Dossier

Sleutel-op-de-deur bouwen: waar schuilt het gevaar?

29 juli 2021
sleutel op deur firma

Sommige sleutel-op-deurfirma’s gebruiken trucs waardoor je ze niet aansprakelijk zult kunnen stellen als er wat misloopt bij de nieuwbouw. Wij leggen uit hoe deze sleutelklare bouwers te werk gaan en waar je op moet letten bij sleutel-op-de-deur bouwen. Ook hebben we het uitgebreid over de wet Breyne, die je juridische bescherming moet bieden maar die vaak omzeild wordt.

Waar moet je op letten bij sleutel op de deur?

De sleutel-op-de-deurformule is heel populair in ons land onder mensen die een nieuw huis willen laten bouwen. Je kiest voor je gemak, je wilt iemand die alles voor jou regelt en je een volledig afgewerkte nieuwbouw bezorgt.

Er is niets mis met die keuze, alleen komen te veel consumenten uiteindelijk in de problemen omdat de nieuwbouw niet loopt zoals verhoopt maar ze geen been hebben om op te staan om de bouwpromotor (projectontwikkelaar) daar aansprakelijk voor te stellen.

Wet Breyne

Er bestaat nochtans een uitgebreide wettelijke bescherming voor wie een nieuw huis laat bouwen met één firma. De betekenis en ook meteen grote troef van deze zogenoemde wet Breyne is dat de bouwpromotor verantwoordelijk is voor het volledige bouwwerk en daarbij aan strenge regels is onderworpen. Hij heeft zich er namelijk toe verbonden om alles te doen om de bouw tot een goed einde te brengen.

In de praktijk passen veel sleutelklare bouwers echter trucs toe waardoor jij uiteindelijk met een contract opgescheept zit waarop die wet niet van toepassing is. Op die manier kunnen zij hun aansprakelijkheid ontlopen. Dat zul je echter pas merken op het ogenblik dat er een probleem is.

En er kan inderdaad heel wat fout lopen bij een nieuwbouw: de werken blijven maar aanslepen, het overeengekomen budget blijkt lang niet te volstaan, er worden heel grote voorschotten gevraagd, er worden supplementen in rekening gebracht, het uitgevoerde werk is van slechte kwaliteit, de firma gaat failliet … Als je dan niet op de wet Breyne kunt terugvallen, sta je juridisch veel zwakker dan iemand die wel beschermd is door de wet.

Laat je de wettelijke bescherming niet ontnemen!

Let er dus op dat de sleutel-op-deurfirma op z’n minst uitdrukkelijk stipuleert dat de wet Breyne van toepassing is. Als je helemaal op veilig wilt spelen, kun je het contract dat de firma je voorlegt, vooraf laten nalezen door een jurist gespecialiseerd in bouwrecht. Met € 500 à € 1 000 kun je je veel leed achteraf besparen.

Je kan er ook op aandringen om onze modelovereenkomst voor de aannemingsovereenkomst voor de bouw van een woning te gebruiken.

Heb je toch nog vragen? Je kunt elke dag bellen naar onze adviseurs op 02 542 34 34.

In de pagina’s die nu volgen, kun je meer in detail vernemen: