Nieuws

Batibouw : onze dossiers en onze experts zetten jou op weg

24 februari 2020
Batibouw

Batibouw opent straks zijn deuren. Een gelegenheid om al eens een rondvraag te houden bij enkele bouwfirma’s om de grote trends in de sector door te lichten op het vlak van isolatie en bouwsystemen. Onze dossiers op onze website helpen jou ook verder. Breng ons zeker een bezoek!

Batibouw 2020: goed voorbereid op pad

Denk je eraan om een nieuwe woning op te trekken of je aan een grondige renovatie te wagen? Dan wil je natuurlijk allerlei vaklui uit de sector aanspreken om te bekijken op welke manier je je plannen kunt verwezenlijken binnen de perken van je eigen budget. Welnu, op Batibouw kun je tal van actoren uit de bouwwereld op één en dezelfde plek ontmoeten.

Daar zullen ook experts van Test Aankoop aanwezig zijn om jou een objectief antwoord te geven op jouw vragen, zowel technische als financiële. En is er een betere manier om jouw bezoek aan Batibouw voor te bereiden dan door onze dossiers in de rubriek Batibouw eens door te nemen?

Naar onze rubriek Batibouw

Een prijs van € 1 100 per m²

Dit jaar hielden we al een rondvraag bij een aantal sleutel-op-de-deur-firma’s om de markt te verkennen, een idee te hebben van de prijs per m² en na te gaan welke oplossingen op het vlak van isolatie en verwarming de wind in de zeilen hebben. Al bestaan er uiteraard ook andere types van bouwbedrijven, toch konden we zo al enkele interessante markttendensen optekenen.

De eerste keuze die kandidaat-bouwers voorgeschoteld krijgen, is die tussen de traditionele bouw en houtbouw. De keuze qua bouwwijze, materialen en systemen zijn niet alle gelijkwaardig, zeker niet als het gaat over hun impact op het milieu.

Houtbouw zou iets duurder zijn – reken op 10 % - dan de traditionele bouwwijze, hoewel het verschil kleiner lijkt te worden. Misschien vind jij wel de uitzondering die de regel bevestigt! Uit onze steekproef blijkt dat de prijzen voor een gewone traditionele woning beginnen rond € 1 100 per m² (btw inbegrepen).

All-in?

In de bouw tracht men zich te onderscheiden van de concurrentie, zeker wat de prijs betreft, maar vergelijken is niet altijd eenvoudig. Hoe dan ook heb je er alle belang bij om vragen te stellen over de eerste prijzen die je voorgeschoteld krijgt.

Je houdt immers het best ook rekening met onder meer de btw, het honorarium van de architect, een bodemproef, een stabiliteitsstudie, het EPB-dossier, de veiligheid op de werf, verzekeringen en extra kosten die met de werf te maken hebben (afstand, bereikbaarheid enz.), alsook alles wat de vloeren betreft.

Om onaangename verrassingen te vermijden hou je bovendien het best ook rekening met de prijs voor aansluitingen van water, gas, elektriciteit, riolering, telefoon, kabel enz. Die kunnen sterk afhankelijk zijn van de specifieke situatie. En natuurlijk heb je ook budget voor een keuken nodig.

Dik genoeg isoleren

Voor vloerisolatie wordt nagenoeg altijd teruggegrepen naar gespoten polyurethaan in een dikte van minstens 12 cm. Voor muurisolatie zijn er meer keuzes mogelijk, maar ook hier geniet polyurethaan vaak de voorkeur, dit keer in de vorm van stijve platen van minstens 12 cm dik, of anders nog minerale wol van een iets grotere dikte. In houtbouw zal men graag houtvezel en houtwol gebruiken tussen de staanders, of nog de goedkopere cellulosewatten die iets minder doeltreffend zijn, maar ter compensatie in een grotere dikte kunnen worden aangebracht. Voor het dak opteert men doorgaans voor minstens 22 cm minerale wol.

Het komt erop aan om aan de EPB-vereisten te voldoen tegen competitieve prijzen, in de wetenschap dat er ook andere opties mogelijk blijven op het vlak van materialen en diktes, in functie van jouw wensen en de EPB-vereisten in elk gewest.

Een luchtdichtheidstest (blowerdoortest) zit soms in het geheel vervat; zo’n test kan je vertellen of de uitvoering van de bouw correct is gebeurd.

Je komt meer te weten over isolatie en beglazing in onze respectieve dossiers.

Verwarmen op gas het goedkoopst

Als je over aardgas kunt beschikken, wordt doorgaans in eerste instantie een gascondensatieketel voorgesteld voor de verwarming en het warm water. Andere bouwfirma’s zullen toch een warmtepomp naar voren schuiven voor een vloerverwarming en het warm water. Bij voorkeur haalt die warmtepomp dan zijn calorieën uit de constante temperatuur van 11°C in de bodem. Maar voor de verwarming bieden zich tal van opties aan, die elk een ander budget vereisen. Maak een weloverwogen keuze want die zal minstens 20 jaar moeten meegaan.

Denk ook aan het ventilatiesysteem voor je woning. Een systeem D met dubbele flow en een warmtewisselaar (moeilijk achteraf in te passen als ze niet bij het ontwerp van de woning is voorzien) wordt meer dan eens voorgesteld. Maar omwille van de kosten wordt veelal eerst een systeem C aangeboden, met dus aanvoer van verse lucht via verluchtingsrooster en een mechanische afvoer van de verzadigde lucht.

Verder heb je de vrije keuze om extra’s te plaatsen zoals zonnepanelen om je energiefactuur te kunnen verlagen. 

Op onze website vind je dossiers over verwarmingssystemen, de beste keuze voor het warm water volgens jouw profiel en zonnepanelen.
En tot slot worden tal van financiële onderwerpen aangekaart in onze rubriek Batibouw.

Naar onze rubriek Batibouw

(1) We zijn daarbij uitgegaan van een huis van 160 m² met 1 bovenverdieping, zonder kelder en zonder garage.