Dossier

Je matras onderhouden en reinigen

24 januari 2023
onderhoud van een matras

Je matras goed verzorgen is belangrijk, hierdoor gaat ze langer mee. Verleng de levensduur van je matras met onze tips voor onderhoud en reiniging en ons stappenplan om verschillende soorten van vlekken te verwijderen. 

Je matras in goede staat houden

Een goede matras gekocht? Dan komt het eropaan ze in goede staat te houden. Let op de aanbevelingen van de fabrikant en bewaar de informatie over matrasverzorging. Afhankelijk van de eigenschappen van de matras zul je ze op een specifieke manier moeten onderhouden.

De lente en de herfst zijn goede momenten om je matras te reinigen en om te keren. Maak van de gelegenheid gebruik om de matras een grondige schoonmaakbeurt te geven. Lees verder en ontdek alles over:

Je matras omdraaien
Je matras proper houden
Vlekken verwijderen uit je matras
Tips om je matras in goede staat te houden

Je matras omdraaien

matras omdraaien

Je moet je matras minstens een paar keer per jaar omdraaien: na de winter als het warmer wordt en na de zomer als het eerste koude weer aanbreekt. Maar als je wil, kun je ook vaker draaien: je matras en je gezondheid hebben er baat bij.

Afhankelijk van het ontwerp van de kern moet je de matras in de lengterichting draaien met de hoofdzijde aan het voeteneinde, of ondersteboven draaien met de kant waar je de afgelopen maanden op geslapen hebt onderaan ... of beide.
Omkeerbare matrassen hebben een symmetrische kern en hebben meestal een zomerzijde met koelere en betere ademende stoffen, en een winterzijde die warmer en meer isolerend is.

Omkeerbare matrassen hebben langs de hele matras, van hoofd- tot voeteneinde, dezelfde structuur, zonder gedifferentieerde verstevigingszones voor schouders en heupen, of, als die er zijn, gelijkwaardige zones gelegen op dezelfde posities.

Anderzijds zijn er matrassen, zowel met veren als met schuimvulling, die aangepaste zones hebben, en daarmee moet je rekening houden.

Hoe draai je de matras om?

Vraag hulp. Een matras is groot en zwaar, en door ze op je eentje om te draaien kun je een verkeerde beweging maken die tot letsel kan leiden. Vergeet niet dat je voor het heffen van gewichten door je knieën moet buigen en je rug recht moet houden.

Je matras proper houden

matras stofzuigen

Allereerst raden we aan altijd een wasbare hoes te gebruiken om je matras te beschermen. Je verlengt niet alleen de levensduur van de matras, maar houdt ze ook in betere conditie. Het is ook een goed idee om het bed te verplaatsen en er regelmatig onder te stofzuigen om te voorkomen dat stof en vuil zich ophopen.

Het omkeren of draaien van de matras is een goed moment om ze grondig schoon te maken: door de matras op haar kant te draaien zorg je ervoor dat het stof eruit valt.

Reinig de matras met een zachte borstel om de bekleding niet te beschadigen.

Als je een stofzuiger gebruikt, gebruik dan het mondstuk met de handborstel of, als die er is, een speciale zuigmond voor matrassen. Dat helpt om resten van huisstofmijten, de belangrijkste oorzaak van allergieën, te verwijderen. Stel je stofzuiger in op de zachtste zuigstand.
Een slimme truc om de matras te reinigen en te ontsmetten is om zuiveringszout over de matras te strooien, omdat het de zuurtegraad van zweet kan neutraliseren en een ontgeurende werking heeft. Laat het zout enkele uren liggen en verwijder het dan met een handborstel of een stofzuiger met een zacht mondstuk en op zachte zuigstand.

Vlekken verwijderen uit je matras

matras reinigen

De meest voorkomende vlekken op de matras zijn zweet-, urine-, bloed- en braakvlekken. Het is belangrijk om die zo snel mogelijk schoon te maken met het oog op een goede hygiëne. Niet alleen omdat ze een broedplaats voor bacteriën kunnen zijn, maar ook omdat de geuren in de matras kunnen trekken.

Volg ons stappenplan om allerlei soorten vlekken uit een matras te verwijderen:

 1. Trek handschoenen aan en verwijder het vocht zo veel mogelijk, waarbij je probeert de vlek niet over de matras uit te strijken. Neem het vocht op met een vod, maar druk niet te hard.
 2. Bij het schoonmaken van de matras mag je vooral twee dingen niet doen: de matras doornat maken en over de vlekken wrijven. Als je bijvoorbeeld over een bloedvlek wrijft, kan de vlek zich verspreiden, waardoor je het alleen maar erger maakt.
 3. Draai de matras op haar kant, zodat er zo weinig mogelijk water in de matras kan dringen. Het is belangrijk de matras zo droog mogelijk te houden, vooral visco-elastische en schuimrubberen matrassen. Je kunt een vod onder de vlek houden om afdruipend vocht op te nemen.
 4. Veeg de vlek voorzichtig eerst af. Breng daarna een kleine hoeveelheid reinigingsmiddel aan en dep de matras meteen droog met een droge doek of huishoudrol. Herhaal het proces tot de vlek weg is en ga dan verder met de volgende vlek.
 5. Als je klaar bent, bevochtig je een schone doek met water om de plek voorzichtig af te spoelen. Breng vervolgens zuiveringszout aan, laat dat even intrekken en verwijder het dan met een zachte borstel of door voorzichtig te stofzuigen.
 6. Zorg ervoor dat de matras droog is voordat je ze weer in haar normale positie teruglegt.

Zweetvlekken uit een matras verwijderen

Speeksel- en zweetvlekken zijn de meest voorkomende vlekken op matrassen en kussens.

 • Om ze weg te krijgen, kun je een vlekkenverwijderaar voor bekleding of een enzymatische reiniger gebruiken. Controleer voor gebruik of het reinigingsmiddel geschikt is voor het bekledingsmateriaal van de matras.
 • Een kleine hoeveelheid mild afwasmiddel opgelost in een kopje warm water met een paar druppels witte azijn kan ook werken.
 • Als je kussensloop wit was en geelachtig is geworden, week hem dan in wasmiddel met een beetje bleekmiddel.

Bloedvlekken uit een matras verwijderen

Om bloedvlekken uit een matras te verwijderen, maak je een dikke pasta van zuiveringszout, ook wel baking soda, met zo min mogelijk water.

 • Draai de matras op haar kant en breng de pasta aan.
 • Na ongeveer 30 minuten is het droog en kun je de matras de resten voorzichtig van de matras borstelen. Herhaal dit tot de vlek weg is.
 • Veeg de matras tenslotte voorzichtig schoon met een spons gedrenkt in zout water.
 • Een snelle en effectieve remedie voor een verse bloedvlek is waterstofperoxide aanbrengen op de vlek en dat opnemen met een watje of wattenschijfje.

Urine en braaksel uit een matras verwijderen

Om urine- en braakselvlekken uit een matras te verwijderen, kun je het beste zo snel mogelijk handelen, omdat de chemicaliën in deze vloeistoffen de bekleding van de matras kunnen beschadigen.

 • Verwijder eerst het ergste vocht en leg de matras op haar kant. Leg een schone, droge handdoek op de vloer onder onder de vlek.
 • Los wat afwasmiddel op in warm water en voeg een paar druppels ammoniak toe. Breng het mengsel op de matras aan met een spons of doek.
 • Veeg vervolgens af met een met schoon water bevochtigde doek met enkele druppels ontsmettingsmiddel zoals alcohol of waterstofperoxide en droog de plek goed af met een droge doek of absorberend papier zoals huishoudrol.
 • Leg de matras pas weer op haar plaats als ze helemaal droog is.

Slechte geurtjes uit een matras verwijderen

Als je net een matras hebt gekocht, is het mogelijk dat ze een geur heeft als gevolg van de materialen die bij de fabricage zijn gebruikt. Het is dus een goed idee om de matras eerst te laten luchten voordat je het beddengoed erop doet en ze gaat gebruiken. Het volstaat om het dichtstbijzijnde raam een paar uur open te zetten.
Als de geur afkomstig is van zweet of urine, lost het luchten van de matras het probleem meestal niet op. In dat geval kun je het best zuiveringszout (baking soda) op de matras strooien en dit vervolgens verwijderen met een borstel of door op de laagste snelheid te stofzuigen met een mondstuk met borstel.

Tips om je matras in goede staat te houden

Hoewel fabrikanten erop aandringen dat je je matras om de 8 jaar moet vervangen, blijkt uit onze tests dat als je een goede matras koopt en ze goed verzorgt, je er minstens 10 jaar plezier van kunt hebben. Hou bij het onderhoud en de reiniging van de matras de volgende zaken in de gaten:

 • Gebruik voor elk type matras een geschikte bedbodem.
 • Probeer de slaapkamer vochtvrij te houden. Vochtige en gesloten omgevingen bevorderen de ontwikkeling van schimmels.
 • Bescherm de matras met een ademende en wasbare hoes.
 • Lucht voordat je het bed opmaakt ongeacht het seizoen elke dag de kamer gedurende minstens 10 minuten en haal de lakens eraf, zodat de matras kan ademen.
 • Het is een goed idee om enige tijd te laten verstrijken voordat je het bed weer opmaakt: de matras heeft tijd nodig om al het vocht dat ze 's nachts heeft opgenomen te laten verdampen.
 • Verschoon de lakens elke week.
 • Draai je matras regelmatig om, minstens twee keer per jaar, tenzij de fabrikant het afraadt. Draai de kant die op de bodem lag naar boven en leg de kant waar je hoofd lag aan het voeteneinde en vice versa.

Op zoek naar een nieuwe matras?

Voor een goede nachtrust is het belangrijk een geschikte matras te kopen. Dat is erg persoonlijk: niet iedereen heeft dezelfde lichaamsbouw, voorkeur of slaaphouding. Volg de adviezen in onze koopgids om te weten te komen wat voor jou het ideale type matras is.

Ontdek onze tips voor de keuze van je matras

Eenmaal je weet welk type, materiaal enz. het meest geschikt is voor jou, vind je in onze vergelijker gemakkelijk het beste model aan de beste prijs.

 

Dit vinden onze experts de beste matrassen

82 Topkwaliteit
Beste van
de test
vanaf  849,00
71 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  129,00
67 Goede
kwaliteit
vanaf  179,00