Nieuws

Hoe houdt u dieven buiten?

10 februari 2012
protéger maison vol

Er zijn talloze manieren om uw woning te beveiligen tegen inbraken. Onze enquête wijst uit welke echt nut hebben en toont het belang van preventie aan.

Angst, slaapproblemen, de neiging om zich te isoleren, neerslachtigheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en vooral een opstandig gevoel: dat zijn een aantal symptomen die zich voordoen bij heel wat slachtoffers van een inbraak.

 

Onze internationale enquête

We hielden een enquête in samenwerking met consumentenverenigingen in Italië, Portugal, Spanje en Brazilië. In totaal ontvingen we zowat 13 000 antwoorden, waarvan 2 951 in België. De hamvraag was: wat zijn de psychologische gevolgen van een inbraak en hoe kunt u die voorkomen?

 

Angstproblemen

In 30 % van de gevallen zitten de slachtoffers nog ruim een jaar na de inbraak met een opstandig gevoel. Uit onze enquête blijkt dat ongeveer 3 % van degenen die in de voorbije 5 jaar een inbraak meemaakten, te kampen kreeg met ernstige angststoornissen, “post-traumatisch stress-syndroom” genoemd. Dat cijfer bedraagt 8 % bij degenen die oog in oog stonden met hun belagers en 27 % bij de slachtoffers van een home-jacking met geweld. Bij vrouwen komen deze symptomen twee keer meer voor dan bij mannen.

 

Beter voorkomen …

Hoe kunt u zo’n nachtmerrie proberen te voorkomen? Eerst en vooral door goede gewoontes aan te nemen, want door verstrooidheid maakt u het indringers makkelijker. Wat het meest voorkomt, is dat de bewoners de vensters vergeten te sluiten als ze weggaan (bij 42 % van de Belgen gebeurt dat wel eens), de sleutels op de voordeur laten zitten (26 %) of het alarm niet aanzetten (32 %). Globaal gezien is 8 % van onze bevolking ronduit nonchalant op het vlak van veiligheid. En dat kan nochtans grote gevolgen hebben, want volgens onze enquête is de kans op een inbraak daardoor drie keer hoger! U kunt het risico dus al sterk verlagen zonder een euro te moeten uitgeven.

 

Ook structurele maatregelen kunnen helpen om indringers tegen te houden. Maar welke zijn echt doeltreffend?

 

De besluiten die we uit onze enquête kunnen trekken, stroken niet altijd met wat algemeen wordt aangenomen. Zo leveren een conciërge aan de ingang van een appartementsgebouw, politiepatrouillering op aanvraag en toezicht door een beveiligingsfirma blijkbaar geen betere bescherming. Hetzelfde geldt trouwens voor kierstandhouders op deuren, deurspionnen, een videofoon en rolluiken voor buitendeuren.

 

Elf systemen hebben daarentegen wel al hun nut bewezen: gepantserde deuren, speciale sloten, kierstandhouders op vensters, een door een specialist geïnstalleerd alarm, een waakhond, raamhekken, horizontale deurbalken, veiligheidsscharnieren, vergrendelbare ramen, anti-inbraakglas en buitenlampen met bewegingssensor.

 

Als u verschillende van die oplossingen combineert, bieden ze - zelfs zonder alarm - viermaal meer bescherming dan een woning zonder een van die elf veiligheidsvoorzieningen. Door ook nog een alarm toe te voegen, kunt u de doeltreffendheid van het systeem nog eens verdubbelen! Een alarm blijkt dus een sleutelrol te spelen bij een optimale beveiliging, als het tenminste met andere beveiligingsmaatregelen wordt gecombineerd. Een alarm alleen blijkt immers niet doeltreffender dan andere maatregelen.

 

Vergeet echter niet dat zelfs de beste beveiliging ter wereld waardeloos is, als u het alarm niet aanzet of uw sleutels op de deur laat zitten. Voorzichtigheid en preventie zijn dus essentieel.