bij een groot aantal deelnemers sprake van een verbetering, weliswaar het meest bij diegenen die op een middelharde matras sliepen. Let wel, de definitie van “middelhard” kan verschillen tussen fabrikanten. 

De vraag is ook hoe lang een eventuele verbetering aanhoudt. Dat kunnen we niet voorspellen, aangezien de deelnemers aan de studie niet lang genoeg werden gevolgd om de voordelen op lange termijn te beoordelen. Het is niet ondenkbaar dat de rugklachten terugkeren zodra het nieuwe eraf is.

Vervang je matras om de 10 jaar

Als algemene regel geldt dat een matras tussen de 8 en 10 jaar meegaat, waarna ze moet worden vervangen vanwege het verlies aan stevigheid, dikte en vooral ondersteuning van het lichaam. Voor je comfort en gezondheid slaap je beter niet op matrassen die oud, ongelijk of vervormd zijn of waar je de veren doorheen kunt voelen.

Anderzijds weten we uit onze duurzaamheidstests, waarmee we 10 jaar levensduur simuleren, dat er geen dramatisch verlies van eigenschappen is, dus nemen wij 10 jaar als richtsnoer.

Hoe kies je de beste matras voor je rug?

Probeer een matras in de winkel grondig uit alvorens te beslissen. Ga op je rug liggen, op je zij, draai je om en oordeel of dat comfortabel voelt. Laat, terwijl je op je rug ligt, je hand tussen je onderrug en de matras glijden: als er te veel ruimte is, is de matras te hard voor jou; als je hand er niet of moeilijk langs kan, is de matras niet stevig genoeg en zakt je lichaam er te veel in weg.

Winkel je online, aarzel dan niet om een zo lang mogelijke proefperiode te bedingen. Sommige fabrikanten bieden een periode van maximaal één of twee maanden, maar veel online winkels en fabrikanten bieden een proefperiode van 100 dagen.

Het is belangrijk dat je kunt ruilen als uit de eerste nachten blijkt dat het toch niet het juiste model voor jou was. Check vooraf onder welke voorwaarden je de matras kunt retourneren (betaling, transportkosten, enz.), en vraag naar de bijzondere gebruiksvoorwaarden tijdens de proefperiode (bijvoorbeeld of de plastic hoes mag worden verwijderd).

Maak de juiste keuze met onze vergelijker

Wil je weten wat de beste matras is voor je rug? We maken het je gemakkelijk met onze vergelijker. Gebruik de filters om je zoekopdracht te personaliseren. 

 

82 Topkwaliteit
Beste van
de test
vanaf  849,00
71 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  129,00
67 Goede
kwaliteit
vanaf  179,00