witte lak

Houtverf voor binnen kiezen: tips en aanbevelingen

Op zoek naar geschikte lak om het hout in je interieur te verven? Met onze tips en aanbevelingen kies je de beste lakverf voor een mooi en duurzaam resultaat.

Stap-voor-stap gids

Waarvoor gebruik je lakverf?

Lak, lakverf of houtverf is dekkende verf om hout in een tint te schilderen. Lakverf is speciaal ontworpen om te hechten aan het cellulose-oppervlak van hout.

In deze gids kom je alles te weten over houtverf voor binnen. Om buitenhout te lakken bestaat er specifieke houtverf of beitsverf voor buiten die bestand is tegen vocht en ongunstige weersomstandigheden.

Wat is het voordeel van lakverf?

In tegenstelling tot doorschijnende producten, zoals vernissen of transparante beitsen, die de structuur van het hout benadrukken, breng je met lakverf een opake coating over het hout aan die de nervenstructuur van het hout verbergt. Dat kan nuttig kan zijn wanneer het hout gebreken vertoont.

Terug naar boven

Soorten van lakverf voor binnen

Qua samenstelling bestaan er twee soorten van houtverf. 

Watergedragen lak bevat hoofdzakelijk water als oplosmiddel en is verdunbaar met water. 

Solventgedragen lak (alcyd) bevat een solvent als terpentijn of thinner als oplosmiddel.

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten houtlak?

Water- of solventgedragen lak hebben elk hun voor- en nadelen. Dit zijn ze in een notendop:

Watergedragen lak

Voordelen

 • Geurt veel minder sterk dan solventgedragen lak
 • Vrij eenvoudig aan te brengen
 • Snel droog en dus snel overschilderbaar
 • Schilfert of barst bijna nooit
 • Het verfmateriaal kan met water worden gereinigd

Nadelen

 • Moeilijker om strak, streeploos resultaat te verkrijgen
 • Foutjes bijwerken tijdens het drogen gaat niet. Je moet volledig laten drogen, schuren en herschilderen.

Solventgedragen lak

Voordelen

 • Foutjes tijdens het verven zijn gemakkelijk te corrigeren
 • Mooi strak eindresultaat
 • Krasbestendig en duurzaam

Nadelen

 • Geeft een sterke geur af tijdens het verven
 • Geeft tijdens het drogen ongezonde vluchtige organische stoffen af
 • Meer vervuilend voor het milieu
 • Minder vertegenwoordigd in de winkelrekken
 • Verfmateriaal moet worden gereinigd met oplosmiddel zoals white spirit

 

Terug naar boven

Waarop letten als je lakverf kiest

Met deze tips kies je het juiste type lak en de gewenste glansgraad voor het hout in je interieur. 

Houtverf voor binnen of voor buiten

De samenstelling van binnen- en buitenverf is verschillend.

In deze gids kom je alles te weten over lakverf voor binnen. Binnenverf moet afwasbaar zijn en bestand tegen slijtage door dagelijks gebruik. Deze verf moet ook in verschillende ruimtes gebruikt kunnen worden (badkamer, keuken, kinderkamer ...) en mag zo weinig mogelijk schadelijke dampen afgeven.

Om buitenhout te lakken bestaat er specifieke houtverf, buitenbeits of lazuur genoemd, met een aangepaste samenstelling om de coating bestand te maken tegen uv-stralen, regen, vocht, schimmel, insecten enz. en te zorgen dat ze niet afbladdert of verkleurt. Bepaalde bestanddelen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, reden waarom je buitenverf beter niet voor gebruikt om binnenshuis mee te schilderen.

Glanzende of matte lak?

Wat de afwerking betreft, kun je kiezen uit verschillende glansgraden, van mat over satijn- of zijdeglans tot hoogglans. Het verschil schuilt niet alleen in de aanblik. Ook de verwerking, de afwasbaarheid en de duurzaamheid zijn anders.

Glanslak accentueert elk stofje of elke oneffenheid. Een goede voorbereiding van de ondergrond is bij zulke verf dan ook cruciaal voor een mooi eindresultaat. Glanslak biedt wel als voordeel dat hij makkelijk schoon te maken is. Nadeel is dan weer dat hij iets minder eenvoudig aan te brengen en bij te werken is. Hoogglans is de moeilijkste laksoort om aan te brengen.

Matte lak reflecteert het licht minimaal en geeft een zachte, sobere uitstraling. Dat heeft als voordeel dat onregelmatigheden in het hout worden verborgen. Het nadeel van matte lak is dat hij iets gevoeliger is voor wrijving en soms minder goed afwasbaar is.

Topmerken van lakverf en hun eigenschappen

In ons labo onderwerpen we houtverf voor binnen aan uitgebreide tests.

Van witte binnenlak onderzoeken we het dekkend vermogen, m.a.w. hoeveel lagen er nodig zijn om een zwarte streep te overschilderen. Op basis daarvan kunnen we berekenen hoeveel liter lak je nodig hebt per vierkante meter.

We kijken ook of de lak goed hecht aan het hout en of hij zich gemakkelijk laat verwerken. We beoordelen de droogtijd en de kwaliteit van het eindresultaat.

Vervolgens gaan we na of verf goed afwasbaar is, bestand is tegen wrijving en krassen en mettertijd niet vergeelt.

Tot slot houden we in ons oordeel ook rekening met de milieuvriendelijkheid. Lakken die voldoen aan strenge eisen voor samenstelling en productie en daarvoor het Ecolabel hebben verkregen, scoren extra punten. Beperking van schadelijke dampen is belangrijk voor binnenverf, in het bijzonder als je ze gebruikt in kinderkamers. Verluchten tijdens en na het schilderen blijft hoe dan ook cruciaal.

Hoe de geteste lakverven scoren op al die testonderdelen en welke de topmerken zijn, lees je in onze vergelijker.

Terug naar boven

Hoe prijzen van lakverf vergelijken?

De prijs per liter lakverf vergelijken heeft weinig zin. Het rendement van ieder product is anders, alsook het aantal lagen dat je nodig hebt voor een mooie dekking. Je moet meestal ook nog grondverf of primer kopen, al heb je ook “one pot”-lakken die zonder primer voldoende dekkend beweren te zijn.

In onze vergelijker vind je een prijs per vierkante meter, inclusief primer, gebaseerd op onze praktijktests. Zo krijg je een beter beeld van hoe goedkoop of duur een bepaald product in werkelijkheid uitvalt.

Als het hout in uitstekende staat is en enkel een opfrisbeurt nodig heeft, is een primer niet nodig. Eén of twee lagen van voldoende dekkende lak aanbrengen zou dan moeten volstaan.


Terug naar boven

Veelgestelde vragen

Ontdek hier het antwoord op een aantal veelgestelde vragen over houtverf.

Hoe bereid ik het hout voor op de verfbeurt?

Het is belangrijk om het hout goed te ontvetten en te schuren. Maak het oppervlak volledig stofvrij alvorens te lakken. 

Hoeveel lagen lakverf moet ik aanbrengen?

Het aantal lagen lak nodig voor een mooie dekking hangt af van de samenstelling en kwaliteit van de verf en van de staat van het hout dat je gaat verven. Meestal moet je eerst grondverf of primer aanbrengen, al heb je ook “one pot”-producten die primer en lak combineren.

Mag ik met nieuwe lak op een bestaande laklaag verven?

In bijna alle gevallen is het beter om het hout dat je wilt verven eerst te schuren. Simpelweg omdat verf beter hecht aan een grove ondergrond. Reeds geverfd hout is vaak glad, en dat maakt dat de verf er niet aan zal hechten. Je riskeert dat de lak uitzakt en niet goed opdroogt.

In onze vergelijker vind je terug hoeveel lagen van verschillende watergedragen witte lakken we in onze test nodig hadden om een zwarte streep te dekken, inclusief primer (of zonder primer voor producten die primer en lak combineren).

Kan ik muurverf gebruiken om hout te verven?

Een ondergrond met vezelstructuur als hout neemt muurverf niet op dezelfde manier op als een gepleisterde muur. Muurverf zal zich niet goed aan het hout hechten.

Terug naar boven