Nieuws

Bouwen: de baksteen ligt soms zwaar op de maag

21 februari 2014
bouwen de baksteen ligt soms zwaar op de maag

Gaat u bouwen? De sleutel tot een geslaagd bouwavontuur kunnen wij u helaas niet geven. Maar de ervaringen van 1 330 andere bouwers kunnen wel een steentje bijdragen aan uw beslissingsproces.

De architect: gekozen of opgelegd?

De spilfiguur en uw voornaamste aanspreekpunt gedurende het hele bouwproces is uw architect. Hij moet de plannen zo goed mogelijk afstemmen op uw wensen en vervolgens waken over de uitvoering ervan. 

Het is dus essentieel dat u elkaar vertrouwt en een goed contact hebt. Bovendien moet uw architect voldoende assertief zijn om eventuele fouten in de bouw te laten rechtzetten en uw belangen te verdedigen. 

Daarom kiest u deze persoon beter los van uw aannemer. Meer dan een kwart van de ondervraagden zat echter vast aan de architect die hun aannemer hen had opgelegd. Heel wat anderen kozen voor degene die hun aannemer had aanbevolen, wat misschien ook niet helemaal een vrije keuze was. Slechts de helft ging met een volledig vrij gekozen architect in zee.

De architect doet niet steeds alles wat hij zou moeten doen

Genoegen nemen met de door de aannemer opgelegde architect blijkt nochtans de minst goede optie. Volgens onze enquête bekommert die zich namelijk minder om taken die nochtans fundamenteel deel uitmaken van zijn verantwoordelijkheden. Zo zegt de helft van de ondervraagden dat de architect de werken niet eens heeft gecontroleerd!